Boxtelse schutters richten kruisboog op koningsvogel

Het Boxtelse kruisbooggilde Sint-Barbara & Sint-Joris houdt dinsdag 23 april (daags na Pasen) het tweejaarlijkse koningschieten. In de gildetuin aan het Essche Heike lossen de schutters vanaf 13.45 uur de eerste pijlen op de houten vogel in de ruim twaalf meter hoge schutsboom. Het kleurrijke schouwspel is voor het publiek gratis toegankelijk.

De schutter die het laatste stukje van de 'papegaai' uit de mast schiet, is de komende twee jaar de belangrijkste representatieve persoon van de in 1996 heropgerichte broederschap. Hij of zij mag zich koning noemen en draagt bij officiƫle gelegenheden de zilveren keten, die voorzien moet worden van een nieuw koningsschild. Ad van Boxtel, die in 2017 binnen drie kwartier (een record) de wedstrijd tussen zeven deelnemers won, wil zijn titel prolongeren.

De wedstrijd is de belangrijkste clubactiviteit op de gildekalender. Als de vogel is verschalkt, luiden de klokken van de Sint-Petrustoren zodat heel Boxtel weet dat het gilde een nieuwe koning heeft. Naar verwachting zal hij rond 18.00 uur in het gemeentehuis gepresenteerd worden aan burgemeester Fons Naterop.


Ga op stap met de boswachter door Dommeldal

Brabants Landschap en IVN vieren maandag 22 april, tweede paasdag, het voorjaar met de Dag van het Landschap. Dit jaar staan de Brabantse zandpaden centraal. Gidsen nemen bezoekers mee naar de natuurgebieden en vertellen over de biodiversiteit en de historie. Ook in Liempde wordt er gewandeld.

Vanaf het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef 2 voert de wandeling door het Dommeldal in Liempde, langs de natte beemden bij de Dommel, waar de watersnip leeft. Ook op landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel is deze dag van alles te beleven. De wandelingen met de boswachter duren anderhalf uur en zijn geschikt voor jong en oud. De excursies in Liempde starten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Bij Haanwijk om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Deelname aan de wandelingen is gratis en reserveren is niet nodig. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken.