Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

HOBBENDONKEN ZAMELT GELD IN MET PIZZA- EN BINGOAVOND

Schoolpleinen Boxtel worden groener

RENS VAN DEN ELSEN

Stoeptegels eruit; gras, bomen, struiken, bloemen en groenten erin. De provincie Noord-Brabant, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Jong Leren Eten ziet de Brabantse schoolpleinen in de toekomst graag gezond, klimaatbestendig en avontuurlijk. Ook in Boxtel wordt hier aan gewerkt. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. De rekening kan deels betaald worden door het cultuurfonds, maar de scholen moeten zelf ook iets bijdragen. Basisschool De Hobbendonken ging dit weekend aan de slag om geld in te zamelen middels een pizza- en bingoavond.

Een groene speelplaats leeft niet alleen onder de schoolleiding, maar ook bij de kinderen en hun ouders. Dat bleek wel uit de volle zaal en de ruim tweehonderd bingokaarten die 'over de toonbank' gingen. Het leverde, samen met de verkoop van hapjes en drankjes, een bedrag op van 845 euro.

,,Hier zijn we natuurlijk erg blij mee, maar voor de realisatie van ons doel is meer geld nodig. Het blijft dan ook niet alleen bij deze actie", aldus Hoi-Suen Batenburg van de werkgroep schoolplein De Hobbendonken. Die zet zich vanuit de ouderraad in voor de herinrichting. ,,We zijn nog op zoek naar extra sponsors en gaan de komende tijd meer evenementen opzetten om geld in te zamelen. Ons streefdoel is namelijk zesduizend euro", vervolgt ze.

Samen met een eventuele subsidie moet dat bedrag de aanzet geven voor een plein waar ruimte is voor meer bomen die schaduw creëren, een waterpartij, een moestuin en enkele natuurlijk omheiningen rond speeltoestellen. ,,Nu is er nog veel beton, maar we willen het plein graag omvormen naar de huidige, ecovriendelijke maatstaven", aldus Batenburg.

SUBSIDIE

Om de schoolpleinen te vergroenen heeft de provincie 1,6 miljoen euro uitgetrokken om in vier jaar tijd te verdelen over alle onderwijsinstellingen. Daarnaast dragen ook de vier Brabantse waterschappen met 600.000 euro bij aan het project dat vorig jaar is opgestart. De provincie subsidieert maximaal de helft van de inrichtingskosten, tot een maximum van tienduizend euro per plein. Met de bijdrage van de andere projectpartners is 14.000 euro per school beschikbaar.

De werkgroep van De Hobbendonken diende begin dit jaar een subsidieaanvraag in en wacht nog op een officiële goedkeuring van het plan. ,,Daar hangt ook de start van de aanleg van af. Dat hadden we in eerste instantie al dit schooljaar voor ogen, maar hoogstwaarschijnlijk schuift dat door naar volgend lesseizoen", legt Batenburg uit.

De school aan de Beneluxlaan is niet de enige die bezig is met het vergroenen van de speelplaats. Veel onderwijsinstellingen in de gemeente Boxtel zijn hiermee actief. Zo heeft De Spelelier aan de Doctor De Brouwerlaan intussen al meer groen ingebracht op het plein, net zoals de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. In Esch werd vorig schooljaar nog een natuurspeelplek achter de Willibrordusschool aangelegd.

MOLENWIJKSCHOOL

De Molenwijkschool is kartrekker op dit gebied. Lerares Elise van Kessel kreeg 22 jaar geleden de mogelijkheid om via een pilot van het Rijk een opleiding tot natuur- en milieucoördinator te volgen. Ze gebruikt haar expertise nu om andere scholen te helpen met het implementeren van natuureducatie in de lessen. ,,Kinderen zijn erg graag buiten, gaan op ontdekkingstocht. Iedere leerling doet dat anders. De een is geïnteresseerd in beestjes, de ander maakt een 'soepje' van blaadjes, water en zand of wil juist veel kunnen bewegen. Daar moet je als school op inspelen bij de inrichting van een groen plein. Zie het als een extra klaslokaal", geeft Van Kessel aan. ,,Toen de Molenwijkschool twaalf jaar geleden verhuisde van het Ronduutje naar de Achterberghstraat troffen we een grauw speelplein aan. Dat zijn we meteen gaan vergroenen. Mede dankzij de hergebruik van materialen en de hulp van ouders én kinderen zijn we daar in geslaagd. Wie nu een luchtfoto van ons plein zou maken tijdens de pauze, ziet dat elk hoekje wordt gebruikt."

TIPS

Van Kessel is enthousiast, maar geeft wel tips voor haar collega's van De Hobbendonken: ,,Besef dat een groen schoolplein ook onderhoud nodig heeft. Dat kost ook geld. Veel scholen beseffen dat vaak nog niet bij de aanleg. Het gaat verder dan het snoeien van bomen en struiken. Denk aan het keuren van de gehele speelplaats of het vervangen van het speelzand. Het is belangrijk dat de ontwikkeling van de plaats verankerd is in de schoolvisie."

FOTO BOVEN: Na een lekkere pizza storten de kinderen en hun ouders van basisschool De Hobbendonken zich op de bingoblaadjes. Dankzij de hulp van lokale ondernemers kon de commissie prijzen aanbieden én haalde ze een leuk bedrag op voor de realisatie van een groener schoolplein. (Foto: Albert Stolwijk).