Afbeelding
Foto: Maarten Melis

BOXTELAREN LOPEN NOG NIET ECHT WARM VOOR MOVE '31


'Visie op verkeer is hard nodig om in de toekomst bereikbaar te blijven'

RENS VAN DEN ELSEN

,,Er is lange tijd weinig gedaan om de verkeerssituatie in het hart van Boxtel te verbeteren. Dat was toen ook niet nodig. Maar met de kennis van nu is het niet verstandig om stil te blijven zitten, want dan hebben we over vijftien jaar écht een probleem. Daarom is het noodzakelijk dat we nu iets op papier zetten", zo vatte verkeerswethouder Herman van Wanrooij het visiedocument Move '31 samen. Vorige week lag het concept ter inzage in het gemeentehuis zodat inwoners de mogelijkheid kregen om mee te denken. Veel Boxtelaren liepen daar echter nog niet warm voor.

Wie regelmatig de commentaren op social media leest, zou verwachten dat een bijeenkomst over de toekomstige verkeersafwikkelingen in Boxtel goed bezocht zou worden. Er wordt namelijk vaak geklaagd over hoe druk het weer is op de Eindhovenseweg, de Bosscheweg of de Keulsebaan en dat er toch wel eens iets mag gebeuren. Hoewel de gemeente Boxtel voor de vier uur durende inloopbijeenkomst een blik aan toegewijde ambtenaren open had getrokken, leverden zij vooral het eerste half uur de meeste in-

ILLUSTRATIE BOVEN: In de visie van Move '31 moet het verkeer uit de wijken sneller en meer gespreid op de rijksweg A2 komen (rode lijn). Daarvoor worden de gebiedsontsluitingswegen gebruikt, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. (blauwe lijnen). De groene lijnen zijn de 'hoofdwegen' binnen de verschillende wijken in Boxtel, waar verkeer zich snel opsplitst van en naar de eigen woningen. De blauwe lijn rechts naast de A2 is een mogelijke locatie voor de verbindingsweg A2-N618 (VAN). Die weg is volgens de opstellers cruciaal. (Illustratie: Move '31, mobiliteitsvisie).

spanning. Veel van de bezoekers die wel naar het gemeentehuis kwamen, hadden in het visiedocument gezien dat er wellicht iets staat te gebeuren in de eigen woonomgeving.

Zo riep de ingetekende ligging van de Verbindingsweg A2-N618 (VAN) ten oosten van de rijksweg vragen op. ,,Maar dit is slechts een voorbeeld van hoe die zou kunnen lopen. Je kunt wel een visie opstellen, maar met beelden maak je dat pas echt inzichtelijk. Het probleem daarmee is dat het wordt gezien als een vaststaande oplossing, maar dat is natuurlijk niet zo. Er gaan nog wel enkele jaren overheen voordat dit document werkelijk uitgevoerd gaat worden", benadrukte Bram Louwers, die samen met projectleider Jack Dörfel van de gemeente Boxtel de visie opstelde.

HARD NODIG

Ook voor de noordelijke randweg die in de visie is opgenomen, geldt dat niks vaststaat. ,,Het is slechts een richting die we op kunnen denken", aldus Louwers. ,,Uiteindelijk is het de bedoeling dat al het gemotoriseerd verkeer zo snel en gespreid mogelijk via verschillende mogelijkheden Boxtel uit en in komt. Nu komt eigenlijk alles samen op de noord/zuid-


Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 29 april het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De traditionele Boxtelse meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open. De toegang voor deze avond is geheel gratis.

as (Bosscheweg, Brederodeweg, Eindhovenseweg - red.). Die is nu op piekmomenten al druk, laat staan als er nog meer auto's bijkomen. De VAN gaan we daarom echt nodig hebben in toekomst", legde de verkeersdeskundige uit.

JAREN

Of en wanneer alle ideeën in de praktijk gebracht worden is voor Louwers en Dörfel lastig te beantwoorden. ,,De VAN kan nog jaren duren, want dat kunnen we als gemeente Boxtel niet zelf betalen. We zijn daarin ook afhankelijk van wat het Rijk met de A2 gaat doen. Als daar plannen voor komen, kunnen we er mooi op inhaken met bijvoorbeeld de gemeente Meierijstad. Zo zijn er tal van mogelijkheden te bedenken om de kosten te spreiden", aldus Louwers.

De verkeersvisie ligt nog tot begin mei ter inzage. De gemeenteraad moet het document eind van dit jaar vaststellen.

Momenteel ligt volgens de verkeersambtenaren en wethouder Van Wanrooij de uitvoeringsfocus op de plannen binnen het Project Hoogfrequent Spoor (PHS). En ook hierbij liggen de komende jaren nog voldoende uitdagingen, die ongetwijfeld de nodige reuring brengen of social media.

Afbeelding