Afbeelding
Foto: Stein van Brunschot

ONTWERP BIJ BESTE INZENDINGEN PRESTIGIEUS TUINENFESTIVAL

Boxtelaren creëren oneindig paradijs

JAN HERMENS

Stein van Brunschot en Jaap van den Langenberg uit Boxtel hebben een tuin ontworpen voor het festival international des jardins in het Franse Chaumont-sur-Loire. 23 van de vierhonderd inzendingen zijn daadwerkelijk aangelegd. Het ontwerp van de twee Boxtelaren hoort daarbij. De festivaltuinen zijn vanaf 25 april te bewonderen. De officiële opening is op 3 mei.

Van Brunschot is landschapsarchitect, Van den Langenberg is gespecialiseerd in planuitwerking op het gebied van tuin- en landschapsinrichting. Samen hebben ze het concept Neverending Paradise oftewel Un paradis sans fin ontwikkeld en uitgevoerd.

TRAMPOLINE

Van Brunschot: ,,We hadden niet verwacht dat we ons ontwerp ook echt mochten gaan aanleggen. Toen we dat hoorden, moesten we wel even nadenken over hoe we de verschillende elementen zouden gaan maken." Hier kwam de technische kennis van Van den Langenberg om de hoek kijken. Want iets bedenken is mooi, maar het moet wel realiseerbaar zijn. Van den Langenberg: ,,We hebben onder andere delen van een trampoline gebruikt en vier kilometer scheepstouw."

RING VAN MÖBIUS

De mannen togen met hun plan én met zwaarbeladen voertuigen naar Chaumont-sur-Loire om aan de slag te gaan. Van Brunschot: ,,Om het thema tot uitdrukking te laten komen, hebben we een zogeheten ring van Möbius in de tuin aangebracht. Dit is een ruimtelijke figuur en lijkt wel wat op een driedimensionale acht, zonder begin en eind."

Omdat de officiële opening nog volgt, mogen de mannen niet te veel van hun ontwerp prijsgeven. ,,Wie met eigen ogen wil aanschouwen hoe Un paradis sans fin eruitziet, kan tot en met 3 november in Frankrijk terecht." Van den Langenberg vult aan: ,,Het is een prestigieus tuinenfestival, zeker in ons vakgebied. Het trekt in een half jaar tijd zo'n 400.000 bezoekers. Het betekent wel wat dat onze tuin daar nu ligt."

Vincent Janssen, eigenaar van Omgevingsbeleving in Boxtel, heeft ook een bekroonde tuin ontworpen, met Zeger Dalenberg en architect Quentin Aubry. Hun paradijsje in Frankrijk heet Le jardin des portes.

BOVENSTE FOTO: Stein van Brunschot werkt aan een deel van de ring van Möbius.

ONDERSTE FOTO: Jaap van den Langenberg in de weer met scheepstouw. (Foto's: eigen collectie).