BEELDSCHERMEN TIJDENS CONCERTREEKS

Liefting trapt orgelserie af in Sint-Petrusbasiliek

De serie orgelconcerten in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek start zondag 28 april met een optreden van Geerten Liefting. Bij het samenstellen van zijn programma ging hij er vanuit wat goed tot zijn recht komt op het Smitsorgel. Daarnaast zoekt de organist altijd naar muziek die niet vaak wordt uitgevoerd en dus vrij onbekend is. Het optreden, georganiseerd door de Stichting Kerkconcerten Boxtel, begint om 16.00 uur. De entreeprijs bedraagt acht euro.

Nieuw voor de vaste bezoekers van de Boxtelse orgelreeks zijn de beeldschermen die in de basiliek worden geplaatst. Op die manier kunnen mensen de organist aan het werk zien tijdens het concert. Dat opent Liefting met een drietal werken uit opus 59 van de Duitse componist Max Reger, geschreven in het jaar 1901. Deze zogenaamde karakterstukken behoren tot zijn bekendste orgelwerken.

Kenmerkend zijn de vele modulaties, de lange zinnen, de schitterende lyriek en een goed gevoel voor ruimte en spanning. ,,Deze drie werken bij elkaar geven het allure van een groter driedelig werk; het eerst stuk opent en eindigt fors en heeft ook een prachtig koraal. Het tweede werk, Melodia, is een fraai melodisch sfeerwerk en het derde werk, Te Deum, is een typisch slotstuk", aldus de organist.

PRACHTIGE GRONDSTEM

Vervolgens klinkt een tweetal werken van een tijdgenoot, maar dan van Engelse bodem. Percy Whitlock is een relatief onbekende componist, hoewel zeer verdienstelijk, zeker als het gaat om zijn koorwerken en orgelwerken. Hij was 'director of music' in Bournemouth. Liefting: ,,Voor de meeste grote muziekstukken vraagt hij een majestueus orgel, met een belangrijke rol voor de tuba. Beide werken hebben een typische Engelse sound en zullen fantastisch klinken met de prachtige grondstemmen van het Smitsorgel."

Tijdens het eerste orgelconcert van het nieuwe seizoen vertolkt Liefting voorts Rhapsody in cis van Herbert Howells en de orgelsonate van Albert de Klerk uit 1942, opgedragen aan zijn leermeester Hendrik Andriessen.

IMPROVISATIE

Liefting studeerde onder meer orgel aan het conservatorium van Utrecht. In augustus 2009 studeerde hij cum laude af. Daarnaast studeerde hij improvisatie bij Cor Ardesch en Hayo Boerema en volgde hij diverse masterclasses.

Sinds augustus 2007 is hij dirigent-organist in Woerden en assistent-organist van de Rotterdamse Sint-Laurenskerk. Tevens is Liefting vesperorganist van de Utrechtse Domkerk. Hij won prijzen bij diverse internationale orgelconcoursen en geeft regelmatig soloconcerten. Meermalen verleende de organist, die ook als docent en componist werkzaam is, medewerking aan radioprogramma's zoals Woord op Zondag.

Boxtel

Opfrisdag KBO fietsers

De werkgroep 0-verkeersdoden van KBO Boxtel houdt vrijdag 26 april van 09.45 tot 15.00 uur een opfriscursus van de verkeersregels voor de fiets en scootmobiel in gemeenschapshuis De Walnoot. Deelname kost twee euro. Aanmelden kan tot 20 april via telefoonnummer (0411) 67 78 63 of e-mail: henksturkenboom49@gmail.com.