Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

FESTIVAL RUE DE L'EGLISE: MONTPARNASSE IN OUDE KERKSTRAAT

'Boxtelse Fransen: reserveer 26 mei'

HENK VAN WEERT

De Boxtelse muziekkapel De Volle Bloas streeft ernaar jaarlijks een spraakmakend optreden ten beste te geven dat voor een breed publiek aantrekkelijk is. Deze keer hopen de muzikanten een vleugje sfeer uit de Parijse kunstenaarswijk Montparnasse te creëren. Dat gebeurt in de Oude Kerkstraat, aan de voet van de Sint-Petrustoren tijdens festival Rue de l'Eglise. Iedereen is daar zondagmiddag 26 mei welkom. Maar in het bijzonder alle in Boxtel woonachtige Fransen...

Na 'Back to the Sixties', twee jaar geleden in de spiegeltent bij kasteel Stapelen, en de negen optredens in de orkestbak van Circus Sijm vorig jaar, kiest De Volle Bloas nu voor weer een heel andere invulling van haar jaarlijkse evenement. De Oude Kerkstraat wordt op de laatste zondag van mei omgetoverd tot een knus marktstraatje. ,,Vol kraampjes met brocante en bric-à-brac, maar ook met een jeu-de-boulesbaan, twee muziekpodia en gezellige terrassen", vertelt bassist Wim Harmeling namens het organiserende orkest. Hij glundert: ,,En naast de muziekkiosk die we op het verhoogde kerkpleintje opbouwen, komt een opblaasbare Eiffeltoren te staan."

POPKOOR JUKEBOX

Onder leiding van dirigent Marion Verhoof repeteren de muzikanten volop een scala Franse chansons dat al dan niet met plaatselijk zangtalent wordt uitgevoerd. Karin van Mil, Gerlof Trommelen, Harry Hendriks; het zijn zomaar wat namen van vocalisten die te beluisteren zijn tijdens festival Rue de l'Eglise. ,,En ook popkoor JukeBox is van de partij met een speciaal repertoire", vertelt Harmeling.

Bezoek aan het festival is gratis. ,,We vragen geen entreegeld, maar plaatsen bij de drie ingangen van het festivalterrein wel grote wijnvaten waarin mensen vrijblijvend kunnen doneren. Er zijn twee goede doelen aan het evenement verbonden: KWF Kankerbestrijding en de plaatselijke stichting Boxtel Vooruit, die ons erg behulpzaam is bij de voorbereiding en uitvoering", vertelt de woordvoerder van De Volle Bloas.

VOOR ALLE FRANSEN

Komende weken wordt via deze krant meer bekend over de precieze invulling van Rue de l'Eglise. ,,Maar nu willen we alvast kenbaar maken dat we het heel leuk vinden als alle Boxtelse Fransen van de partij zijn op zondag 26 mei. Zowel mensen met de voornaam Frans als personen die in Frankrijk zijn geboren."

FOTO ONDER: Twee jaar geleden pakte De Volle Bloas uit in de spiegeltent bij kasteel Stapelen met muziek uit de jaren zestig. (Foto: Hans van Doorn).