Afbeelding
Foto: Maarten Melis

NOGMAALS STUDIE NAAR VEILIGE FIETSOVERSTEEK BOSEIND


'Beslist geen onderzoek voor de bühne'

,,Niets zo veranderlijk als het weer", aldus de fractie van Balans in vragen aan wethouder Herman van Wanrooij. De oppositiepartij in de Boxtelse gemeenteraad doelde op het nieuwe onderzoek naar rotonde Boseind dat er aanvankelijk niet zou komen, maar nu toch wel. De fractie juicht de studie toe.

Ze wil echter wel weten of het geen rapportage 'voor de bühne betreft'. De kwestie Boseind handelt met name over een veilige fietsoversteek richting Lennisheuvel. Raadslid Kim van de Sande: ,,Welke partners zijn betrokken bij het opstellen van de onderzoeksopdracht?" Wethouder Van Wanrooij gaf aan: ,,Rond Kerk en Orion, Arcadis en de gemeente voeren overleg hierover. Het onderzoeksgebied loopt van de spoortunnel tot rotonde Boseind." Hoe de opdracht er inhoudelijk uitziet, kon de wethouder nog niet aangeven. Hij stelde dat het om een serieuze studie gaat, maar wel de laatste. De uitkomsten gaan ter informatie naar de raad.


COMMISSARIS KONING ONTVANGT PROFIELSCHETS BURGEMEESTER

'Meewerken? De geest is uit de fles...'

HENK VAN WEERT

,,U zegt een paar stevige dingen over wat u wel en niet wilt. Deze profielschets profileert duidelijk en oogt qua vorm én inhoud fris en vernieuwend. Zoals ook uw nieuwe burgemeester moet zijn." Met deze woorden nam commissaris van de koning Wim van de Donk maandagavond het document in ontvangst waarmee de gemeenteraad de kwaliteiten en capaciteiten van de opvolger van Mark Buijs in kaart heeft gebracht. Het moet een 'leider met lef' worden.

Onder leiding van Mariëlle van Alphen (fractievoorzitter Balans) legde de vertrouwenscommissie, gevormd door een vertegenwoordiger van elke fractie, maar ook van het college van B en W en de griffie, haar oor te luister in de gemeenschap. Via een enquête kon iedereen aangeven wat hij of zij van de nieuwe burgemeester verwacht. Ook schoolkinderen werden in dat onderzoek betrokken en maakten tekeningen die maandagavond de raadzaal van het gemeentehuis sierden.

Van de Donk toonde zich onder de indruk van de wijze waarop de profielschets was samengesteld. Ook gaf hij tips. ,,Voeg er een selectie van de kindertekeningen bij en laat kandidaten straks daarop reflecteren. En neem ook de open vragen op uit de enquête voor burgers."

VERWACHTINGEN

Dat de nieuwe burgemeester geëngageerd dient zijn en de slogan Meewerkend Boxtel op vernieuwende wijze uit zal moeten uitdragen, vond de Brabantse commissaris logisch. ,,Maar besef wel dat niet de burgemeester, maar u als gemeenteraad besluiten neemt. U heeft met Meewerkend Boxtel verwachtingen geschept bij de bevolking. De geest is uit de fles en het is aan u als fracties om die waar te maken."

Aan het einde van zijn betoog drukte Van de Donk de raadsleden op het hart de vertrouwelijkheid rond de sollicitatieprocedure niet te schenden. Eerder gebeurde dat wel bij de benoeming van een nieuwe burgemeester in 's-Hertogenbosch. ,,Het openbaar bestuur is met die vertrouwelijkheid gebaat. Lekken is een misdrijf en daarvan zal altijd aangifte worden gedaan." Dat de nieuwe burgemeester binnen een jaar na zijn aantreden in Boxtel woonachtig moet zijn, is volgens Van de Donk 'een harde eis'.

BEËDIGING IN OKTOBER

De vacature voor de Boxtelse burgemeesterspost wordt maandag 15 april gepubliceerd in de Staatscourant. Belangstellenden kunnen tot uiterlijk 6 mei solliciteren. Van de Donk verwacht dat in de maand september gesprekken gevoerd zullen worden met zes tot acht kandidaten, waarvan er uiteindelijk twee door de vertrouwenscommissie worden voorgedragen voor benoeming. Naar alle waarschijnlijk zal de commissaris begin oktober dan de nieuwe burgemeester kunnen beëdigen.

De commissaris van de koning nam de profielschets maandagavond in ontvangst tijdens een extra gemeenteraadsvergadering. Als voorzitter van de vertrouwenscommissie overhandigde raadslid Van Alphen het document. Ze benadrukte dat de samenwerking in de commissie 'voortvarend en zonder onvertogen woord' was verlopen en unaniem was vastgesteld. Die eenstemmigheid tekende zich maandag ook af op het moment dat de gemeenteraad de profielschets officieel vaststelde. Dat was kort voordat Van de Donk zijn opwachting maakte in de raadzaal.

De commissaris maakte er geen geheim van hij dat van mening is relatief kort na de vorige burgemeestersbenoeming (in juni 2013) alweer in Boxtel aan te moeten treden. ,,Maar met de keuze voor Mark Buijs wist u destijds dat het geen blijvertje zou zijn."


Tekort jeugdzorg

Dat jeugdhulp zwaar op de Boxtelse begroting drukt, is bekend. Jeugdzorg kost de gemeente veel meer geld dan ze hiervoor van het Rijk krijgt.

Wethouder Herman van Wanrooij sprak gisteren tijdens de raadsvergadering over een bedrag van 1,9 miljoen dat in 2019 extra ten laste komt van Boxtel. Vorig jaar werd de gemeente al geconfronteerd met een tekort van negen ton. Zijn collega Marusjka Lestrade was deze week bij een regionaal solidariteitsoverleg hierover. Het college had haar meegegeven vooralsnog geen gezamenlijke lastenregeling aan te gaan. Wethouder Van Wanrooij: ,,Die 1,9 miljoen moet uit de algemene reserves komen en daar beslist de raad over, niet de regio. Bovendien willen we eerst doorrekenen wat dit solidariteitsbeginsel voor Boxtel betekent. Daarnaast is specialistische jeugdzorg geen regionaal, maar een bovenregionaal probleem."

De Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk toont de profielschets die hij maandagavond in ontvangst nam uit handen van gemeenteraadslid Mariëlle van Alphen. Zij leidt de vertrouwenscommissie die op zoek moet naar een 'leider met lef'. (Foto: Peter de Koning).