Touwtrekken doet het altijd goed op sportdagen voor kinderen. Mick van Lieshout staat vooraan. (Foto: Jan Hermens).
Touwtrekken doet het altijd goed op sportdagen voor kinderen. Mick van Lieshout staat vooraan. (Foto: Jan Hermens). Foto:

PREDICAAT GEZONDE SCHOOL MOOIE OPSTEKER VOOR SINT-LAMBERTUS

Vrolijke spelletjesdag met vorstelijk tintje

JAN HERMENS

Willem-Alexander had zijn verjaardagstaart waarschijnlijk nog niet eens besteld en toch waren vrijdag al de koningsspelen. De Sint-Lambertusschool in Gemonde, die deze dag toevallig het predicaat Gezonde School ontving, deed er enthousiast aan mee.

Een Gezonde School besteedt in de lessen structurele aandacht aan gezondheid, zorgt voor een omgeving die gezond gedrag stimuleert en signaleert gezondheidsproblemen. De koningsspelen brengen kinderen in de buitenlucht in beweging en passen dus prima bij het pasverworven predicaat.

In vrolijk oranje gestoken dartelen de onderbouwleerlingen door de kloostertuin die aan de school grenst. Ze doen er werpspelletjes, maar ook memory en paaltjesvoetbal. Studenten van het Koning Willem I College, kinderen uit groep acht en ouders leiden de ochtend in goede banen. 's Middags is het de beurt aan de bovenbouw. Die leerlingen mogen zich uitleven op de velden van voetbalvereniging Irene.

FAMILIEFEESTJE

Voor Mick van Lieshout zijn de koningsspelen een familiefeestje. Middelste broer Robbie zit in groep acht en helpt met de spelletjes. Moeder Yvonne begeleidt Micks groepje. Touwtrekken, ballontennissen, haar jongste zoon vermaakt zich prima. Zij noteert ondertussen de punten. ,,Kinderen houden van een beetje competitie. Maar we tellen niet al te streng, hoor. Het gaat om de pret."

Alle spelletjes zijn vermakelijk, maar touwtrekken lijkt toch wel de kroon te spannen. Zeker als er 'grote mensen' meedoen. De jongens tegen de meisjes, dan staat er eer op het spel. Zou het toeval zijn dat eerst de meisjes winnen en dan de jongens, of lijkt het alleen maar of een helpende vader soms iets meer en soms iets minder kracht zet? Het doet er niet toe, de kinderen hebben plezier, daar draait het om.

Koning Willem-Alexander opende de spelen vrijdagochtend in Lemmer en gaf zo de dag, van het hoge noorden tot het diepe zuiden, een vorstelijk tintje mee.


AANDACHT VOOR MEIDEN IN TECHNIEKSECTOR

Samen confetti schieten: Girlsday knalt in Boxtel

Meisjes interesseren voor bèta, techniek en ICT. Dat is de inzet van de Girlsday die VHTO, het landelijk expertisebureau op dit gebied, vorige week organiseerde. Het Boxtelse bedrijf Aventics werkt hier al enkele jaren aan mee en liet dit keer een groep van zeventien meiden kennismaken met pneumatiek. De kinderen maakten een eigen confettikanon.

De meiden kwamen van de buitenschoolse opvang van Humanitas uit Boxtel. Ze kregen eerst een korte introductie over het bedrijf aan de Mijlstraat op bedrijventerrein Ladonk en kregen te horen hoe de vrouwelijke medewerkers het doen in de technische omgeving van Aventics. Daarnaast leerden de jonge enthousiastelingen de beginselen van werken met luchtdruk en gingen ze zelf aan de slag in de werkplaats om een confettikanon te bouwen. Natuurlijk mochten zij daarmee zelf schieten.

BELANGRIJK

,,De workshop was heel plezierig en stelden de meisjes in staat hun creatieve denkvermogen op de proef te stellen", vertelt Natasja Heijstee, pedagogisch medewerkster van kinderopvang Humanitas. ,,Het is erg belangrijk om kinderen aan te moedigen, vooral meisjes, om vakken op het gebied van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde te volgen. Dat bedrijven in de regio zich openstellen, kan hen helpen om techniek te beschouwen als een toekomstige carrièrekeuze."

Het is de vierde keer dat het Boxtelse bedrijf de deuren openzet in het kader van Girlsday. Moederbedrijf Emerson, dat ook fabrieken heeft in Rijswijk, Ede en Breda, zet zich al langer in om het zogenoemde STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering en Mathemetics) onder de aandacht van vrouwen te krijgen. In totaal bezochten zo'n honderdnegentig meisjes in de leeftijd van tien tot zeventien jaar van lokale basis- en middelbare scholen de locaties in Boxtel en de regio.

FOTO RECHTS: De meiden van kinderopvang Humanitas werkten met veel plezier aan de confettikanonnen. Hoogtepunt van de dag was natuurlijk het zelf de lucht in schieten van de kleurrijke snippers. De groep leerde meteen ook iets over luchtdruk. Wellicht staan zij straks aan de basis van nieuwe uitvindingen. (Foto: Jacqueline Haans).


Paaseieren zoeken

Kinderboerderij Boxtel houdt zondag 21 april, eerste paasdag, diverse voorjaarsactiviteiten. Om 14.00 uur start het paaseieren zoeken, waarna in de huiskamer de eieren worden geverfd en versierd. Er zijn bovendien pasgeboren lammetjes en kuikentjes. Ook de zadotheek is geopend: een gratis bak vol groente-, bloemen- en kruidenzaden. Zondag 28 april staat de zadotheek-kraam op de bijenmarkt.

Afbeelding