Afbeelding
Foto: Henk v Weert

JEROEN SCHUYT VOLGT KEES VAN HOUTEN OP

Tal van vernieuwingen in serie orgelconcerten

HENK VAN WEERT

Er staat een nieuw seizoen van de Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB) voor de deur. Zondagavond 28 april start de muzikale reeks als Geerten Liefting aan het klavier van het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek schuift. Het stichtingsbestuur heeft afgelopen jaar een fikse vernieuwing ondergaan. Daarbij heeft Kees van Houten (79) na ruim 45 jaar de voorzittershamer overgedragen aan Jeroen Schuyt (53).

Voorzitter Schuyt geeft aan dat SKB in de toekomst de grenzen wil verkennen. ,,We streven daarbij naar meer diversiteit. Door samenwerking te zoeken met vocalen en instrumentale solisten bijvoorbeeld." Van Houten, die bestuurslid blijft, knikt: ,,Maar ook hopen kinderen van de basisschool aan te kunnen spreken. Door hen tijdens een bezoek aan de kerk een organist aan het werk te laten zien. Of hen zelf aan de slag laten gaan met een 'doe-orgel'. In Schijndel en Oirschot, waar ook een Smitsorgel staat, hebben ze daarmee al ervaring opgedaan."

Jarenlang bestond de serie Boxtelse kerkconcerten uit een maandelijkse bespeling van het majestueuze kerkorgel op zondagavond. Het tijdstip van aanvang wordt met ingang van 28 april vervroegd naar 16.00 uur. ,,We hopen dat dit aanslaat bij het publiek. Toen we de inloopconcerten op zaterdagmiddag introduceerden, was dat wel het geval", stelt Van Houten, zelf een begenadigd organist én auteur van diverse boeken over Johann Sebastian Bach. Hij vervolgt: ,,En niet alleen het uit 1842 stammende Smitsorgel wordt bespeeld, ook het koororgel en de twee drukwindharmoniums zullen regelmatig klinken." Zijn opvolger vult aan dat mensen in de kerk voortaan ook de organist aan het werk kunnen zien. Daarvoor zijn grote beeldschermen aangeschaft met een cameraverbinding naar het klavier op het orgelbalkon.

CARILLONSPEL

Die inloopuitvoeringen en de beeldschermen zijn onderdeel van een vernieuwing binnnen SKB. Niet alleen qua bestuurlijke bezetting, ook qua activiteiten. Dit jaar worden extra klokkenspeluitvoeringen toegevoegd. Tommy van Doorn, de vaste organist en beiaardier van de Sint-Petrusbasiliek bespeelt het enkele jaren geleden gerestaureerde carillon in de Petrustoren al tijdens de weekmarkten op vrijdagoch-


tend. Daar komen drie zondagmiddagen bij: 21 juli en 4 en 25 augustus; ook met gastbeiaardiers.

Voorts vindt dit jaar voor het eerst een themaconcert plaats in de SKB-serie. Studenten van de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort verzorgen zaterdag 22 juni in de basiliek een gratis toegankelijk optreden rond de vorig jaar overleden musicus Mathieu Dijker.

Schuyt is sinds acht jaar bestuurslid van SKB die in 2015 het gouden bestaansjubileum vierde. Hij richtte zich vooral op de ontwikkeling van de website en andere computergerelateerde onderwerpen. De businessanalist van Philips Lightning leerde de orgelmuziek als kind kennen omdat zijn vader organist en pianist was. Zelf volgde hij ook enkele lessen. Recent zijn José de Laat (secretaris) en Marcel Jurriëns toegetreden tot het SKB-bestuur. Als grafisch vormgever en ïllustrator zorgde Jurriëns voor een geheel vernieuwde huisstijl, onder meer te zien op www.stichtingkerkconcertenboxtel.nl. Voorts maken Bert Schoondermark (penningmeester) en Hans van der Haagen deel uit van het bestuur.

Van Houten benadrukt nog maar eens dat het Boxtelse Smitsorgel het mooist en best bewaarde instrument is van deze familie van Brabantse orgelbouwers. ,,Althans, dat vind ik. Maar ik word daarin ondersteund doordat mensen vanuit het hele land erop willen spelen. Daarbij heeft de basiliek een prachtige akoestiek. Met een mooie nagalm, terwijl alles toch duidelijk te horen is."

FOTO BOVEN: Kees van Houten (links) heeft na ruim 45 jaar de voorzittershamer van de Stichting Kerkconcerten Boxtel overgedragen aan Jeroen Schuyt. Van Houten blijft actief als bestuurslid. (Foto: Henk van Weert).


FilmPodiumScopia

FilmPodiumScopia vertoont maandag 15 april de film A Royal Affair (En Kongelig Affaere) vanaf 20.15 uur in het Muziekhuis aan de Passage Riche 4. Entreekaarten à 8,50 zijn online te bestellen via www.podiumboxtel.nl of contant te koop aan de zaal.

De Walnoot

VRIJDAG 12 APRIL

Koning Willem I College        08.00

Koffie-inloop        10.00

Biljarten         13.00
Vergadering Walvissen        20.00

MAANDAG 15 APRIL

Koning Willem I College        08.00

Pilates        09.30
Koffie-inloop        10.00

Biljarten        13.00
Kaarten IVV        13.30
Heartsafe        19.30

INbox        19.30

Wijkplatform        19.30

Rikken & jokeren        20.00

DINSDAG 16 APRIL

Koning Willem I College        08.00
Biljart Ursulanen        09.00
Koffie-inloop        10.00
KVG        10.00
Biljarten         13.00
Bridgen Revanche        19.30

WOENSDAG 17 APRIL

Koning Willem I College        08.00
Gym        09.00
Keuring rijbewijs        09.00
Biljart Ursulanen        09.00
Koffie-inloop        10.00
Kwiekroute        10.00
Yoga        10.30
Kienen IVV        13.30
KBO eten        17.00
Fotocursus DS        19.00
Lavendel        19.30
Wereldkoor        19.30

DONDERDAG 18 APRIL

Koning Willem I College        08.00
Koffie-inloop        10.00
Biljarten         13.00
Inloopbridge Revanche        13.00
Paasviering IVV        13.00
Kienen Aquavaria        20.00