Afbeelding
Foto: Roy Peijnenburg

SNEAKY PANDA: SCHOENEN-WEBSHOP UIT LIEMPDE VOOR VEGANS

Sneakers van koffie en paddenstoelen

PÅL JANSEN

Liempdenaar Roy Peijnenburg is deze week gestart met Sneaky Panda waar trendy 'vegan-sneakers' te koop zijn. Ze worden volledig diervrij geproduceerd, maar voor de rest kunnen zowat alle materialen gebruikt worden: van houtsnippers tot koffieprut en zelfs 'leer' van paddenstoelen.

De 34-jarige Liempdse ondernemer eet sinds enkele jaren veganistisch. Op zijn vijftiende besloot hij al geen vlees meer te eten. Zielig voor de dieren, vond hij. Zijn omgeving vond het een beetje vreemd. ,,Misschien moet je het geen vegan noemen, dat wordt vaak met extremere voorbeelden in verband gebracht. Tegenwoordig hoort de leefstijl echter steeds meer bij hoe de massa denkt", zegt hij dan ook.

Veganisme gaat niet alleen over wat een mens eet, maar ook wat iemand gebruikt. ,,Als ik zoek naar schoenen van katoen, is de binnenzool bijvoorbeeld van leer. En ook al zijn ze gemaakt van kunststof, dan nog kunnen er dierlijke producten in zitten. Voor heel veel lijmsoorten wordt bijvoorbeeld slachtafval van dieren gebruikt."

Sinds dat Peijnenburg veganist is en zoekt naar schoenen die daarbij passen, kwam hij alleen maar 'van die duffe geitenwollensokken-schoenen' tegen. ,,Het viel mij op dat er in Nederland geen enkele webshop is die louter vegan-sneakers aanbiedt die er ook nog een beetje trendy uit zien. De winkels die er zijn, hebben in mijn ogen wat saaie modellen." Er is wel een aantal bekende merken dat veganistische lijnen uitbrengt, weet ook de Liempdenaar. ,,Maar die besteden hun productie vaak uit op plekken waar de werkomstandigheden erbarmelijk zijn."

Met Sneaky Panda - 'de panda eet alleen plantaardig, is een zeer kieskeurig dier en symboliseert balans' - is hij een webshop gestart waarbij diervriendelijkheid, een eerlijk inkomen voor werknemers en een beetje hippe ontwerpen samengaan.

TONDERZWAMLEER

Om aan de juiste modellen te komen, moest Peijnenburg op zoek naar fabrikanten over de hele wereld. Hij had op die manier contact met producenten uit plaatsen als Parijs, München, Berlijn en New York. ,,Ik heb zes merken tot nog toe. Het laatste dat aan het assortiment is toegevoegd, komt uit Japan. Die schoenen worden in een oven gebakken. Persoonlijk vind ik de schoenen van paddenstoelenleer echt gaaf. De echte tonderzwam die hiervoor gebruikt wordt, plukken de werknemers met de hand."

Er zijn sneakers te koop vanaf 119 euro, het voorbeeld van de 'paddenstoelenschoenen' is tevens zijn meest prijzige: 599 euro per paar. Peijnenburg: ,,Er zit veel tijd in de ontwikkeling en het draait om relatief kleine verkoop. De sneakers zijn dus exclusief en worden door vakmensen gemaakt. Vooralsnog heb ik alleen herenschoenen, maar als dat goed loopt, dan komt er ook een vrouwenassortiment." De online sneakerstore is te vinden via www.sneakypanda.nl.

FOTO BOVEN: Roy Peijnenburg verkoopt sneakers van opvallende materialen en zonder dierlijke grondstoffen. Zo is de schoen in zijn hand gemaakt van paddenstoelenleer. (Foto: Gerard Schalkx).


Zed & Sop geven ook zwemles in het Dommelbad

Zed de haai en Sop de zeester geven ook in Boxtel zwemlessen aan kinderen die opgaan voor hun A-, B- of C-diploma.

Zed & Sop zijn twee figuren van overkoepelende organisatie Optisport. Het tweetal leert de kinderen zwemmen door middel van een beloningssysteem. Ze kunnen gaandeweg 'edelstenen' en zegels verdienen. Zodra ze een belangrijke stap hebben gemaakt, worden de kinderen beloond. De vorderingen zijn via een online leerlingvolgsysteem ook te volgen.

Tot dinsdag 30 april kunnen ouders hun kinderen inschrijven met een korting van 50 procent. De zwemles start binnen vier weken. Aanmelden kan via (0411) 68 87 99 of e-mail: dommelbad@optisport.nl. Meer informatie: www.optisport.nl.


't Tweespan viert jubileum met diverse acties

Horecabedrijf 't Tweespan bestaat morgen, vrijdag 19 april, precies veertig jaar. Dit jubileum wordt een week lang gevierd met verschillende acties voor de gasten. Het personeel wordt dinsdag 23 april in het zonnetje gezet. De zaak is die dag dan ook gesloten.

Sinds 1 januari 1997 zijn Arno en Annemarie van der Sloot eigenaar van de cafetaria met feestzaal en restaurant aan de Kapelweg in Boxtel. Maar de geschiedenis gaat terug tot 1979. Toen startten de ouders van Arno, Broer en Tiny van der Sloot, het horecabedrijf. Destijds begonnen zij met een cafetaria en een eethuis. In 1984 werd dit uitgebreid met een feestzaaltje, waarna ook werd begonnen met het verzorgen van catering.

Na de overname door Arno en Annemarie, werd in 2004 het pand verbouwd en uitgebreid. Sindsdien hebben er nog enkele veranderingen plaatsgevonden. Het familiebedrijf is zich meer gaan richten op de zaal en het restaurantgedeelte. De cafetaria blijft echter als een rode draad door de bedrijfsvoering lopen. Om goed mee te kunnen met laatste trends en innovaties zijn er sinds 2010 diverse moderniseringen uitgevoerd. Ook sfeer en beleving speelt daarbij steeds een belangrijkere rol. Onder meer het hele interieur is in een nieuw jasje gestoken en ook de terrassen en parkeerplaats zijn aangepakt. 't Tweespan heeft in het restaurant diverse concepten en past maandelijks de menukaart aan.