Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE BEGINT HOPELIJK NOG DIT JAAR AAN VERNIEUWING

Esch reageert goed op plan Leunisdijk

JULES HAMELEERS

Het voorlopige ontwerp voor herinrichting van de Leunisdijk in Esch is klaar. Maandagavond werd dit gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Ons Café, dat ook aan die straat ligt. De reacties van de aanwezigen waren overwegend positief. Projectleider Marc Bruins Slot van de gemeente Haaren hoopt eind 2019 de schop in te grond te kunnen zetten: ,,Het gaat nu alleen nog om details."

Meer groen en bredere voet- en fietspaden; zo hoopt de gemeente Haaren samen met adviesbureau Kybys te voldoen aan de visie die een werkgroep van buurtbewoners geschetst heeft. Omwonenden vinden het vooral belangrijk dat het karakter van het dorp behouden blijft en er meer ruimte komt voor langzaam verkeer.

De gemeente stelt negen ton beschikbaar voor de reconstructie van de Leunisdijk, de centrale doorgangsweg in Esch. En dat is ook echt nodig, volgens Bruins Slot: de riolering is verouderd en het wegdek zorgt voor veel overlast van trillingen en geluid. De straat wordt aangepakt vanaf de kruising met het Marktplein tot net voorbij transportbedrijf Bekkers, waar het asfalt begint.

,,Ze hebben echt super goed werk gedaan", vindt Thomas Leenders. ,,We hebben geluk dat de gemeente dit bedrag beschikbaar stelt om de Leunisdijk te hervormen. Ik zou eigenlijk niks veranderen aan het plan zoals het er nu ligt: de situatie wordt enorm verbeterd, er is overal over nagedacht en de mening van de klankbordgroep is meegenomen."

Ook Elly en Ad van den Broek zijn tevreden. ,,Ik vind alleen dat er binnen dit plan ook een oplossing had moeten komen voor het parkeerprobleem: nu zetten heel veel mensen hun auto op de stoep." Bruins Slot geeft goede communicatie als oplossing: ,,Als je ziet dat iemand zijn wagen fout zet, spreek hem erop aan." Elly ziet dit niet meteen gebeuren en vindt dat de gemeente zelf stappen moeten zetten om het probleem op te lossen.

IRRITATIE

Naast het parkeren zorgden ook de wegversmallingen om auto's af te remmen voor reacties onder de aanwezigen. Enkele van hen zijn van mening dat dit voor meer irritatie dan veiligheid gaat zorgen. Ook hier heeft Bruins Slot een antwoord op: ,,Ik snap wat jullie zeggen, maar het is kiezen: willen jullie meer veiligheid of niet?"

Zowel Rob van Kasteren van Kybys als de projectleider hadden de commentaren aan zien komen. ,,Wegversmallingen en parkeren: dat zijn de dingen die bij elk project voor tegengeluiden zorgen." Desondanks heeft Bruins Slot vertrouwen in de voortgang van het plan zoals het er nu ligt. Het gaat volgens hem nog om aanpassingen van details, zodat het ontwerp aan de wensen van zo veel mogelijk bewoners voldoet.

GASLEIDING

De grootste uitdaging op dit moment is een gasleiding die middenin de Leunisdijk ligt. Volgens Bruins Slot 'zie je dit bijna nergens in Nederland'. Normaal gezien liggen dit soort buizen in de berm, zodat ze makkelijk bereikbaar zijn. De beste optie is om ze te verplaatsen om plek te maken voor de nieuwe riolering, maar hier heeft de gemeente vooralsnog geen overeenkomst over bereikt met de netwerkbeheerder.

FOTO BOVEN: Het wegdek en de riolering van de Leunisdijk in Esch zijn er slecht aan toe, wat voor overlast zorgt. (Foto: Albert Stolwijk).


Koningsdag is in Liempde verplaatst naar D'n Tip

Fanfare Concordia uit Liempde gaat weer dauwtrappen op Koningsdag, zaterdag 27 april. In de vroege ochtend zullen de klanken door het dorp klinken. Iedereen is welkom om mee te lopen vanaf 05.45 uur. Het vertrek om 06.00 uur is bij café Het Wapen van Liempde. Vanaf 11.00 uur start het reguliere programma op een nieuwe locatie: evenemententerrein D'n Tip.

De muzikale tocht is rond de tien kilometer lang en halverwege is er een ontbijt op een bijzondere locatie geregeld. De kosten voor het ontbijt bedragen 5 euro per persoon, te betalen bij aanvang. Vooraf aanmelden voor het eten is gewenst en mogelijk via e-mail: bestuur@fanfareconcordialiempde.nl.

De Liempdse gedecoreerden worden op 08.45 uur ontvangen in het voormalig raadhuis. Ook hier doet de fanfare een duit in het zakje: dan brengen de muzikanten een aubade aan de inwoners met onderscheiding. De gedecoreerden vertrekken daarna naar het raadhuis in Boxtel aan de Dr. Van Helvoortstraat.

STORMBAAN

Het reguliere programma opgezet door stichting Algemeen Belang Liempde (ABL) op de nieuwe locatie, bestaat uit de jaarlijkse vrijmarkt en diverse attracties. Zo zijn er springkussens en is er een grote stormbaan opgetuigd. Om 14.00 uur vindt er een kinderbingo plaats waarbij de jeugdige deelnemers diverse prijzen kunnen winnen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij drogisterij & cadeauwinkel Bewust Beter aan het Raadhuisplein 2a voor vijf Op Liemt Gemunt-muntjes. Ook zijn deze op het feestterrein verkrijgbaar voor vijf muntjes of een euro.

Om 16.00 uur eindigt het programma. 's Avonds wordt voor kinderen vanaf groep zes het feest doorgezet in jeugdhuis Puis X. Entree en één consumptie worden door ABL bekostigd.

Auto wassen en liedjes zingen voor SamenLoop Esch

De Essche carnavalsclubs Nooit Zat en Ikweetmorgenniksmeer houden zaterdag 18 mei een actiedag ten bate van Samenloop voor Hoop. 's Middags kunnen mensen bij Ons Café hun auto laten wassen door leden van de clubs, 's avonds wordt in de kroeg een karaokeavond gehouden.

Vanaf vijf euro kunnen mensen tussen 12.00 en 17.00 uur terecht in de pop-up carwash aan de Leunisdijk. Vanaf 21.00 uur kunnen bezoekers in Ons Café tegen betaling hun favoriete karaokeliedje aanvragen om vervolgens de sterren van de hemel te zingen. Alle opbrengsten van de actiedag gaan naar SamenLoop voor Hoop, meldt een woordvoerster.


Leerlingen van basisschool Esch winnen battle

Vier leerlingen van de Sint-Willibrordusschool in Esch hebben dit weekend de eerste prijs binnen gesleept van de Bosatlas KNAG NK Geo-battle. Ilja Goossens, Esmee Wagemakers, Seline Witlox en Renske van de Ven lieten daarmee elf andere scholen uit het hele land achter zich.

Omdat het viertal eerder al de provinciale wedstrijd wist te winnen, mochten zij nu naar Hengelo voor het Nederlands kampioenschap. De wedstrijd brengt het vak aardrijkskunde onder de aandacht. De deelnemers kregen een groot aantal geografische vragen voorgeschoteld. Die wisten de vier Essche leerlingen het best te beantwoorden. Daarnaast moest er een ontwerp voor een vakantiepark gemaakt worden. In die ronde werd de Sint-Willibrordusschool tweede. Bij elkaar opgeteld betekende dit de eerste prijs voor Ilja, Esmee, Seline en Renske.