LANDGOED BLIJFT IN TWEE GEMEENTEN

Boxtel wil afspraak maken over Beukenhorst

Tijdens een zestal hoorzittingen konden bezwaarmakers dinsdagavond hun zienswijzen op het herindelingsontwerp van de gemeente Haaren toelichten. Het grootste protest kwam van Bibian van Rijckevorsel, eigenaar van landgoed Beukenhorst dat, net als nu, na de herindeling over twee gemeenten verdeeld is. De toezeggingen in de concept-reactienota namen echter al snel de angel uit de wond.

In haar bezwaar gaf Van Rijckevorsel aan dat ze door de opsplitsing van het landgoed te maken krijgt met dubbele regelgeving. Nu ligt Beukenhorst deels in Vught. Het zuidelijke deel behoort nu tot Haaren en straks tot Boxtel. Het is volgens de eigenaar beter om het gehele landgoed aan Vught toe te wijzen.

Haar voorstel werd echter niet opgenomen in het ontwerp omdat er in feite niets verandert aan de huidige situatie. Daarbij geeft de gemeente Haaren aan dat de historische grenzen intact blijven. Wel werd in de nota de toezegging gedaan dat Boxtel en Vught de intentie hebben om een overeenkomst met de bezwaarmaakster te sluiten om regelgeving op elkaar af te stemmen. Op termijn moet dat leiden tot een toekomstvisie voor het landgoed.

Het grootste deel van de zienswijzen op het herindelingsontwerp kwam uit Vught. Maar liefst 46 van de 73. Uit Boxtel kwamen vijf bezwaren. De meesten lieten echter in hun reactie weten het eens te zijn met de verdeling van de dorpen en de daarbij horende, historische grenzen.

De definitieve reactienota wordt eind mei bekend gemaakt. Begin juni nemen alle betreffende gemeenteraden een besluit over het herindelingsontwerp. Daarna kan de theoretische verdeling omgezet worden naar de praktijk.