RAAD STELT BESTEMMINGSPLAN VAST

Zorgen over verkeer bij bouwplan Lennisheuvel

JAN HERMENS

Was de Boxtelse raadzaal gisteravond het decor van een congres voor gynaecologen? Nee, dat niet, hoewel er toch minstens een half uur over ontsluiting werd gesproken. De verkeersafwikkeling van het nieuw te bouwen wijkje Achter den Eijngel in Lennisheuvel vormde een punt van zorg in het debat. Desalniettemin stelde de raad het bestemmingsplan unaniem vast.

Tussen het monumentale pand Den Eijngel en de Heerenbeekloop verrijzen 87 grondgebonden woningen. Het ontwerpbestemmingsplan leverde achttien zienswijzen op, maar de gewijzigde versie die gisteren de revue passeerde, oogstte niets dan lof van de raadsfracties. Alleen de ontsluiting, die leverde vragen op. Van inspreker Leo Koenraads bijvoorbeeld, de eigenaar van Den Eijngel. Hij is tevreden over de invulling van het bouwplan, maar uitte zijn zorgen over de toenemende verkeersdrukte op de Mijlstraat.

NIET UITSTELLEN

Ook de fracties gingen in op de verkeersafwikkeling vanuit de geplande nieuwbouw. Wim van der Zanden pleitte er namens oppositiepartij Balans voor om het besluit over het bestemmingsplan een maand uit te stellen: ,,Wij zien graag dat de wethouder eerst overleg voert met omwonenden over de ontsluiting. Daarna kunnen we alsnog het bestemmingsplan vaststellen." Het voorstel van Balans kreeg geen bijval. Met haar kreet 'bouwen, bouwen, bouwen', vatte Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) de gedachte van het grootste deel van de raad kernachtig samen.

Wethouder Peter van de Wiel gaf uitleg over de ontsluiting van Achter den Eijngel: ,,Er zijn drie uitvalswegen vanuit de nieuwbouw: de Ploeg, het Rigtpad en de Mijlstraat. Voor twee daarvan vind ik eenrichtingverkeer een goede oplossing."

Behalve over de ontsluiting ging het ook over de samenstelling en de fasering van het nieuwbouwwijkje. Wethouder Van de Wiel: ,,Van de eerste fase bestaat minimaal 35 procent van de huizen uit betaalbare huur- en koopwoningen. Het totale project bevat zeker 25 procent woningen in een lagere prijsklasse. Daarnaast is er ruimte voor de nodige huizen in het middensegment en een paar duurdere. De eerste fase begint bij de Ploeg. Vervolgens wordt in de richting van de Mijlstraat gebouwd."

Over de ontsluiting van Achter den Eijngel gaat de wethouder nog met omwonenden in overleg. Dat kan echter terwijl het bestemmingsplan al is vastgesteld. ,,Nu de schop in de grond staat, moeten we hem er niet weer uithalen", aldus fractievoorzitter Dymph van de Vries (VVD).