Als openingshandeling van de bouwwerkzaamheden aan de nieuwe wijk Reigerskant in Esch, werd een boom geplaatst. De komende dagen verschijnen er nog ruim honderd bomen en struiken die de buurt kleur moeten geven. (Foto: Albert Stolwijk).
Als openingshandeling van de bouwwerkzaamheden aan de nieuwe wijk Reigerskant in Esch, werd een boom geplaatst. De komende dagen verschijnen er nog ruim honderd bomen en struiken die de buurt kleur moeten geven. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

• START PLAN REIGERSKANT ESCH • UITGIFTE WONINGEN NA DE ZOMER

'Eerst de bomen en dan pas bouwen'

RENS VAN DEN ELSEN

Esch heeft er ruim 21 jaar op moeten wachten, maar nu staat het dan eindelijk te gebeuren. De komende jaren verrijst er aan de oostkant van het dorp een nieuwe wijk: Reigerskant. Er moeten zo'n 75 woningen komen in diverse prijsklassen, maar vooral voor starters en senioren. Dinsdagmiddag gaven wethouders Martien Vromans en Harry van Hal van de gemeente Haaren onder grote belangstelling het startsein voor het bouwplan.

Het idee voor de uitbreiding van Esch ligt al sinds 1998 op de plank. ,,In 2015 werd er een grote stap gezet en vorig jaar kwam het bestemmingsplan erdoor", vertelt Vromans. Net als zijn collega Van Hal is hij blij dat er eindelijk iets gebeurt in het dorp. ,,Het is geweldig voor Esch en ook hard nodig. De behoefte aan woningen is groot. Hopelijk zorgt het ook voor wat verloop bij de bestaande woningen zodat er een goede doorstroming ontstaat", aldus de wethouder.

GROEN

Aannemer Reyrink uit Esbeek is nog tot de bouwvak bezig met het bouwrijp maken van de grond en het aanleggen van de riolering. Ondertussen is ook de Haarense boomkwekerij Van den Oever al actief met het leveren van het groen. De bomen en struiken komen er namelijk nu al te staan. ,,We hebben daar bewust voor gekozen zodat omwonenden de komende jaren niet alleen maar tegen een bouwput aankijken. En het geeft in grote lijnen al weer hoe de wijk eruit komt te zien", geeft Van Hal aan.

In de wijk Reigerskant is ook ruimte om samen te bouwen in een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Hiervoor is echter nog niet veel animo, merkt de wethouder: ,,Haaren is daarom met de Rabobank een project gestart om geïnteresseerden daarmee financieel te helpen."

Momenteel wordt er nog naar makelaars gezocht voor de uitgifte van de kavels. Inschrijven voor meer informatie is al mogelijk via www.haaren.nl/reigerskant.