Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EENS IN 150 JAAR HOOG WATER: 'MAAR GAAN WE NIET OP WACHTEN'

Esch ziet zicht op stroom verdwijnen

RENS VAN DEN ELSEN

Voor de bewoners aan de waterkant van de Kollenberg is het wel even slikken. Nu kunnen ze nog vanuit hun tuin over het water van de Essche Stroom uitkijken. Als de werkzaamheden aan de dijken begin 2021 klaar zijn, is dat uitzicht verleden tijd. Jammer, maar op een herhaling van 1995 zit Esch ook niet te wachten. Zo was woensdagavond de gedachte bij veel aanwezigen tijdens de informatiebijeenkomst in dorpshuis De Es.

Waterschap De Dommel wil tegen het einde van dit jaar beginnen met het ophogen van de dijken in Esch. Die moeten, zo bleek eerder uit aanvullend onderzoek, tot een meter hoger worden als Esch ook in de toekomst droge voeten wil houden. Uit de klimaatcijfers die het waterschap heeft gebruikt voor de plannen, blijkt dat het water in de Essche Stroom eens in de 150 jaar zo'n twintig tot vijfentwintig centimeter hoger kan komen. Projectleider Hans Koekkoek van De Dommel geeft aan dat het om een brede periode gaat, maar: ,,Als het gebeurt, dan is het een overtreffende trap van 1995. Daar moeten we niet op willen wachten."

VRAAGTEKENS

Het traject dat aangepakt gaat worden loopt van het spoor tot Nergena, ten zuiden van het dorp. Ter hoogte van de Kollenberg wordt een damwand geplaatst omdat de huizen de dijk beletten om breder te worden. Bij de Spankertstraat gaat de naastgelegen sloot ondergronds om de werkzaamheden toe te laten.

Dat alleen de waterkeringen aan de Essche kant worden aangepakt, leidt tijdens de bijeenkomst tot vraagtekens. Koekkoek weet deze echter allemaal te beantwoorden. ,,Die kant is aangemerkt als overloopgebied. Daar staan weliswaar ook huizen, maar deze staan stukken verder van de Essche Stroom. Daarnaast zijn we met enkele bewoners in gesprek voor extra maatregelen als het werk daar om vraagt."

Het plan wordt de komende weken verder afgerond. De inspraakprocedure start nog voor de zomer.

FOTO ONDER: De bestaande sluis in de Essche Stroom, ter hoogte van de Kollenberg wordt vervangen door een nieuwer exemplaar verderop in het riviertje. (Foto: Peter de Koning, 2018).