Aan de linkerzijde moet de nieuwe productiehal van Vion komen. De welstandscommissie gaf zijn zegen aan het plan. (Foto: Peter de Koning).
Aan de linkerzijde moet de nieuwe productiehal van Vion komen. De welstandscommissie gaf zijn zegen aan het plan. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning / PDKfoto

WELSTAND AKKOORD MET UITBREIDINGSPLAN VLEESVERWERKER

Vion stap verder in vergunningsproces

PÅL JANSEN

De vergunningsaanvraag voor nieuwbouw van Vion kan in ieder geval op goedkeuring rekenen van de welstandscommissie in de gemeente Boxtel. Vion wil het huidige bedrijfspand uitbreiden met een hal van 140 bij 85 meter, oftewel zo'n twee voetbalvelden. Dat wordt onder meer gebouwd op de weg Boseind, het deel dat onttrokken is aan het verkeer en vroeger de autobaan naar de spoorwegovergang vormde.

,,Bedrijfsgebouwen zijn niet hetzelfde als woonhuizen. Openingen moeten bijvoorbeeld functioneel zijn en er zitten vaak niet veel gekke dingen in. De volumes, daar gaan wij niet over", zegt commissielid Paul Seegers. Het enige vraagstuk ging over een silo die bij de nieuwe hal moet komen te staan; de vraag was hoe die eruit komt te zien en waarvoor die gebruikt moet worden. Maar dat blijft 'gissen': de architect van Vion liet namelijk verstek gaan.

De vleesverwerker kondigde eind februari aan 35 miljoen euro te willen investeren in de hoofdvestiging op bedrijventerrein Ladonk. Circa honderd medewerkers van de vers-afdeling in Scherpenzeel verhuizen daardoor naar Boxtel. In totaal komen er echter zeshonderd arbeidsplaatsen. Het concern, waarvoor in totaal bijna twaalfduizend mensen werken, wil in 2021 het totale investeringsproces hebben afgerond.

Ondanks het aantal extra arbeidsplekken en de uitbreiding van de bestaande bebouwing op Boseind met bijna 12.000 vierkante meter, blijft de slacht van het aantal varkens volgens Vion circa 20.000 per dag. In de nieuwe productiehal zouden geen nieuwe dieren, maar louter 'halffabricaten' verwerkt worden. Oftewel vleesproducten die deels al elders zijn gesneden en in Boxtel verder worden bewerkt. Daarnaast komt er een bufferkoelcel en een vriesbunker in.