....AD VAN BOXTEL...
          (Foto: Hans van Doorn)
....AD VAN BOXTEL... (Foto: Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

BROEDERSCHAP ZOEKT NAAR VERJONGING

Gilde richt kruisboog op Boxtelse koningsvogel

Het Boxtelse kruisbooggilde Sint-Barbara & Sint-Joris organiseert dinsdag 23 april (daags na Pasen) het tweejaarlijkse koningschieten. In de gildetuin aan het Essche Heike lossen de kruisboogschutters vanaf 13.45 uur de eerste pijlen op de houten vogel in de ruim twaalf meter hoge schutsboom. Het kleurrijke schouwspel is voor het publiek gratis toegankelijk.

De schutter die het laatste stukje van de 'papegaai' uit de mast schiet, is de komende twee jaar de belangrijkste representatieve persoon van de in 1996 heropgerichte broederschap. Hij of zij mag zich koning noemen en draagt bij officiële gelegenheden de zilveren keten, die voorzien moet worden van een nieuw koningsschild. Ad van Boxtel, die in 2017 binnen drie kwartier (een record) de wedstrijd tussen zeven deelnemers won, wil zijn titel prolongeren.

Sinds de heroprichting van het gilde in 1996 vindt het koningschieten traditioneel plaats in de oneven jaren op 23 april, de naamdag van patroonheilige Sint-Joris. De wedstrijd is de belangrijkste clubactiviteit op de gildekalender. 's Ochtends gaan de tamboers voor dag en dauw op pad om alle leden persoonlijk met tromgeroffel te wekken. Nadat zowel de huidige gildekoning als hoofdman Jacques Habraken thuis zijn opgehaald, trekt het bonte gezelschap met slaande trom en vliegend vaandel naar gildehuis grand café Rembrandt waar de loting voor de schietwedstrijd plaatsvindt.

Van daaruit gaat het gezelschap naar het schietterrein achter de Gasunie aan het Essche Heike. Daar voltrekt zich vanaf 13.30 uur een officieel programma dat de wedstrijd inleidt. Als de vogel is verschalkt, luiden de klokken van de Sint-Petrustoren zodat heel Boxtel weet dat het gilde een nieuwe koning heeft. Naar verwachting zal hij rond 18.00 uur in het gemeentehuis gepresenteerd worden aan burgemeester Fons Naterop.

VERJONGING NODIG

Tijdens de jaarvergadering, maar ook eerder al, heeft het gilde vastgesteld dat er verjonging nodig is binnen de broederschap. Die veroudert in rap tempo. De afgelopen jaren hebben zich weliswaar enkele nieuwe mensen aangemeld als schutter en tamboer, maar dat is onvoldoende om het voortbestaan op langere termijn veilig te stellen, meldt hoofdman Habraken. Met name jongeren die het acrobatisch vendelen onder de knie willen krijgen, zijn welkom. ,,Gilden hechten aan eeuwenoude tradities. Dat geldt ook voor Sint-Barbara & Sint-Joris, maar wij proberen ook op een moderne wijze inhoud te geven aan het begrip broederschap, passend bij de 21e eeuw."

Habraken, die sinds de heroprichting leiding geeft aan 'de schuts', zegt dat zijn club haar hedendaagse rol in de samenleving onder meer gestalte probeert te geven door op sociaal gebied actief te zijn. ,,Met een jaarlijkse ontspanningsdag voor mantelzorgers bijvoorbeeld. Maar om dit soort activiteiten te kunnen blijven ontplooien, is nieuwe aanwas onontbeerlijk. Niet alleen van jeugdleden, maar ook van mannen en vrouwen vanaf een jaar of dertig."

Ad van Boxtel won twee jaar geleden het koningschieten van gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).