Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ONDERWIJSDIRECTEUR ELS STRANG NEEMT AFSCHEID VAN JRL

'Meewerken aan een mooie school'

Strang (65) vindt de mediatheek een van de meest inspirerende plekken van de school. Hier bepalen computers en boeken de sfeer en doen leerlingen onderzoek voor werkstukken, meesterproeven en scripties en lenen ze boeken, onder meer voor 'haar' vak Nederlands. ,,Het is ook de plek waar vroeger de ROC-avonden gehouden werden en de school uitpakte met het Cultuurweekend", glundert ze. ,,In die jaren gaf de directie de sleutel van de school aan de leerlingen. Zij deden 's avonds na afloop van het feest de deur op slot."

Afscheid nemen van het JRL noemt de directeur onderwijs een 'moeilijke beslissing'. ,,In mijn functie is het lastig om langzaam af te bouwen of een paar dagen minder te gaan werken", legt ze uit. Na goed overleg met het thuisfront en rector Leon Spaan hakte ze de knoop door.

Strang neemt naar eigen zeggen tevreden afscheid van het JRL. ,,Ik heb in bijna veertig dienstjaren heel veel ontwikkelingen meegemaakt. Ik heb veel kansen gekregen en altijd de ruimte gehad om die te pakken." Glimlachend vertelt ze dat dat niet altijd even logisch was. ,,Toen ik begin jaren tachtig was bevallen van mijn eerste kind, werd het raar gevonden dat ik weer ging werken. Zelfs leerlingen gaven aan dat ik beter bij de baby kon blijven..."

SCHOOLTJE SPELEN

Strang is in de wieg gelegd voor het onderwijs. ,,Ik heb altijd juf willen worden", vertelt de Tilburgse. ,,Toen ik vijf jaar was, speelde ik al schooltje. In de speelkamer hadden we thuis een krijtbord en een schoolbankje met twee stoeltjes." Na haar middelbare schooltijd, ging ze Nederlands studeren aan de Katholieke Leergangen in haar stad. Hier behaalde ze de tweede- en later ook eerstegraads lesbevoegdheid. In 1973 begon ze aan haar eerste onderwijsbaan.

In 1980 werd Strang benoemd op het JRL. ,,Als docent heb ik altijd gezocht naar vernieuwing. Uitdagingen die op mijn pad kwamen, heb ik altijd aangegrepen. Ik hield van regelen, coördineren en leiding geven, maar wilde dat combineren met lesgeven." Dat lukte lange tijd. ,,Drie jaar na mijn aanstelling als conrector ben ik ermee gestopt. Maar ik heb wel voeling gehouden met de leerlingen. Ook vanmiddag bezoek ik klassen om te zien of de onderwijsvernieuwing die we hoog in het vaandel hebben in de lessen terug te vinden is."

PERSOONLIJK PROFIEL

Het JRL is volgens Strang een 'hele mooie school' waar lesgeven is veranderd. Het accent ligt nu veel meer op het leren van de leerling. ,,We bieden alle leerlingen een passende route. We willen dat ze veel kunnen leren, sociaal sterker worden én een persoonlijk profiel ontwikkelen."

De kwalitatieve groei die het onderwijs op het JRL heeft doorgemaakt, maakt dat leerlingen in de ogen van de onderwijsdirecteur nóg betere toekomstkeuzes kunnen maken. ,,De profileringen waarmee we jaren geleden mee zijn gestart, staan nu als een huis. Technasium, Engels Plus en Cultuur zijn niet meer weg te denken. Ook het Econasium zit in de lift en dit schooljaar zijn we gestart met weer een nieuwe profilering: Sport & Lifestyle."

Strang benadrukt het belang van de studiereizen die de school aanbiedt. Daar is wel eens kritiek op, weet ze. ,,We organiseren reizen die leerlingen niet zo snel zullen maken met hun ouders of vrienden. Bovendien moeten het altijd reizen zijn die aansluiten op de leerdoelen. Daarom gaan we de trip naar Parijs vervangen voor een studiereis naar Lyon waar ze aan de slag gaan op een taleninstituut."

Leerlingen die geschiedenis en aardrijkskunde volgen, kunnen kiezen voor een studiereis naar Napels en de vulkaan Vesuvius. Wie de vakken global learning en economie heeft, kan naar Edinburgh. ,,Natuurlijk, gezelligheid is belangrijk tijdens zo'n schoolreis", lacht Strang. ,,Maar we vinden het vooral belangrijk dat excursies veranderen in expedities."

Nu het afscheid nadert – op de dag dat dit interview plaatsvindt, liggen er nog zes werkdagen in het verschiet – bereidt Strang zich voor op een nieuwe toekomst. Ze verwacht nog met enige regelmaat aan de slag te gaan in het onderwijs. Maar de neerlandica wil ook meer gaan lezen. ,,Geloof me, er ligt een hele stapel boeken op me te wachten."

FOTO BOVEN: Els Strang begon in 1980 als docent Nederlands op het Jacob-Roelandslyceum. Volgende week neemt ze als directeur onderwijs en locatiedirecteur afscheid van de school aan de Grote Beemd in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).