Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

PLUKTUIN 'T BURG-AKKERTJE WORDT EIND MEI GEOPEND

Burgakkerbewoners beplanten buurttuin

JULES HAMELEERS

Na renovatie van de omliggende appartementen was het grasveldje aan de Burgakker niet meer geschikt om op te spelen. Daarom nam bewoonster Mieke Didderiëns het initiatief voor een buurttuin. Het grove werk op 't Burg-akkertje werd al gedaan door een hovenier, maar zaterdag gingen de omwonenden zelf aan de slag.

De 25 aanwezige buurtbewoners vulden de borders met bloemen en planten. Ook plaatsten ze een hekwerk en werd er een begin gemaakt met een insectenhotel. Het moet een pluktuin worden, waar mensen kruiden, bessen en fruit uit kunnen halen. Daarnaast zijn er houten blokken en palen voor kinderen om op te spelen. ,,We wilden een plek creëren met voor ieder wat wils", aldus Didderiëns.

WERKGROEPEN

,,Het was nog veel drukker dan ik verwacht had", vertelt de initiatiefneemster. Jonge kinderen, hun ouders en zelfs buurtbewoners van boven de zeventig wroetten met hun handen in de aarde. Didderiëns vertelt dat ze mensen buiten zag, die normaal niet in de buurt te vinden zijn. ,,Blijkbaar missen de ouderen het dan toch om een tuin te hebben. Verder was iedereen ontzettend enthousiast. Er ontstonden meteen werkgroepen om bepaalde onderdelen van de tuin aan te pakken."

Het snoei- en maaiwerk wordt door de gemeente opgepakt, maar de buurt moet zorgen dat het klein onderhoud voor elkaar komt. ,,Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen."

Buurttuin 't Burg-akkertje wordt eind mei officieel geopend.

FOTO BOVEN: Bewoners staken zaterdag de handen uit de mouwen om de nieuwe buurttuin 't Burg-akkertje klaar voor gebruik te maken. (Foto: Bas van den Biggelaar).


CHEF-KOK EN LEERLING VAN DE RECHTER WINNEN WEDSTRIJD

Aspergedessert levert creatief duo eerste prijs op

JAN HERMENS

Frank van den Berk, chef-kok van het Boxtelse restaurant De Rechter, en zijn leerling Rico Burm kookten 8 april letterlijk en figuurlijk out of the box. Dat deden ze zo goed, dat ze de eerste prijs wonnen tijdens de jaarlijkse Leermeesters-Leerlingendag van het Koning Willem I College. Die was in de hoofdvestiging van de scholengemeenschap aan de Vlijmenseweg 2 in 's-Hertogenbosch.

Van den Berk legt uit: ,,We hebben het opgenomen tegen zeven andere chef-koks met hun leerlingen. De eerste prijs was dan ook een mooie opsteker. We kregen een zogenaamde black box, een krat met ingrediënten waarvan we er minstens drie moesten gebruiken om binnen een uur een gerecht van te maken. Uiteraard wisten we van tevoren niet om welke bestanddelen het ging. Het bleken asperges te zijn, met een aantal kruiden."

OUT OF THE BOX

Buiten de gebaande paden denken vormde een van de beoordelingscriteria voor de opdracht, net als creativiteit, opmaak en smaak. Burm en Van den Berk kozen ervoor een aspergedessert te bereiden. ,,Bij asperges denk je al gauw aan een hoofdgerecht. Wij weken bewust van die verwachting af."

Het dessert van de leerling en de meester omvatte in gember gemarineerde en gebakken asperges, panna cotta van het 'witte goud', gelei van rode peper en de Aziatische theesoort genmaicha, witte chocolademousse en karamelsaus. ,,Een leerzame opdracht", zegt de chef-kok van De Rechter. ,,Een uur is zo voorbij. Tijdsplanning is een wezenlijk onderdeel van het koksvak."

De jury was te spreken over de culinaire creatie van Burm en Van den Berk. ,,In het juryrapport stond dat we veel verschillende technieken hebben laten zien en dat ons gerecht diverse structuren en smaken kende", aldus de koks.

FOTO LINKSONDER: Leerling Rico Burm (links) en chef-kok Frank van den Berk zijn trots op hun prestatie. (Foto: eigen collectie).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding