PETITIE RICHT ZICH OP DIALOOG MET VION

'We willen als inwoners serieus worden genomen'

PÅL JANSEN

Een blijvende dialoog tussen vleesverwerker Vion, de gemeente en andere betrokken instanties met de inwoners. Dat is wat het groepje van circa tien Boxtelaren met de recent gestarte petitie tegen de uitbreiding van Vion wil bereiken, aldus Mirjam Bemelmans, een van de initiatiefnemers: ,,We willen serieus worden genomen."

Het voornemen van Vion (lees elders op deze pagina) is een reden tot zorg bij de initiatiefnemers van de petitie. Zij ergeren zich aan de stank- en verkeersoverlast. Ze stellen tevens dat buurtbewoners klagen over geluid, uiten hun bezorgdheid over de uitstoot en wantrouwen de zuiveringsinstallatie van HydroBusiness. Dat bedrijf zuivert het afvalwater van Vion. Eind 2017 ontdekte de GGD dat dit de bron van oorzaak was van legionellabesmettingen in Boxtel.

METEN

,,Men heeft niet het gevoel dat overlast serieus wordt genomen", stelt Bemelmans. ,,Verkeer, lucht van kadavers, uitstoot: hoe wordt dat gemeten?" In eerste instantie richten Bemelmans en consorten (onder hen duurzaamheidsspecialist Jan Juffermans) zich tot de gemeente Boxtel: ,,Die staat op het punt om de vergunning af te geven voor de uitbreiding."

Echter, niet alleen de uitbreiding is reden geweest voor de initiatiefnemers om de petitie te starten, maar de vleesverwerkingsindustrie an sich. ,,Als je de hele keten doorrekent: varkens eten soja, Vion exporteert naar China (onder meer, volgens de vleesverwerker is circa 60 procent voor de Nederlandse en Duitse afzetmarkt - red.), et cetera... Met de klimaatopgave waar we met z'n allen voor staan, is het de vraag of we dit wel moeten willen", aldus Bemelmans.

BEZWAARPROCEDURE

Inmiddels hebben ruim zeshonderd mensen hun digitale steun gegeven. Onder hen geven circa 250 mensen aan uit Boxtel en omgeving te komen, honderd wonen elders in Nederland en iets meer dan 250 mensen reageerden anoniem. Op woensdag 24 april eindigt de petitie: die dag verloopt ook de bezwaarprocedure op de vergunningsaanvraag. De petitie is te vinden via de url petities.nl/petitions/stop-de-uitbreiding-van-de-vion?locale=nl.


WONINGEN WEER SNELLER VERKOCHT

Kopers vooral kien op tussenwoningen Boxtel

JAN HERMENS

NVM-afdeling Brabant Noordoost heeft woningmarktcijfers naar buiten gebracht over het eerste kwartaal van 2019. Daaruit blijkt dat wat de gemeente Boxtel betreft, het aantal transacties ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 met 25 is gestegen, namelijk van 41 naar 66.

De gemiddelde transactieprijs is met 57.000 euro gedaald, maar dat beeld is enigszins vertekend omdat vier dure appartementen de cijfers over het eerste kwartaal van 2018 opstuwen. Woningen staan nu minder lang te koop in de gemeente Boxtel dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van 2015, 2016 en 2017 is die trend goed zichtbaar. Van 214 dagen in 2015 naar 65 nu.

28 DAGEN

Tussenwoningen wisselen het snelst van eigenaar. Gemiddeld staan ze nu 28 dagen te koop. Er zijn er 21 van verkocht in de eerste drie maanden van 2019. Bijna een derde van het totale aantal transacties. Hoekwoningen en twee-onder-eenkappers ontlopen elkaar weinig. NVM-makelaars hebben in de gemeente Boxtel in het eerste kwartaal van dit jaar zeventien hoekwoningen verkocht en vijftien twee-onder-eenkappers. Gemiddeld staan die 38 respectievelijk 39 dagen te koop.

Appartementen verkochten de makelaars het minst. Zes om precies te zijn. De gemiddelde verkooptijd lag op zestig dagen. Echt geduld betrachten moeten verkopers van vrijstaande woningen. Die huizen doen er zo'n 298 dagen over om van eigenaar te wisselen. In 2018 lag dit cijfer aanzienlijk lager. Dit hangt wellicht samen met het aanbod op een bepaald moment.

De woningverkoop zit, in ieder geval in het eerste kwartaal van dit jaar, in de lift. Brabants Centrum schreef 28 maart over woningmarktcijfers van Bouwfonds Property Development. Daaruit viel af te lezen dat het aantal woningtransacties in 2018 scherp gedaald was ten opzichte van 2017. Dat beeld komt overeen met de informatie van de NVM. In het eerste kwartaal van 2017 verkochten NVM-makelaars in de gemeente Boxtel 62 woningen. Dat waren er een jaar later in dezelfde periode 41. De verkoopcijfers over de eerste drie maanden van 2019 zijn aanzienlijk beter. Ze overstijgen die van 2017, terwijl die ten opzichte van eerdere jaren hoog waren. Of de positieve beweging doorzet, moet gedurende de rest van het jaar blijken.