Afbeelding
Foto:

TWAALF LEERLINGEN JRL MAKEN REIS NAAR BOLIVIA

Herinneringen maken in Cochabamba

LINDA VAN DE WIEL

Je inzetten voor een ander. Dat is voor zeventienjarigen Maureen Teunissen, Anne Maas, Lotte Duinen en de zestienjarige Alicia Spierings de belangrijkste reden voor hun reis naar Cochabamba. Samen met acht schoolgenoten van het Jacob-Roelandslyceum vliegen zij zaterdag 13 april naar de Boliviaanse stad om vrijwilligerswerk te doen en volgens eigen zeggen een wereldervaring op te doen. De expeditie wordt voor de vierde keer gehouden.

,,Deze kans krijg ik maar één keer. Ik wil de kinderen uit Cochabamba helpen en de cultuur ervaren. En de Spaanse taal spreken lijkt me ook tof", stelt Maureen. Anne vult aan: ,,De levensomstandigheden in Bolivia zijn totaal niet te vergelijken met die van ons. Wij werken met laptops. Ik wil die tijdens deze expeditie inzetten voor anderen."

Dit gebeurt niet lukraak. De leerlingen hebben samen met onder meer docent Guido van der Klauw een plan gemaakt. Lotte: ,,We hebben met verschillende acties, waaronder de jaarlijkse kerstmarkt, in totaal 13.758 euro opgehaald. Een deel van dit geld besteden we aan het opknappen van een lokaal schoolplein. Het wordt een kindvriendelijk plein met bijvoorbeeld een klimwand."

FRIETSNIJDERS

Van een deel van het geldbedrag zijn al EHBO-tassen en frietsnijders gekocht. En hoe de rest besteed wordt, beslissen de twaalf leerlingen ter plaatse. Anne: ,,We bezoeken een nachtopvang en een aantal weeshuizen in Cochabamba. In overleg met elkaar beslissen we aan welke goede doelen we geld doneren." Alicia: ,,Ik wil in ieder geval dat het geld uitgegeven wordt aan iets waaraan de kinderen langere tijd wat hebben."

ZINGEN EN KOKEN

De bijna 14.000 euro die de leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum ophaalden, is niet om de reis te bekostigen. De reisgenoten hebben deze zelf betaald. Dit gebeurde door veel te werken. Of, zoals Alicia, door een ludieke actie te organiseren. ,,Mijn vader is dirigent van verschillende orkesten. Ik heb tijdens een aantal concerten liedjes gezongen en daarmee geld opgehaald."

Maureen bedacht een ander plan. ,,Samen met twee koks heb ik een vijfgangendiner samengesteld én gekookt. Zo was het bij mij thuis een restaurant voor één dag. Voor hoeveel gasten we hebben gekookt? Dat waren er 23."

Hoewel ze goed voorbereid worden op de reis, is het voor Maureen, Anne, Lotte en Alicia best moeilijk zich een voorstelling te maken van wat komen gaat. ,,Ik verwacht veel armoede te zien. En ook een ander landschap met meer groen", aldus Anne. Maureen heeft dezelfde verwachtingen. ,,En ik denk dat ik vast een keer vijf mensen op één scooter tegenkom."

,,Ik ben eerder in arme landen geweest", stelt Lotte. ,,Ik weet dat we niet heel veel kunnen doen. Daarom ben ik blij met de concrete plannen voor het schoolplein hebben. Die geven handvatten. Ik weet in ieder geval dat ik met deze groep mensen een mooie herinnering ga maken." Alicia erkent dit. ,,Verder laat ik het allemaal op me afkomen. Ik kan het echt niet voorspellen."

VOLG DE EXPEDITIE

De reisavonturen van de twaalf leerlingen van het Jacob Roelandslyceum zijn te volgen op https://expeditie.jrl.nl. Op deze website staan dagelijkse nieuwe vlogs en blogs. De reis kan ook gevolgd worden via Instagram: @expeditiejrl. Na afloop van de reis geven de scholieren een terugkoppeling aan hun medeleerlingen.

GROTE FOTO BOVEN: Deze twaalf uitverkoren leerlingen vertrekken zaterdag 13 april naar de Boliviaanse stad Cochabamba. Het is de vierde keer dat het Jacob-Roelandslyceum (JRL) de reis organiseert, met leerkracht Guido van der Klauw (rechts) als initiator. (Foto: Peter de Koning).

KLEINE FOTO: De scholieren van het JRL zetten zich in om het leven voor jonge kinderen in de Zuid-Amerikaanse stad aangenamer te maken. (Foto: archief Brabants Centrum, 2015).


Gratis cholesterol laten testen in Oosterhof

Winkelcentrum Oosterhof is zaterdag 13 april de plek om cholesterol te laten onderzoeken. DA-drogist Marc van Den Biggelaar biedt bezoekers tussen 10.00 en 15.00 uur een test aan.

,,Iedereen heeft cholesterol nodig. Maar een hoog cholesterol is een risico voor hart- en vaatziekten. Daarom bieden we de mogelijkheid aan de mensen om hun cholesterol te laten testen", aldus drogist Van den Biggelaar. Tevens krijgen mensen een persoonlijk leefstijladvies. De DA-drogist: ,,Als we mensen met een verhoogd cholesterol tijdig opsporen, kunnen we onnodige gezondheidsrisico's voorkomen." De cholesteroltests vinden plaats in de drogisterij.


Kromploegers Liempde

De voorverkoop van het Kromploegers-weekend start zaterdag 13 april om 10.00 uur. Kaarten voor vrijdagavond 21 september kosten 17,50 per stuk of 150 euro per tien. Toegang tot Oktoberfest op zaterdag 22 september kost 15 euro of 125 euro voor tien personen. Een passe-partout kost 27,50 euro. Bestellen kan via kromploegers@gmail.com. Wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Afbeelding