In enkele uurtjes tijd werd de monumentale zilver- of suikeresdoorn in de Stationsstraat geveld. De naar schatting ruim honderd jaar oude blikvanger voor het kantoor van de Rabobank was aantast door zwammen. (Foto: Marie Fick).
In enkele uurtjes tijd werd de monumentale zilver- of suikeresdoorn in de Stationsstraat geveld. De naar schatting ruim honderd jaar oude blikvanger voor het kantoor van de Rabobank was aantast door zwammen. (Foto: Marie Fick). Foto: Marie Fick

SUIKERESDOORN AANGETAST DOOR DIKRANDTONDELZWAM

Stationsstraat is zijn blikvanger kwijt

De monumentale zilver- of suikeresdoorn voor het kantoor van de Rabobank is maandagochtend 15 april in rap tempo uit het straatbeeld verdwenen. De stam was zodanig verrot dat het risico aanwezig was dat de boom vlak boven de grond zou afbreken, aldus de gemeente Boxtel.

Dikrandtonderzwam heeft de markante esdoorn op de hoek van de Stationsstraat en Prins Bernhardstraat aangetast. Het hout verandert daardoor in een witte sponsachtige substantie, waardoor de stam zijn stevigheid verliest en kan breken. Er zijn geen mogelijkheden om de aantasting te bestrijden of weg te halen, meldt de gemeente.

In december 2017 is de binnenkant van de boom in beeld gebracht. De holtes die door de rottingen waren veroorzaakt, lagen toen nog binnen veilige grenzen. In november 2018 is de boom opnieuw gecontroleerd. De opening van de holte bleek inmiddels 27 procent groter dan de veilige ondergrens.

,,De boom kan bij dit formaat holte omvallen. Het kleiner snoeien van de kroon kan wat gewicht weghalen van de zwakke stam, maar er blijft te allen tijde een groot risico op stambreuk op maaiveldhoogte. Gezien de plaats van de esdoorn in een druk winkelgebied voelen wij ons genoodzaakt te rooien", stelt de gemeente in een persbericht.

In plaats van de esdoorn wordt een nieuwe boom geplant. Daarmee wordt rekening gehouden bij de plannen voor herinrichting van de Stationsstraat die momenteel worden gemaakt.