Afbeelding
Foto:

PUBLIEK VINDT WEG NAAR OPTREDEN VAN BYRDS ON THE WIND

Kleur bekennen voor Beatles of Stones

LINDA VAN DE WIEL

Het is een eeuwige strijd onder muziekliefhebbers: ben je voor The Beatles of voor The Rolling Stones? Het publiek dat een kaartje had weten te bemachtigen voor de strak uitverkochte show van de lokale band Byrds on the Wind in Podium Boxtel, mocht zaterdagavond meedoen aan die battle. Net als tijdens de eerder gehouden internetpoll kwam er geen duidelijke winnaar uit de bus. Sterker nog: een medley maakte duidelijk dat fans van The Beatles en The Rolling Stones - in elk geval in Boxtel - prima door één deur kunnen…

Byrds on the Wind stond in 2017 in Podium Boxtel met de voorstelling 'Californian Dreams'. Destijds met muziek van onder meer Crosby, Stills, Nash & Young. Zaterdagavond werd het vuurtje tussen de fans van The Beatles en The Rolling Stones lekker opgestookt door leadzangers Jos Vervoort (Beatles-fan) en Sjef Engelbart (Stones-fan). Terwijl Vervoort 'Angie' een tranentrekker noemde, veegde Engelbart de vloer aan met 'Yesterday': ,,Een zeikerig nummer dat zelfs mijn oma leuk vond."

Maar ook onder het publiek waren de meningen verdeeld. Stones-fan Ad van Gils (61) legde graag aan Beatles-fan Herman van de Sande (62) uit waarom zijn favoriete band beter is. ,,The Stones maken stevige muziek, schopten destijds tegen de gevestigde orde. Dat was stoer." Van der Sande roemde The Beatles juist vanwege hun muzikale vernieuwing. ,,Je hoort nog steeds invloeden van The Beatles in hedendaagse muziek. En zij speelden ook wel ruiger werk. Van The Stones houd je of houd je niet. Het is anders. Ik houd er overigens wel van hoor. ik ben zelfs wel eens naar een concert geweest."

Van Gils: ,,Ik had The Beatles ook best wel eens live willen zien optreden, maar ze waren al gestopt. Ik heb inmiddels wel acht albums verzameld. Hoeveel ik er van The Stones heb? Dat zijn er zo'n vijfentwintig."

Ook Beatles-fan Peter van Gils (64) schatte The Stones na het optreden van Byrds on the Wind meer op waarde. ,,Ik ben niet overstag hoor, maar sinds vanavond heb ik meer waardering voor The Stones."

GROEN OF ROOD

Het publiek in Podium Boxtel had een belangrijke stem in de ludieke tweestrijd die zich op de bühne voltrok. Op alle 250 stoeltjes lagen groene en rode kaarten waarmee de voorkeur kenbaar werd. ,,We zijn interactief en gaan een stap verder dan een internetpoll", legde zanger Engelbart uit. Lachend: ,,We hebben papier uitgevonden en jullie mogen stemmen." Toen een kleine meerderheid in de zaal de groene (Beatles-)kaart opstak, verzuchtte Engelbart: ,,Ik heb een missie vanavond…"

Byrds on the Wind opende met de eerste singles van beide bands: 'Come on' van The Rolling Stones en 'Love me do' van The Beatles. De muzikale bloemlezing bestond ook uit psychedelische liedjes die beide groepen ooit opnamen, zoals 'She's a rainbow' (Stones) en 'Lucy in the sky with diamonds' (Beatles). Prachtig waren de uitvoeringen van het rebelse 'Sympathy for the devil' en het ingetogen 'While my guitar gently weeps'.

ZWEMMER EN DRUMMER

Ondertussen werden over en weer grappen gemaakt over de bands die in Podium Boxtel in de schijnwerpers stonden. Over de vroeg overleden Rolling Stone-muzikant Brian Jones bijvoorbeeld: ,,Briljant gitarist maar een slechte zwemmer", grinnikte bassist Jan Bergman. Een knipoog naar Jones' mysterieuze dood in een zwembad. ,,Ringo Starr was niet de beste drummer ter wereld. Niet de beste drummer van Engeland. En zelfs niet de beste drummer van The Beatles", reageerde Engelbart ad rem.

RONKENDE MEDLEY

Dat de muziek van The Beatles en The Rolling Stones prima samengaat op één podium, werd duidelijk tijdens een ronkende uitvoering van een medley. Daarin versmolt Byrds on the Wind de klassiekers 'Day Tripper' en 'Satisfaction' tot een vet rocknummer. Het was een uitnodiging om zowel de groene als de rode kaart in de lucht te steken en te stemmen voor The Beatles, The Rolling Stones én Byrds on the Wind.

FOTO ONDER: The Beatles en The Rolling Stones blijken samen prima door één deur te kunnen. Dat bewezen de muzikanten van de Boxtelse band Byrds on the Wind zaterdag in Podium Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).


Boxtel

Ruilbeurs Boxtel

De Vereniging Boxtelse Verzamelaars houdt zondag 14 april 10.00 en 13.00 uur een ruilbeurs in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1. Entree bedraagt een euro, kinderen tot vijftien jaar mogen gratis binnen. Het aanbod varieert van voetbalplaatjes tot sigarenbandjes. Het thema is dit keer modelsporen.

Energiezuinig huis

Boxtel is een van de deelnemers aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Zaterdag 13 april zijn belangstellenden welkom in de energiezuinige woning van de familie Juffermans aan het Apollopad in Boxtel-Oost. Belangstellenden dienen zich vooraf aan te melden via de website www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.