Afbeelding
Foto:

ORANJEBITTERCONCERT GEDECOREERDEN

Muziekkorpsen spelen samen op Koningsdag

De traditionele Koningsdagaubade aan de gedecoreerden in de gemeente Boxtel krijgt dit jaar een andere invulling. Boxtel's Harmonie, dat al decennialang het muzikale eerbetoon op de Markt verzorgt, vormt nu samen met de Gildenbondsharmonie en de Lennisheuvelse fanfare Sint-Arnoldus een gelegenheidsorkest. Dat brengt een Oranjebitterconcert ten gehore.

Zondagochtend kwamen zo'n zestig muzikanten van de drie verenigingen samen in Muziekhuis Boxtel voor hun enige repetitie. Onder leiding van dirigent Mariska Brienen van Sint-Arnoldus, is een passend programma ingestudeerd voor de Oranjefeesten. Zaterdag 27 april is het openluchtconcert vanaf 12.00 uur te beluisteren op de Markt. Tijdens het Oranjebitterconcert klinkt uiteraard ook het Wilhelmus voor de nieuwe én bestaande lintjesdragers. Dit selecte gezelschap wordt voorafgaand aan het optreden in de raadzaal van het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Fons Naterop.

,,Het wordt steeds moeilijker om een volledig muziekgezelschap op de been te brengen op Koningsdag. De feestdag valt immers midden in de schoolvakantie en steeds meer gezinnen grijpen die aan om er een paar dagen tussenuit te gaan. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar wel lastig om de aubade op de gebruikelijke wijze te verzorgen. Daarom is de samenwerking gezocht met onze collega's van de twee andere muziekverenigingen", vertelt voorzitter Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie. ,,En zoiets past prima bij de samenwerking die we sowieso al zijn opgestart", vult zijn collega Jan de Koning van de Gildenbondsharmonie aan.

Trompettist Paul Hermans, de voorzitter van Sint-Arnoldus, speelde zondagochtend zelf mee tijdens de repetitie en hield er een goed gevoel aan over. ,,Ik denk dat het een optreden wordt waar de gedecoreerden van op zullen kijken. Maar andere belangstellenden zijn uiteraard van harte welkom. Het is een openbare aangelegenheid, waarbij ook reus Jas de Keistamper wordt uitgenodigd door burgemeester Naterop." Na afloop van het concert en de toespraak van de reus brengt het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een vendelgroet.


VEELBELOVEND VOORJAARSCONCERT JRL

Boxtel's Harmonie spreekt tot verbeelding met Japanse legende

In de aula van het Jacob-Roelandslyceum liet Boxtel's Harmonie zaterdagavond ruim honderd luisteraars genieten van een geheel nieuw repertoire. Tijdens het voorjaarsconcert sprak de vertolking van een Japanse mythologische legende tot de verbeelding. Ontzag klonk door in de reacties op het duizelingwekkende optreden van solist Marco van de Loo op euphonium.

Het programma voor de pauze werd ingevuld door harmonie Oefening Baart Kunst uit Erp. Onder leiding van de sinds twee jaar in Boxtel woonachtige dirigent Sef Pijpers jr. vertolkte het orkest de bekende Spaanse zarzuela La Leyendo de Beso. In het vijfdelige Down from Shimmering Sky van de Amerikaanse James Curnow werd een drukbezochte tentoonstelling van indianenmaskers instrumentaal met het publiek gedeeld.

Na de pauze trad Boxtel's Harmonie voor het eerst op onder leiding van interim dirigent Johan Smeulders. Sinds hij in januari de muzikale leiding overnam van Jules van de Loo, heeft de in Nuenen woonachtige musicus flink gewerkt om de orkestklank een boost te geven. Vandaar ook dat het concert 'Een nieuwe lente, een nieuw geluid' was gedoopt.

Het muzikale verhaal van de Japanse zonnegodin Amaterasu werd overtuigend neergezet. Solist Van de Loo vertolkte een door Andrew Lloyd Webber geschreven arrangement van variaties op Niccoló Paganini's 24e en laatste capriccio. Een waterval aan noten stortte de muzikant over zijn toehoorders uit, hetgeen hem een ovationeel applaus opleverde.

MUSICAL EN THEATER

Het optreden werd besloten met The Musical Fantasy van Ennio Salvere, een pseudoniem voor de Nederlandse componist Eric Swiggers, die ook de legende van Amaterasu componeerde. Met dat werk blikte Boxtel's Harmonie vooruit op haar musicalconcert op 16 november. Daarvoor werden de namen van de eerste vocale solisten onthuld.

Een van hen is Ingrid van den Nieuwenhuizen uit Hilvarenbeek. Zij trad al eens met het orkest op tijdens een eerder musicalconcert, maar ook op de prom 'Old Disco Classics'. Voorts verschijnt de Boxtelse zangeres Nienke van Horen voor het voetlicht. Met haar verzorgde de harmonie in 2017 het filmconcert 'Licht Uit, Spot Aan!'.

Maar voordat het zover is, staat er dit jaar nog meer op de rol van Boxtel's Harmonie. Net als twee jaar geleden verzorgt het orkest in september de muzikale opening van het Dommeltheater tijdens kunst- en cultuurweek QQLQ. De zomervakantie wordt ingeluid met het traditionele huldigingsconcert voor enkele jubilarissen.

FOTO BOVEN: Ruim honderd luisteraars, onder wie verrassend veel leden van andere plaatselijke muziekverenigingen, genoten zaterdag van het voorjaarsconcert dat Boxtel's Harmonie met Oefening Baart Kunst uit Erp ten beste gaf. (Foto: eigen collectie).