Afbeelding
Foto: Peter de Koning 2017

GEMEENTE EN RIJK SUBSIDIËREN VERDUURZAMING SPORTCLUBS

Stimulans voor besparen van energie

JAN HERMENS

Sporten kost meestal energie. Letterlijk, want elke lamp die een veld verlicht, verbruikt stroom en om warm water uit de douches te laten stromen, is gas nodig. Onder de koude douche dan maar? Dat is een tikje Spartaans. Er zijn andere duurzame maatregelen die milieu en clubkas ten goede komen. Het is wel een klus om alle randvoorwaarden goed uit te zoeken. En om het benodigde kapitaal te vinden.

Jan Nijssen en Johan van de Vorstenbosch van voetbalvereniging LSV in Lennisheuvel turen geconcentreerd naar een computerscherm. Daarop is een grafiek te zien die het energieverbruik van de club weergeeft. Een soort Himalaya is het, met scherpe pieken en diepe dalen.

De energiekosten van LSV zijn de afgelopen jaren fors gedaald. Nijssen: ,,Wij hebben drie jaar geleden gebruik gemaakt van een toen geldende subsidieregeling voor het plaatsen van zonnepanelen. Turnvereniging Tabitta was de eerste die zonnepanelen liet leggen op haar gymzaal, LSV volgde niet lang daarna."

Ook de tennissers van LTV Munsel en de biljarters van 't Ivoor wekken zelf stroom op met behulp van de zon. Voetbalvereniging RKSV Boxtel schafte onlangs zonnepanelen aan en heeft onder andere plannen voor het installeren van led-verlichting in 2021 en zo zijn er ongetwijfeld meer clubs die investeren in duurzaamheid.

LED-LAMPEN

Van de Vorstenbosch: ,,Er is van alles mogelijk. Led-verlichting op het veld scheelt bijvoorbeeld enorm in het stroomverbruik. Onze lichtinstallatie was in 2017 aan vervanging toe. Zes masten zijn geheel vernieuwd, één kon blijven staan, daarvan zijn wel de armaturen vervangen. Led-lampen kun je dimmen en direct aan- en uitschakelen. Dat was bij de vorige verlichting niet mogelijk. We zetten nu bewust de lampen uit wanneer dat kan."

Slim omgaan met energie levert al geld op, stellen de mannen. ,,Deuren en ramen niet onnodig open laten staan, geen ruimtes warm stoken waar niemand is, verouderde apparatuur vervangen door zuiniger exemplaren, dat soort dingen."

Er valt nog wel winst te behalen voor de Lennisheuvelse voetbalclub en vermoedelijk ook voor andere verenigingen. Van de Vorstenbosch: ,,Verbouwingen of nieuwbouw, dat zijn de uitgelezen momenten om energiebesparende maatregelen te nemen. Gedegen isolatie, een warmtepomp, driedubbel glas, dat helpt. Maar zulke grootscheepse aanpassingen doe je als een kantine of kleedkamer aan renovatie toe is, eerder meestal niet."

De investeringskosten kunnen een drempel vormen voor het nemen van duurzame maatregelen. Perry van der Steen, voormalig bestuurslid van Rugbyclub Ducks: ,,Ducks is een kleine vereniging die blij is dat ze zich financieel redt. Wij zien het belang wel van energiebesparing, maar tot nog toe was de investering voor ons te groot."

RABOBANK

De stichting die de accommodaties van voetbalvereniging ODC beheert, onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor de aanschaf van zaken als zonnepanelen en led-verlichting. Stichtingsvoorzitter Mark van der Steen: ,,ODC gebruikt twee accommodaties. Dat maakt de kwestie niet eenvoudiger. Via het Dichtbij Fonds ondersteunt de Rabobank ons met kennis. We voeren overleg met deskundigen van de bank en Sportservice Noord-Brabant over de kosten en baten van energiebesparende installaties. Als we enkel over zonnepanelen praten, denk ik al gauw aan een investering van zo'n 75.000 euro. Komt daar led-verlichting bij, dan overschrijden we de ton. Forse bedragen. Als we een plan hebben, mogen we een pitch houden voor de Rabobank. Die presentatie kan financiële ondersteuning opleveren."

GEMEENTE

De gemeente Boxtel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wat doet zij om sportverenigingen te stimuleren tot energiebesparing of -opwekking? Een woordvoerder meldt: ,,De landelijke subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties dient om clubs die willen verduurzamen een steuntje in de rug te geven. Deze geldt per 1 januari 2019 en vervangt de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties. Via de nieuwe regeling kunnen sportverenigingen ongeveer 25 à 30 procent van hun investeringskosten aan subsidie krijgen. De gemeente verdubbelt het subsidiebedrag met een zogeheten stimuleringsbijdrage. Wanneer een vereniging bijvoorbeeld tienduizend euro vanuit de landelijke regeling ontvangt, geeft de gemeente ook tienduizend euro. Er zijn al verschillende verenigingen in Boxtel die hier gebruik van hebben gemaakt."

FOTO BOVEN: In 2017 heeft voetbalvereniging LSV haar lichtinstallatie vervangen. (Foto: Peter de Koning).