Afbeelding
Fotograaf: Peter Koning

RECONSTRUCTIE VAN PASSAGE RICHE IN CENTRUM BOXTEL

Nieuw aanzien voor groezelig steegje

Passage Riche ondergaat een metamorfose en daarmee is deze week een begin gemaakt. Het wat groezelige steegje dat Modecentrum Theelen scheidt van Muziekhuis Boxtel en restaurant Di Più, gaat volledig op de schop.

Schildersbedrijf J. van Kleef & Zn. is maandagochtend gestart met het verwijderen van bekladding die de gevel van Muziekhuis Boxtel ontsiert. Gisteren is de muur geschilderd als onderlaag voor nieuwe graffiti. Spuitbuskunstenaars van stichting Tunnel Vision leggen momenteel de laatste hand aan een ontwerp daarvoor.

STREETART

Het aanbrengen van de streetart is mogelijk dankzij een subsidie die cultuurwethouder Marusjka Lestrade beschikbaar stelde. Haar partij D66 schreef vorig jaar in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een wedstrijd uit om plekken in kaart te brengen die door graffitikunstenaars verfraaid kan worden. Een van de leden van Boxtel's Harmonie, hoofdgebruiker van het Muziekhuis, droeg de gevel van de tweeënhalf jaar geleden geopende accommodatie aan en werd daarmee uitgeroepen als winnaar van de prijsvraag.

De gevelversiering is echter niet het enige wat te doen staat in Passage Riche, vertelt Wim Tiellemans. Hij leidde in 2015 en 2016 de verbouwing van het vroegere snookercentrum tot Muziekhuis Boxtel. Nu is de Boxtelaar door het stichtingsbestuur van de accommodatie aangesteld als projectleider van de herinrichting. ,,Met wethouder Herman van Wanrooij is afgesproken dat ook de bestrating en riolering vernieuwd worden. Bovendien wordt de zijgevel van Modecentrum Theelen aangepakt", aldus Tiellemans. Wanneer het project helemaal klaar zal zijn, valt volgens hem moeilijk in te schatten.

Tal van partijen werken samen en dragen bij aan de reconstructie: naast de gemeente en stichting Muziekhuis Boxtel zijn dat Boxtel's Harmonie, Kindertuin, familie De Leijer (eigenaar Di Più), Pieter Theelen (eigenaar van het steegje en de modezaak) en familie Van den Brandt, de buurman van het Muziekhuis. Architect en buurtgenoot Jeroen Weijers begeleidt het project.

FOTO BOVEN: Medewerkers van schildersbedrijf Van Kleef een onderlaag aan op de gevel van Muziekhuis Boxtel. Het vormt de basis voor een graffiti-decoratie in Passage Riche door Tunnel Vision. (Foto: Peter de Koning).


WORD NU LID EN GEEF EXTRA STEUN AAN NEGEN EVENEMENTEN

Jubileumactie voor 75 jaar Brabants Centrum

Brabants Centrum wordt vandaag eenmalig huis aan huis bezorgd, samen met een flyer en aanmeldformulier om lid te worden. De stichting bestaat 75 jaar en wil dat minimaal nog zo'n zelfde periode volhouden. Mensen kunnen via een ingesloten flyer, maar ook op www.brabantscentrum.nl/jubileumaanbieding2019 een lidmaatschap afsluiten én daarmee twintig euro doneren aan hun favoriete evenement.

Wie nu lid wordt, betaalt voor de rest van het jaar dertig euro. Voor dat geld ontvangen mensen wekelijks op donderdag de papieren krant en daarnaast op dinsdag én donderdag de digitale editie. Met al het lokale nieuws, onafhankelijk en betrokken gebracht.

Tien euro van dat lidmaatschapsgeld wordt besteed aan onder meer druk- en bezorgkosten, de overige twintig euro bestemt Brabants Centrum voor een evenement dat het nieuwe lid zelf mag aanwijzen. Zij hebben daarbij de keuze uit Stapel op Sint, Bazaar Boxtel, Heilig Bloedprocessie, Jeugdvakantieweek Boxtel, kunst- en cultuurweek QQLQ, Boeremèrt Liempde, Lekker Lennisheuvel, SamenLoop voor Hoop Esch of de Lambertusdag Gemonde. Een mooi extraatje voor deze negen evenementen.

LEUKER MAKEN

Hoewel Brabants Centrum in de volksmond nog wel eens het Boxtels Krèntje wordt genoemd, dekt dat niet de lading van alles wat de stichting doet. Bij de oprichting in 1944 luidde het doel 'bijdragen aan de wederopbouw van de lokale samenleving'. En dat is de afgelopen 75 jaar eigenlijk niet veranderd. In de onlangs vernieuwde statuten staat nu dat de stichting 'op een positieve manier wil bijdragen aan een betrokken en levendige gemeenschap'. Nog steeds zonder winstoogmerk én dankzij steun aan veel evenementen in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde.

Stichting Brabants Centrum blijft evenementen ondersteunen. Immers, initiatieven die onze dorpen nóg leuker maken, zijn enorm waardevol voor de samenleving. Of u nu met de (klein)kinderen het kasteel van Sinterklaas ontdekt, geniet van culinaire traktaties of lekker op een kleedje naar muziek wilt luisteren: er is in onze dorpen altijd een evenement te vinden dat bij u past.

Jaarlijks zijn honderden vrijwilligers in touw om deze evenementen te organiseren. Als lid van Brabants Centrum steunt ook u deze vele inwoners en kan de evenementenkalender weer gevuld worden met allerlei culturele, muzikale en feestelijke activiteiten.