Afbeelding
Foto: Peter de Koning

POORTJE VERBINDT STATIONSSTRAAT EN PIERRE JANSSENSTRAAT

Snellere doorsteek voor autoparkeerders

JAN HERMENS

Automobilisten die naar het centrum van Boxtel willen, moeten ergens hun auto kwijt. Het parkeerterrein aan de Pierre Janssenstraat biedt ruimte, maar tot gistermiddag moesten parkeerders een blokje omlopen om er te komen. Dat is niet meer nodig, want maandag openden Cindy Groenendaal en Michelle Laros van Rabobank Hart van De Meierij een korte loopverbinding van de Stationsstraat naar het parkeerterrein.

Stichting Toekomst Stationsstraat (STS) heeft het initiatief genomen voor de doorsteek. Ze vroeg de Rabobank om toestemming voor een looppoortje en kreeg die, waardoor mensen vanaf de Pierre Janssenstraat nu over de parkeerplaats van de bank direct door kunnen steken naar de Stationsstraat. Dik Bol van STS: ,,De poorten rondom de Rabobank worden elke avond dicht gedaan, maar ze gaan nooit op slot. Dus ook na afloop van koopavonden en in het weekend kunnen klanten nog probleemloos via de korte verbinding naar hun auto teruglopen." De stichting heeft de kosten voor de plaatsing van het poortje op zich genomen.

Rabobank is akkoord met de doorsteek, met als kanttekening dat wanneer het pand in Boxtel verkocht wordt, de verbinding niet automatisch blijft bestaan. Bol: ,,Vandaar dat wij er bij de gemeente voor gaan pleiten een permanente doorsteek te realiseren. Daartoe zou de gemeente een smalle strook grond van de Rabobank kunnen kopen. Maar er zijn ook verbindingsmogelijkheden op andere plaatsen denkbaar in de toekomst, bijvoorbeeld tussen het parkeerterrein van SintLucas en de Rechterstraat. Wij zien kansen om 's avonds en in de weekeinden parkeerplaatsen extra te benutten."

VOETGANGERSZONE

Stichting Toekomst Stationsstraat streeft ernaar het aantal auto's in de Stationsstraat terug te dringen en wil zoveel mogelijk parkeerplaatsen dicht bij de winkels beschikbaar maken. Bol: ,,In 1994 liet de gemeente het gebied tussen de Zwaanse Brug en de Rabobank als voetgangerszone aanleggen. Maar de laatste jaren verschijnen er steeds meer auto's in de straat die daar geruime tijd geparkeerd staan. Stoppen om te parkeren is ongewenst in dit gebied. Ook voor laden en lossen moet de leverancier de auto buiten het gebied zetten."

Om auto's uit de Stationsstraat te weren, is parkeerruimte in de nabije omgeving nodig. Bol: ,,De parkeerplaats aan de Pierre Janssenstraat biedt uitkomst, maar die ligt enigszins buiten beeld. We hopen dat klanten hem ontdekken nu ze eenvoudig richting de winkels kunnen wandelen."

FOTO BOVEN: Terwijl het stevig regent, knipt Cindy Groenendaal een lint door en opent zo de doorgang. Haar collega Michelle Laros en Pieter Tielen, Dik Bol, Lisette Bol en Jo van Erp van Stichting Toekomst Stationsstraat kijken vanonder hun paraplu's goedkeurend toe. (Foto: Peter de Koning).


MENINGEN VERDEELD OVER KOSTELOOS AUTO STALLEN

'Gratis parkeren doet omzet stijgen'

Gratis parkeren zorgt voor aanzienlijk meer winkelomzet, blijkt uit een rapportage van Hans van Tellingen. Van Tellingen is eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo. Hij verrichtte over de periode 2015 tot en met 2017 een studie in 34 winkelcentra naar het verband tussen gratis parkeren en winkelomzet. In Boxtel zijn de meningen verdeeld over al of niet betaald parkeren.

Van Tellingen stelt dat 39 procent van de bezoekers van een winkelcentrum met de auto komt als er sprake is van betaald parkeren. Zij zijn goed voor 55 procent van de winkelomzet. Wanneer parkeren gratis is, bezoekt 55 procent van de klanten een centrum met de auto. Zij brengen 75 procent van de omzet in het laatje. ,,Bezoekers per auto besteden gemiddeld twee tot bijna drie keer zoveel als bezoekers die lopend of per fiets komen", aldus Van Tellingen.

Helena Haast parkeert haar auto nabij de Zwaanse Brug. Ze is tevreden over de parkeervoorzieningen in Boxtel. ,,Ik kan eigenlijk altijd wel een plekje vinden." Kim Wittenberg vindt het parkeren bij het station onlogisch. ,,In de Prins Hendrikstraat parkeer ik meestal kort. Als ik daarvoor moet betalen, dan doe ik dat. Ik blijf zelden meer dan twee uur in het centrum. Wat ik wel onlogisch vind, is de blauwe zone bij het station. Juist daar stal je je auto de hele dag. Aan de achterkant ligt een betaalde parkeerplaats, maar daarvoor moet ik het spoor over en via het bedrijventerrein rijden. Met de fiets is onmogelijk met kind en buggy."

Kim van Zandbeek is blij met de nieuwe parkeerplaatsen achter het gemeentehuis. ,,Daar maak ik graag gebruik van. Een autovrije Markt zou ik mooi vinden." Betaald parkeren op de Zwaanse Brug vond ze niet bezwaarlijk. ,,Ik moest wennen aan de blauwe zone, omdat ik op de tijd moest letten. In de automaat betaalde ik voor de tijd die ik nodig dacht te hebben. Nu ben ik aan de blauwe zone gewend. Bovendien pak ik vaak de fiets."

,,Gratis parkeren bestaat niet", stelt de Boxtelse wethouder Herman van Wanrooij die toevallig op het parkeerterrein bij de Zwaanse Brug is. Daar geldt nu nog een blauwe zone, maar betaald parkeren keert er terug. ,,Parkeerplaatsen moeten gecreƫerd worden. Dat kost geld. Dat geld krijgt de gemeente binnen via de OZB of via betaald parkeren. Zetten we belastinggeld in, dan betaalt iedereen mee, ook niet-automobilisten. De inkomsten uit betaald parkeren zijn daadwerkelijk afkomstig van mensen die de parkeerplaatsen gebruiken."

Wethouder Van Wanrooij refereert aan de proef met blauwe zones die de gemeente heeft gehouden. ,,Wij ontdekten weinig verschil in bezoekersaantallen tussen betaald en gratis parkeren."

LIEVER GRATIS

Centrummanager Berry Dankers zegt: ,,Het is voor de centrumondernemers moeilijk om aan te tonen of een omzetstijging verband houdt met gratis parkeren. Dit omdat de crisisjaren achter de rug zijn en mensen weer wat meer geld uitgeven. Maar laat ik duidelijk zijn: als ik ergens kom waar ik op parkeerplaats A moet betalen en op B niet, dan kies ik voor B. Hoe je het ook wendt of keert: betaald parkeren stimuleert mensen niet om Boxtel te bezoeken. Boxtel is niet te vergelijken met Tilburg of 's-Hertogenbosch. Wij moeten het klanten gemakkelijk maken. Gratis parkeren hoort daarbij. Ik ben ervan overtuigd dat dit de ondernemers ten goede zou komen."

Wat centrummanager Dankers nog belangrijker vindt dan het betaald parkeren, is de bewegwijzering. ,,De onduidelijkheid, die moet eerst opgelost worden. Als het puur gaat over betaald of gratis parkeren, kies ik voor de laatste optie. Dat past veel beter bij de schaalgrootte van Boxtel."

FOTO ONDER: Het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat is goed bezet. Blijft dat zo als parkeerders moeten betalen? (Foto: Jan Hermens).

Afbeelding