Vrijwilliger Ben Heersche (midden) kan wel wat hulp gebruiken op de Kinderboerderij. Voorzitter Emile Lockefeer (links) en penningmeester Ton Huinink springen nu regelmatig bij. (Foto: Peter de Koning).
Vrijwilliger Ben Heersche (midden) kan wel wat hulp gebruiken op de Kinderboerderij. Voorzitter Emile Lockefeer (links) en penningmeester Ton Huinink springen nu regelmatig bij. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KINDERBOERDERIJ NAARSTIG OP ZOEK NAAR EXTRA VRIJWILLIGERS VOOR EDUCATIETAK

'We willen onze functie niet verliezen'

RENS VAN DEN ELSEN

Ze willen het niet met zoveel woorden zeggen, maar het water staat het bestuur van stichting Kinderboerderij Boxtel behoorlijk aan de lippen. Als er niet snel meer vrijwilligers komen, kunnen sommige activiteiten zoals educatie, op korte termijn niet meer voortgezet worden. Voorzitter Emile Lockefeer wil dat koste wat kost voorkomen: ,,Want we vervullen een belangrijke functie in de gemeenschap."

Het is vrijdagmorgen en er is aardig wat bedrijvigheid op de Kinderboerderij aan het Apollopad. Naast enkele kinderen die de pasgeboren lammetjes komen bewonderen, zijn ook cliƫnten van Cello actief om het erf en de hokken schoon te maken. In de huiskamer aan de voorzijde drinkt vrijwilliger Ben Heersche (79) een kopje koffie met enkele bezoekers. Hij kwam zeven jaar geleden in contact met de Kinderboerderij omdat hij niet alleen thuis wilde blijven zitten toen zijn vrouw overleed. Nu is hij van vaste waarde voor het bestuur. Heersche heeft het naar zijn zin en combineert zijn werk als gastheer met klusjes op en rond het terrein. ,,Als ik werk zie, dan doe ik dat. Ik kan niet zo goed stilzitten", vertelt hij. ,,Het is ontzettend leuk om te doen, ik ben graag onder de mensen. Daarbij is het voor mij een prima onderbreking van de week. Ze kunnen eigenlijk altijd op mij rekenen", vervolgt Heersche.

De inzet van de trouwe vrijwilliger wordt gewaardeerd door het stichtingsbestuur. ,,Maar ook Ben wordt ouder en we kunnen niet voor eeuwig op dezelfde mensen blijven rekenen", geeft Lockefeer aan. Ton Huinink, medebestuurslid en interim penningmeester, knikt instemmend en geeft aan: ,,Om onder de aandacht te brengen dat er meer vrijwilligers nodig zijn, hebben we bij de ingang een bord laten plaatsen. 'Hart voor mens en dier', staat erop. Daarmee willen we een beroep doen op iedereen die het leuk lijkt om iets voor ons te betekenen."

POEP

Wie denkt dat vrijwilligerswerk op een kinderboerderij alleen maar te maken heeft met hokken schoonmaken, poep scheppen en dieren verzorgen, heeft het bij het verkeerde eind. De dagelijkse leiding is in handen van de boer en boerin, die onder contract staan bij werkvoorzieningschap WSD. Daarnaast vinden cliƫnten van zorginstelling Cello er ruimte voor dagbesteding. ,,En zij nemen hun taken serieus", vertelt Lockefeer. De stichting is naarstig op zoek naar gastheren of -vrouwen voor de huiskamer en vrijwilligers die willen helpen om de educatieve tak overeind te houden. Ook zoekt ze mensen die de generatietuin aan de overkant van het fietspad willen onderhouden.

,,We krijgen natuurlijk subsidie van de gemeente, maar daar kunnen we geen extra kracht voor inhuren. Dat geld gaat naar de huur en het onderhoud", licht Huinink toe. Er worden wel wat inkomsten gegenereerd met de verkoop van koffie en thee en boerderijproducten, maar dat is volgens het bestuur vooral kostendekkend. ,,We zijn er ook niet om winst te maken, maar om een belangrijke functie in de wijk en in Boxtel te vervullen", geeft Lockefeer aan. Zo doet de Kinderboerderij vrijwel dagelijks ook dienst als huiskamer, waar bewoners elkaar ontmoeten en een kop koffie komen drinken of samen een spelletje doen.

EDUCATIEF

De belangrijkste afdeling is echter enkele jaren geleden opgestart. Een educatief programma voor leerlingen uit laagste groepen van de basisschool. Hiervoor is de zolder boven de huiskamer ingericht als leslokaal waar kinderen alles leren over dieren, natuur en milieu. ,,De lessen worden gegeven door de leraar, onze vrijwilligers ondersteunen vooral. Zij zetten alles klaar, ruimen op en zorgen tussendoor voor een gezonde snack en iets te drinken. Er komt steeds meer vraag naar het gebruik van de ruimte en het lesmateriaal, maar we moeten steeds nee verkopen omdat we het niet kunnen bolwerken. Vorig jaar ging het nog net, maar dit jaar gaat het een probleem opleveren als we niet bijspringen met het bestuur", benadrukt Lockefeer de behoefte aan meer helpende handjes.

Het vrijwilligersbestand van de Kinderboerderij bestaat nu voor een groot deel uit ouderen en enkele gezinnen met jonge kinderen. Het bestuur ziet kansen weggelegd voor studenten of scholieren die na schooltijd graag buiten bezig zijn. Huinink: ,,Het is gewoon leuk en divers werk, je gaat om met kinderen, ouderen en dieren. Je hoort wel eens dat mensen een boerderij willen kopen in Frankrijk, maar hier hebben we al een hele mooie staan dus hoef je niet ver te zoeken en het is nog goedkoper ook."

Wie de Kinderboerderij graag uit de brand wil helpen, kan contact opnemen via telefoonnummer (0411) 67 29 27 of kijken op www.kinderboerderijboxtel.nl.


Bijen- en plantenmarkt

Imkervereniging Sint-Ambrosius houdt zondag 28 april de 46e bijen- en plantenmarkt in park Molenwijk aan het Essche Heike. Tijdens de markt staat de honingbij centraal en zijn er planten te koop die voor veel insecten nuttig zijn. De markt is open van 10.00 tot 15.00 uur.

Songfestival

In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival vindt vrijdag 26 april vanaf 19.30 uur in Bonne Vie, de ontmoetingsruimte van De Kleine Aarde, een terugblik plaats op de 63 jaar dat dit liedjesfestijn bestaat. De entree is gratis. Ook tijdens de finale op 18 mei is het mogelijk om samen naar de show te kijken.