Afbeelding
Foto:

Gifvelden en vliegschaamte

Het valt niet mee, deze tijden, want we worden nu van alle kanten belaagd. Niet alleen door de (ultra)fijnstof, de klimaatontwrichting, de micro-plastics en Vion. Zowel vanuit de trein als rondfietsend zijn de laatste weken ook rond Boxtel treurige geel-bruine 'grasvelden' te zien. Daar is alle leven met gif doodgespoten. Blijkbaar voor het gemak. Straks staat er bijvoorbeeld weer mais op die percelen, die door de koeien wordt gegeten. En wij drinken de melk…

Het gaat naar verluid om glyfosaat of Roundup van Bayer/Monsanto, een bestrijdingsmiddel dat door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO als mogelijk kankerverwekkend is aangemerkt. Als je nu langs de Dommel rijdt in Boxtel-Oost kun je nog een paar bruine velden zien, waar de eenden, ganzen en zwanen onwetend lekker op dat gif liggen, lopen en erin wroeten.

Over vliegen: via het proefschrift van Paul Peeters over de luchtvaart werd in 2017 duidelijk dat het vliegen een zeer groot aandeel heeft in de klimaatontwrichting. Verdere groei maakt effectief klimaatbeleid praktisch onmogelijk omdat we dan ver boven de anderhalf en twee graden opwarming uitkomen. En dat wordt rampzalig. Lees bijvoorbeeld het recente boek 'De Onbewoonbare Aarde van David Wallace-Wells.

Mede door het proefschrift kwam er gelukkig veel discussie op gang en werd 'vliegschaamte' het derde woord van het jaar 2018. En vele jongeren gingen gelukkig wereldwijd dit voorjaar de straat op voor hun klimaatstaking. Dat gaf weer hoop. Maar wat lees ik vorige week in de krant? Een hele groep leerlingen van het JRL gaat voor de vierde keer, om 'je in te zetten voor een ander' en voor 'een wereldervaring', vliegen naar Bolivia!

Educatief lijkt me dat niet meer sterk in deze tijd. Het moet toch mogelijk zijn ook binnen Europa, op bus- of treinafstand, plaatsen te vinden voor een dergelijke ervaring. Graag wil ik de directie en leraren van het JRL oproepen om, samen met de leerlingen, een eigen klimaatbeleid te formuleren, zoals nu alle universiteiten doen (zie www.klimaatbriefuniversiteiten.nl) en één van de actiepunten is dat men zo min mogelijk wil vliegen.

        JAN JUFFERMANS

FOTO ONDER: Blik vanaf de Lange Loop in Boxtel-Oost op de geel-bruine weilanden aan de Liempdseweg. De akkers werden gisteren omgeploegd.


Stankvrij Boxtel

De welstandscommissie heeft de uitbreiding van Vion goedgekeurd. Benieuwd welke leden er in die commissie zitten. Waarschijnlijk geen Boxtelaar die regelmatig met de kadaverstank van Vion wordt geconfronteerd.

Boxtel is tot op heden onmachtig geweest om het concern te dwingen tot honderd procent stankvrij produceren. In het Luchtkwaliteitsplan van februari 2011 van Boxtel wordt Vion slechts een keer genoemd. Er wordt met gesteld dat het bedrijf in het kader van milieuvergunning voldoet aan de grenswaarden voor stikstofoxide en fijnstof. Er wordt geen woord gerept over de smerige lucht die bij wind uit het zuidwesten Boxtel overspoelt.
Tegelijk treedt Boxtel naar buiten als 'kloppend hart' in Het Groene Woud maar laat het toe dat Vion blijft en gaat uitbreiden. Hypocrisie ten top! De verhuizing van Vion, dát had destijds op de agenda van de wethouder moeten staan als belangrijkste punt, in plaats van uitbreiding.

Mocht het vergunningsproces niet meer teruggedraaid kunnen worden, dan zou er tenminste tegenover moeten staan dat Boxtel Vion verplicht om geheel geurvrij te produceren zodat wij voor altijd verlost worden van die misselijkmakende stank. Gemeente: neem je verantwoordelijkheid!
Hoe lang nog, voordat we met gele hesjes de straat op moeten gaan om te demonstreren tegen Vion?

        FRANS BARTEN

Rondweg

Eindelijk heeft de gemeente in al haar wijsheid gekozen voor een rondweg. De structuur van een wegennet rond het dorp is duidelijk getekend en rijp om verder uitgewerkt te worden. Bij het verder uitwerken van de nieuwe verkeersstructuur valt dan snel te constateren dat er enorme wijzigingen zullen ontstaan in de verkeersstromen.
Vreemd is dan ook dat ondertussen aan de noord/zuid-as flink verbouwd gaat worden. Extra rotondes aan de noordkant. Het vervangen van de rotonde bij De Ceulse Kaar door een kruising met stoplichten en het ontwikkelen van een snelfietspad langs diezelfde noord/zuid-as. Allemaal maatregelen die de doorsnijding van Boxtel alleen maar groter maken, want elke maatregel leidt het verkeer naar een plek waar je het zeker na het ontwikkelen van de rondweg niet wil hebben.
Gemeente, ga niet in paniek gekunstelde verkeersoplossingen maken voor de korte termijn, maar kom graag met een goed uitgewerkt plan voor de lange termijn.

        FRANS VAN DER EERDEN