Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

SEM, TIJN EN LEEN OVERTUIGEN B EN W VAN HUN INITIATIEF

Liempde krijgt zijn skatepark

RENS VAN DEN ELSEN

Het skateparkje waar de drie vrienden Sem Smetsers (11), Tijn Michiels (10) en Leen van der Velden (8) uit Liempde bij de gemeente Boxtel om vroegen, gaat er komen. Het college van B en W trekt 51.500 euro uit voor de realisatie. Als alles goed verloopt, start de aanleg van de skatebaan na de zomervakantie.

Bijna een jaar na de brief die de drie jonge Liempdenaren aan de toenmalige burgemeester Mark Buijs schreven, gaat hun wens in vervulling. Een skatebaan in hun dorp, net zo een als er in Boxtel-Oost ligt. De ouders van Sem, Tijn en Leen zijn trots op wat hun kinderen voor elkaar hebben gekregen. Natuurlijk met wat hulp van de papa's en mama's, die een werkgroep oprichtten en het 'hele circus' in beweging zetten. Doordat het initiatief van de kinderen zo breed gedragen werd in het dorp, kon de gemeente niet anders dan positief reageren. Er werden namelijk ruim 370 handtekeningen opgehaald in Liempde en via een vragenlijst op social media, zoals Facebook, reageerden eens driehonderd mensen.

De nieuwe speelvoorziening komt naast de tennisvelden te liggen, aan de Bolakkerweg. Het speelveldje achter Pius X had eigenlijk de voorkeur bij de werkgroep, maar de sociale controle kon daar minder gewaarborgd worden. Om eventuele overlast op de Bolakkerweg te voorkomen, plaatst de gemeente een hekwerk met een sluisje en een bord met gedragsregels bij het aan te leggen speelplein.

59.000 EURO

De kosten voor de skatebaan: 59.000 euro. Daarvan betaalt Boxtel 51.500 euro. Dat bedrag haalt het college onder meer uit de begrotingspotjes voor meewerkend bestuur, speelruimten en bewonersinitiatieven. Het restant heeft de werkgroep opgehaald bij onder meer Wijkorgaan Liempde en Stichting Behoud Gemeenschap Liempde.

De skatevoorziening wordt 35 bij 20 meter groot en moet meerdere obstakels krijgen. In de komende periode mogen Sem, Tijn en Leen samen het ontwerp mee bepalen. Het college voert in 2020 nog een onderzoek uit naar het geluid dat op de baan ontstaat. Aan de hand van die bevindingen volgen dan nog reducerende maatregelen.

FOTO BOVEN: Leen, Tijn en Sem (vlnr) springen een gat in de lucht dat 'hun' skatebaan in Liempde komt. Na de zomervakantie kunnen de kinderen uit het dorp hier naar hartenlust rolschaatsen. (Foto: Gerard Schalkx).


Waterleidingen Haarenseweg toe aan vervanging

Het wegdek tussen de Belversestraat in Haaren en de Witvensedijk in Esch ligt de komende maanden deels open. Brabant Water is op deze locatie bezig met het vervangen van het waterleidingnet. De gemeente Haaren combineert de werkzaamheden met het vervangen van het asfalt, waardoor de weg tussen de twee dorpen nog tot in de zomer is afgesloten.

Het vervangen van de waterleidingen was nodig omdat die grotendeels in de jaren dertig zijn aangelegd en aan vernieuwing toe waren. Brabant Water sluit daarom op werkdagen tussen 07.00 en 17.00 uur de weg tussen de kruising na de Witvensedijk en die met de Heesakker af voor doorgaand verkeer. Fietsers kunnen er wel door. Buiten deze tijden is het voor auto's nog wel mogelijk om hier door te rijden. De weg vanuit Esch richting Vught blijft wel open voor het verkeer. Wie naar Haaren wil, moet omrijden via Boxtel. De werkzaamheden van het waterleidingbedrijf duren tot 1 juli, mits de weersomstandigheden meewerken.

RODE FIETSSTROOK

Hierop volgend start de gemeente Haaren met het vervangen van het asfalt op de weg tussen Haaren en Esch. Zij legt dan tevens rode fietsstroken aan. Het gehele traject is in deze periode afgesloten voor verkeer. Fietsers kunnen in deze periode richting Haaren rijden via de Ruiting. De asfalteerwerkzaamheden duren naar verwachting tot na de bouwvak.


Essche Fietsdag

Ons Café aan de Leunisdijk is de nieuwe startplaats van de Essche Fietsdag. Die wordt dit jaar zondag 23 juni gehouden. Deelnemers hebben de keuze uit een 40, 70 of 100 kilometer lange tocht. Starttijden variëren tussen 08.00 en 13.00 uur. De inschrijfkosten bedragen vier euro. Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis meedoen. Alle opbrengsten van de fietsdag komen ten goede aan SamenLoop voor Hoop Esch. Meer informatie via telefoonnummer 06-13 69 86 05 of www.eschweb.nl/esschefietsdag.