Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

KOLOSSALE SPANTEN NATUURBRUG KLAAR VOOR GEBRUIK

Liggers van veertig meter naar ecoduct

PÅL JANSEN

De liggers voor natuurbrug De Mortelen die momenteel door aannemer BAM Infra over het spoort wordt gebouwd in opdracht van ProRail en de provincie Noord-Brabant, zijn vorige en deze week naar de bouwlocatie ten zuiden van landgoed Velder gebracht.

De liggers vormen straks gezamenlijk de overspanning die over het spoor komt te liggen. Ze zijn per stuk ruim veertig meter lang en wegen 66 ton. De kolossale spanten werden vroeg in de ochtend én in de middag vóór de spits vanaf de rijksweg A2, via de Keulesebaan en Eindhovenseweg naar hun plek vervoerd.

Vanwege de lengte, moesten op rotonde De Goor (foto boven) enkele lantaarnpalen tijdelijk het veld ruimen. Binnenkort worden de liggers geplaatst tussen de twee brughoofden die al gebouwd zijn. In de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 mei (vanaf 02.00 uur) wordt het spoorverkeer platgelegd. Maandag 13 mei om 05.00 uur rijden de treinen weer tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven. De brug wordt aangelegd van het subsidietraject Landschappen van Allure. Over het ecoduct kunnen grote én kleine dieren zich bewegen tussen natuurgebieden De Mortelen en De Scheeken. Waaronder het edelhert: twee jaar geleden werd een roedel uitgezet in De Scheeken. (Foto: Gerard Schalkx).