LIEMPDSE TRIOMF OVER RODE-LANTAARNDRAGER GEEN VANZELFSPREKENDHEID

DVG heeft het een helft moeilijk tegen Herpinia

Hoewel het verschil op de ranglijst van de vierde klasse in de tussen DVG en Herpinia groot is, was dat niet aan de wedstrijd van zondag te zien. Er werd door beide ploegen een mooie en aantrekkelijke pot voetbal op de mat gelegd. DVG speelt mee in de bovenste regionen en de gasten uit Herpen deelden de laatste plaats. Dankzij een geweldige tweede helft bogen de Liempdenaren een 0-2 achterstand om in een 5-2 overwinning.

DVG had het zichzelf makkelijker kunnen maken door in de openingsfase van de wedstrijd de score al te openen. Want de eerste kans van de thuisploeg was al in de eerste minuut. Sander van de Ven schoot de bal echter in het zijnet. Hetzelfde overkwam Bas van Houtum na een verre ingooi. Hierna kreeg Herpinia meer vat op het spel en vooral het middenveld. De eerste doelpoging van de gasten werd nog hoog over geschoten, al snel volgden meer kansen en moest DVG in de verdediging.

Herpinia had in deze fase het beste van het spel. Keeper Raymon Strik had alle geluk toen een afstandsschot, buiten bereik, op de lat spatte. DVG kreeg nog wel een kleine kans, maar het eerste doelpunt viel aan Herpense zijde. Een vrije trap op het Liempdse middenveld werd doorgekopt en belandde bij een opkomende speler. Die werd echter van achteren aangetikt, zodat de goed fluitende scheidsrechter de bal resoluut op de stip legde. Strik werd de verkeerde kant op gestuurd en dus stond DVG op achterstand: 0-1.

Voor rust werd het ook nog 0-2. In een rommelige situatie voor het doel begonnen de spelers van Herpinia plotseling te juichen, de bal was over de doellijn gelopen. Een luxe stand voor de Herpenaren en DVG wist dat het in de tweede helft vol aan de bak moest.

OMMEKEER

In de pauze werden Peter Versantvoort en Twan van den Broek gewisseld voor Teun Welvaarts en Ruud Pijnenburg. Deze omzetting bracht de ommekeer in de wedstrijd. Met name Welvaarts was in de tweede helft ongrijpbaar voor de verdediging van Herpinia. In de vijftigste minuut kregen de Liempdenaren een strafschop mee. Daan Voets ging achter de bal staan en bewees de juiste man voor deze opdracht te zijn: 1-2. Dit doelpunt gaf DVG kracht; het geloof en de snelheid waren weer helemaal terug. Een voorzet van Welvaarts kwam terecht bij Bas Smulders. Die mocht keren en draaien om de bal goed te leggen. Via de vingertoppen van de keeper was het weer gelijk. De snelle voorsprong die daarop volgde, werd door de scheidsrechter afgekeurd.

Deze teleurstelling was echter niet bepalend voor de uitslag, want niet veel later nam Welvaarts een afvallende bal vol op de wreef en bracht met een prachtig afstandsschot DVG alsnog op voorsprong. Herpinia kwam nog bijna op gelijke hoogte, maar Luuk van de Ven gooide zich voor de bal.

In de slotminuten scoorde DVG nog twee keer. Welvaarts slalomde door de verdediging en via de keeper kwam de bal bij Smulders. Die aarzelde niet: 4-2. Ook Van Houtum nam een doelpunt mee door een voorzet van opnieuw Welvaarts prachtig in te koppen. Trainer Hans Lathouwers had blijkbaar in de rust het turboknopje van zijn ploeg gevonden...

FOTO BOVEN: Maar liefst vijf keer wisten de DVG'ers de keeper van Herpinia te verschalken in de tweede helft. Daarmee werd een achterstand van 0-2 omgebogen naar 5-2 winst. (Foto: Toon van Ruremonde).

Essche Boys speelt doelpuntloos gelijk tegen Gloria

Essche Boys kreeg zondag in het thuisduel tegen Gloria UC uit Baarle-Nassau prima mogelijkheden, zeker in de eerste helft. Maar de verder matige wedstrijd werd er niet mee gewonnen. De brilstand stond na het laatste fluitsignaal nog op het scorebord.

De Esschenaren gingen fel op zoek naar de openingstreffer. Gloria UC bood echter prima tegenstand. De thuisploeg kreeg legio kansen om op voorsprong te komen, maar de aanvallers hadden hun vizier niet goed afgesteld. De gasten werden daarom wat brutaler, echter zonder dat dit tot grote doelpogingen leidde. Het enige wapenfeit van Gloria UC, was een afstandsschot dat recht in de handen van keeper Bart Spooren belandde.

Vlak voor rust had Essche Boys op voorsprong moeten komen. Na goed voorbereidend werk van Luuk Wolfs werd de bal door iedereen gemist en viel voor de voeten van Rudi van Gemert. Hij schoot echter tegen een been van de tegenstander.

VERDEDIGEN

Na de rust kwam Gloria sterker uit de kleedkamer, zonder dat het echte kansen wist te creƫren. Essche Boys moest zich daardoor vooral beperken tot verdedigen, wat prima lukte. Want ook onder druk van de tegenstander gaf de thuisploeg nauwelijks ruimte weg.

Dat betekende overigens niet dat er geen mogelijkheden meer waren voor Essche Boys. Want in de 65e minuut kreeg Wolfs de bal, passeerde twee tegenstanders van Gloria UC en kwam vervolgens in kansrijke positie om te scoren, maar schoot net voorlangs.

Vervolgens moesten de Esschenaren verder met een man minder. Tim van Velthoven maakte in de ogen van de scheidsrechter een overtreding op de doorgebroken speler van Gloria UC en moest gaan douchen. Opeens moest het team de 0-0 koesteren. Het duurde echter niet lang voordat ook de ploeg uit Baarle-Nassau met een man minder op het veld stond. Een aanvaller maakte een natrappende beweging vond de scheidsrechter en kreeg rood. Ook dit keer was dat te zwaar gestraft. Met tien tegen tien kabbelde de wedstrijd naar het einde en werd er niet meer gescoord.

Maandag 22 april, tweede paasdag, speelt Essche Boys bij de nummer vier op de ranglijst VV Irene in Gemonde. Qua punten ontlopen de twee teams elkaar niet veel. Er kan dan ook stuivertje gewisseld worden. Het duel start om 14.30 uur.

JO19-1: Baardwijk JO19-1 - Essche Boys         4-1
JO17-1: Essche Boys - Emplina JO17-3         3-2
JO14-1: Noad '32 JO14-1 - Essche Boys         5-1
JO13-1: Zwaluw JO13-3 - Essche Boys         5-0
JO10-1: Zwaluw JO10-8 - Essche Boys         1-17

FOTO LINKS: Rob van Rooij van Essche Boys in duel met een speler van Gloria UC uit Baalre-Nassau. Er werd niet gescoord, maar er vielen wel twee rode kaarten. (Foto: Hans Verberk).

Scholieren sporten bij MEP en ODC met Koningsdag

Er wordt zowel gehockeyd als gevoetbald met Koningsdag. MEP en ODC organiseren op zaterdag 27 april beiden een schooltoernooi.

ODC houdt op de nationale feestdag vanaf 09.15 uur een competitie voor de groepen vijf, zes, zeven en acht van de basisscholen. Er doen zo'n driehonderd kinderen, verdeeld over 26 teams aan mee. 's Ochtends spelen de gemengde ploegen en de jongens van de laagste klassen. In de middag gaan de groepen zeven en acht verder met een balletje trappen. De winnaar van elke poule mag deelnemen aan de regiofinale van het schoolvoetbaltoernooi in Tilburg.

HOCKEY

Bij hockeyclub MEP strijden 175 basisschoolleerlingen om de felbegeerde Koningshockeytrofee. Na een warming-up met het Koningsspelenlied starten om 10.00 uur de wedstrijden. De kinderen spelen meerdere keren in een van de drie poules, die worden ingedeeld op leeftijd. De poulewinnaars spelen rond 13.00 uur de finales. Ook kunnen de kinderen in de prijzen vallen met een estafettewedstrijd en de wedstrijd 'Pimp your coach'. Rond 13.30 uur is de prijsuitreiking.