Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WAAROM VION IN BOXTEL DE VARKENSRIBBEN WIL BEWERKEN

'Er komt een continue workflow'

PÅL JANSEN

Vleesverwerker Vion wil 35 miljoen euro investeren in de uitbreiding van de werkzaamheden op bedrijventerrein Ladonk. Dat investeringsproces moet in 2021 zijn afgerond. Ondertussen laait de discussie over de wenselijkheid van die ontwikkeling op. Worden er meer varkens geslacht? Neemt de stank- en geluidsoverlast toe? Wat betekent dit voor het aantal arbeidsmigranten in Boxtel? Wat zijn de gevolgen voor het verkeer? Tijd voor een gesprek met Vion. Vandaag het eerste van twee delen: op de werkvloer.

John de Jonge werkt al zo'n 25 jaar in de vleesverwerkingsindustrie. Voorheen nog bij Encebe, de vleeswarentak van Vion. Momenteel als Chief Operating Officer Pork, oftewel de directeur van de varkensdivisie van Vion, de core-business van het bedrijf.

,,Hier kun je al heel mooi zien waar het straks gaat gebeuren", zegt hij. We staan op een brug tussen twee gebouwen, uitkijkend over het omgeploegde land. Daar komt straks een productiehal ter grootte van twee voetbalvelden (bijna 12.000 vierkante meter) te staan. Ook wordt er een groot parkeerterrein aangelegd. Liefst zeshonderd medewerkers meer moeten er aan het werk zijn in 2021 door de bouw van die hal. Nu telt het bedrijf nog 1.800 personeelsleden in Boxtel.

,,De geslachte varkens worden in zes stukken gesneden: in twee voorste, achterste en middelste delen." Naast De Jonge is ook vestigingsmanager Ronald Koenders van Boxtel aangeschoven. Dat het varken in zes stukken wordt opgedeeld, is essentieel voor de investering waar Vion Food Group momenteel voor staat. Het tweetal leidt mij rond langs de duizenden karkassen die aan het plafond bungelen: hele varkens, maar ook de reeds gesneden hammen, schouders en ribben.

DE UITBREIDING

Inmiddels zijn we in de hal aanbeland die straks uitgebreid moet worden. ,,Ook het middelste deel van het varken kan hier straks bewerkt worden. Nu verwerken we alleen de hammen en schouderstukken", vertelt Koenders. En inderdaad: de voor- en achterkanten van de varkens worden via de haken aan de plafonds langzaam naar de snijtafels vervoerd: de productielijnen waar de opgedeelde varkens verder worden verwerkt tot eindproduct. De ribstukken gaan een andere kant op, maar Vion wil dus een aantal productielijnen extra om ook dat middelste deel van het dier te kunnen verwerken.

Een hal van twee voetbalvelden lijkt in eerste instantie echter veel te groot voor die paar banden. De Jonge: ,,Maar besef ook: we moeten inpakken, verpakken, er is meer opslagruimte nodig, een plek waar de producten er weer uitgaan, een kleedruimte... Dus door die extra lijnen, hebben we ook elders meer plek nodig."

1 MILJOEN KILOMETER

Ondertussen manoeuvreren we door de ribstukken die vervoerd worden richting een andere koelhal. Daar wachten twee koelwagens om ze vervolgens naar Scherpenzeel te brengen. ,,Gemiddeld komen hier zo'n 35.000 tot 40.000 ribstukken per dag langs", zegt Koenders. De Jonge vult aan: ,,Er kunnen ongeveer dertienhonderd stuks in één vrachtwagen. Deze koelwagens moeten er straks uit: die hebben we dan niet nodig." Ziehier de besparing op de 1 miljoen transportkilometers waar Vion over spreekt. ,,Er komen dus eerder minder vrachtwagens dan meer", zegt Koenders. ,,En nu moeten we nog wel eens wachten. Als het middelste deel straks hier verwerkt kan worden, kan die workflow continu doorgaan."

* * *

Volgende week verschijnt deel twee. Daarin wordt beschreven hoe varkensslachterij Vion tegen de gevolgen van haar uitbreiding aankijkt.

GROTE FOTO BOVEN: Directeur John de Jonge van Vion ziet met vertrouwen de toekomst in Boxtel tegemoet. Hoewel de vergunningsaanvraag nog bij de gemeente ligt, gaat het bedrijf alvast aan de slag op het terrein. (Foto: Peter de Koning).

KLEINE FOTO BOVEN: Om dit stuk vlees draait de uitbreiding bij Vion: het bedrijf wil een concurrentieslag maken door sneller en efficiënter de 35.000 tot 40.000 ribstukken per dag in Boxtel te verwerken. (Foto: Oliver Krato/Vion).


Meedenkavond herinrichting Rechterstraat

De Rechterstraat in Boxtel krijgt een nieuw aanzien. Belangstellenden mogen dinsdag 7 mei opnieuw meedenken over de herinrichting van de winkelstraat.

Begin april leverde een eerste bijeenkomst in Denziz inbreng op die MTD Landschapsarchitecten verwerkte in een eerste ontwerp. De werkgroep Rechterstraat en stakeholders hebben de tekening inmiddels gezien en daarop gereageerd. Dinsdag 7 mei om 19.00 uur presenteert de werkgroep het voorlopige ontwerp in partycentrum Denziz, Stationsstraat 71. Belangstellenden zijn ook nu welkom om hun mening te geven. Aan de hand van de uitkomsten van deze avond vervolmaakt het landschapsarchitectenbureau het plan.

10.10.2013 emstek vion schlachthof. foto: oliver krato