Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

CULINAIR EVENEMENT OOK BIJ LAGE TEMPERATUUR GOED BEZOCHT

'Proeftuin is een begrip geworden'

RENS VAN DEN ELSEN

De zon en De Proeftuin zijn al tien jaar vrijwel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tot dit jaar, zo leek het in de vooruitzichten. Het was wat fris, maar dat was voor niemand een reden om af te haken. Ook dit keer vonden honderden bezoekers hun weg naar de tuin van SintLucas aan de Burgakker om zich te laven aan heerlijke hapjes van lokale horecaondernemers, lekkere drankjes en fijne muziek. Aagje Verstegen, voorzitter van Lions Club Belles Amies is trots: ,,Nu zien we pas goed dat de Proeftuin echt een begrip is geworden in Boxtel."

Bang dat het minder druk zou worden, was Verstegen eigenlijk niet. ,,Je merkt wel dat mensen nu minder snel vooraf een proefkaart kopen en een bezoek af laten hangen van wat het weer doet. De zon is ons gelukkig ook dit jaar goed gezind."

Dat vinden ook bezoekers Rachel Smits en Marloes van Buul. Zij komen al enkele jaren naar de Proeftuin en niet alleen vanwege het weer. ,,Het is gewoon altijd gezellig als we met een groepje gaan. Als er iets in Boxtel te doen is, ondersteunen we dat natuurlijk graag", geeft Van Buul aan. Haar vriendin neemt net een hap van haar Syrische kroket. ,,Erg lekker dit", geeft Smits aan, om er meteen lachend aan toe te voegen: ,,We houden allebei gewoon heel erg van eten en drinken, dus dan zitten we hier goed. Zeker onder het genot van wat leuke muziek."

HORECA

Voor die muzikale klanken zorgden deze middag Lotte en Frenk, bekend van coverband Tilt, het duo Two of Us, One Two Many en Private Label. Het podium was dan ook een mooi middelpunt van het terrein, waar alle bezoekers zich met hun hapje en drankje voor verzamelden. Het was in elk geval in de zon net wat warmer dan onder de tenten, al weerhield dat de liefhebbers van lekker eten niet om bij een van de aanwezige horecastands.

Twee van deze culinaire ondernemers zijn deelnemer van het eerste uur. Zowel Proef! Culinair als restaurant De Waag staan al voor het tiende jaar met hun hapjes in de Proeftuin. ,,Het is mooi om te zien hoe het evenement is gegroeid de afgelopen jaren", vertelt Jurgen Bosmans, eigenaar en chef-kok van het restaurant aan de Boxtelse Markt. ,,We komen hier graag, onder meer omdat we hier veel van onze vaste gasten terugzien. We hebben hier ook wat meer tijd om in informele sfeer met ze bij te praten. En natuurlijk serveren we daar wat lekkers bij", legt de chef-kok uit.

GOEDE DOELEN

Een van de redenen achter het succes van de Proeftuin is volgens Verstegen het feit dat er een goed doel aan verbonden is. Dat wordt steeds gekozen door de zittende president. Dit jaar is dat Femke Leenders. Zij heeft zelfs twee doelen benoemd: de Buurtbrommer van welzijnsorganisatie ContourdeTwern en Taalmaatjes.

Die eerste is ook aanwezig met het voertuig om meer bekendheid te creëren. ,,We rijden met de Buurtbrommer door de wijk en brengen buurtbewoners met elkaar in verbinding. We nodigen ze uit om bij ons een kop koffie te komen drinken en dat begint steeds meer voet aan de grond te krijgen", vertelt Kim van Zandbeek, medewerker van ContourdeTwern. Het geld dat de Buurtbrommer straks van de Lions Club ontvangt wordt gebruikt voor onderhoud en het restylen van het rijdende barretje. ,,We hopen dat we dan nog drie jaar door kunnen."

De Proeftuin heeft dit jaar 8.000 euro bij elkaar gebracht voor de twee doelen.

GROTE FOTO: Gasten laten al het lekkers ze goed smaken. Er was ook van alles te proeven, van Syrische kroketten tot oesters.

KLEINE FOTO: Gezellige drukte in de SintLucas-tuin. Later op de middag stond het vol. De Boxtelaren weten de Proeftuin na tien jaar goed te vinden. (Foto's: Gerard Schalkx).


Boxrock laat de bezoekers swingen

De afwisseling tussen de soms stevige rock op het hoofdpodium en de intieme sfeer in het café van jongerencentrum B-Town, viel bij de bezoekers van Boxrock in de smaak. De organisatie kijkt dan ook tevreden terug op de derde editie van het muziekfestival.

Patrick Hoppenbrouwers van Boxrock: ,,Er zijn heel wat meer mensen geweest dan vorig jaar. Dat proberen we de komende edities vast te houden." Een tegenvaller in de programmering werd uiteindelijk een meevaller. Doordat Ilona Weiss vanwege ziekte moest afzeggen, werd op het laatste moment Stef van den Heuvel geregeld. ,,En die gaf een weergaloos optreden!"

FOTO ONDER: De band Hemattic uit Boxtel mocht Boxrock dit jaar openen. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding
Afbeelding