HAAREN VOLGT TOCH EEN EIGEN KOERS

College splitst portefeuille herindeling in tweeën

Waarnemend burgemeester Yves de Boer van de gemeente Haaren gaat samen met wethouder Carine Blom het dossier over de herindeling beheren. Daarmee komt het college van B en W deels commissaris van de koning Wim van de Donk tegemoet. Die sprak bij de aanstelling van De Boer de voorkeur uit dat de burgemeester de opsplitsingsportefeuille op zou pakken. Blom blijft nu wel het eerste aanspreekpunt op dit gebied.

RENS VAN DEN ELSEN

De leden van het gemeentebestuur hebben de portefeuilles na het vertrek van burgemeester Jeannette Zwijnenburg opnieuw verdeeld. Behalve bovenstaande wijziging neemt De Boer ook communicatie en handhaving overgenomen. Deze taken liggen volgens het college toch al dicht bij de rol van een burgemeester. De portefeuille lag eerst bij de wethouders Adriƫnne Verschuren en Harry van Hal.

Daarnaast krijgt de waarnemer het pakket van Zwijnenburg toebedeeld. Dat was echter al uitgekleed sinds de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Met deze verschuiving zijn B en W van mening dat er een goede balans is in het takenpakket van de bestuurders.

UITWERKINGSFASE

De Boer kan over enkele maanden meteen flink aan de slag met zijn nieuwe taak in de opsplitsing van Haaren. In juni stellen de betrokken gemeenteraden Boxtel, Vught, Tilburg en Oisterwijk het advies vast. Dan belandt het traject in de uitwerkingsfase van de herindeling. Hierin wordt nauw samengewerkt met alle gemeenten om het werk en de projecten zorgvuldig over te dragen als Haaren zich per 1 januari 2021 opsplitst.


HUISVESTINGSPLAN ONDERWIJS GESTEL

Maatwerk voor alle scholen in de gemeente

De gemeenteraad van Sint-Michielsgestel heeft donderdag unaniem het integraal huisvestingsplan onderwijs (IHP) vastgesteld. Hierin komen alle plaatselijke scholen voor basis- en voortgezet onderwijs aan bod. Doel van het IHP is het voorkomen van onder- of overbezetting van schoolgebouwen en het leveren van maatwerk voor de dorpen.

Basisschool Sint-Lambertus in Gemonde heeft ruimte over, zo staat in het IHP. Maar daar is een invulling voor bedacht. Gemondenaren werken aan een plan om de school om te vormen tot een multifunctionele accommodatie (mfa) met een kindcentrum en een dorpshuisfunctie. Een oplossing die moet resulteren in een gebouw waar het hele dorp plezier van heeft, met een ruimtelijke bezetting op maat.

VOORSTEL

Tiny Schellekens maakt deel uit van de werkgroep die bezig is de organisatiestructuur van de te realiseren mfa vorm te geven. Hij vertelt: ,,Het plan voor de mfa moet nog door de raad, er is een voorstel in voorbereiding. Het is de bedoeling de gymzaal met de school te verbinden. Het nieuwe dorpshuis wordt deels in de gymzaal en deels in het schoolgebouw gesitueerd. De gymzaal dient straks behalve voor sport en spel ook voor andere activiteiten."

UITBREIDING

Woningbouw heeft jonge gezinnen naar Den Dungen getrokken. Door de extra aanwas van leerlingen kampen de basisscholen De Fonkel en De Wegwijzer met ruimtegebrek. Zij zijn als eerste aan de beurt voor uitbreiding. Die moet in 2020 al gestalte krijgen. Het huidige gebouw van De Bolster maakt in 2023 plaats voor nieuwbouw, dat geldt in 2026 voor het Elde College. Het bestuur van Gymnasium Beekvliet voert de regie over de uitbreiding en aanpassing van deze school. De overige scholen beschikken over passende huisvesting, aldus de gemeente Sint-Michielsgestel.