Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

JACK LEIJTEN BIKE TOTAAL IS AL TWINTIG JAAR EEN BEGRIP

'Boxtel ligt in ideale fietsomgeving'

RENS VAN DEN ELSEN

Voor fietsers ligt Boxtel heel centraal. Vanuit hier ben je relatief snel in 's-Hertogenbosch, Haaren, Vught en Sint-Michielsgestel. Allemaal om en nabij een half uur trappen. De medewerkers van Jack Leijten Bike Totaal zijn dan ook blij dat José en Jack morgen, vrijdag 12 april, op de kop af twintig jaar geleden besloten om in dit dorp de fietsenwinkel van Don van Helvoort over te nemen. Want door die ideale ligging is er werk genoeg.

Destijds runde Leijten de zaak nog vanuit de Molenstraat. Maar na veertien jaar paste de binnenband niet meer in de buitenband en werd het tijd om een groter formaat te zoeken. Die werd gevonden in de vorm van het huidige pand aan de Stationsstraat in Boxtel, vlakbij het NS-station. Een perfecte locatie, zo blijkt, want na de verhuizing zes jaar geleden wisten oude klanten de rijwielzaak nog beter te vinden en dienden zich ook veel nieuwe klanten aan.

Eigenaresse José Leijten en haar medewerkers zijn trots op wat de afgelopen twee decennia is bereikt. ,,We hebben ons in die tijd goed ontwikkeld, maar zijn daarbij onze klanten nooit uit het oog verloren. Dat is en blijft de basis voor ons bestaan", vertelt Leijten. ,,Een groot voordeel is dat bezoekers altijd een bekend gezicht zien, vrijwel al onze medewerkers zijn hier al langere tijd actief." Zo ook Jeroen Janssen, die ruim twaalf jaar geleden bij Jack en José begon als zaterdaghulp en niet meer weg is gegaan. ,,Ik volgde in eerste instantie een opleiding voor autotechnicus, maar mijn hart lag toch meer bij de fietsen", licht de all-rounder zijn loopbaan gemotiveerd toe. ,,Toen ik hier kwam werken begon de e-bike (elektrische fiets - red.) net aan haar opmars. Die ontwikkeling heb ik van begin af aan meegemaakt en ik ben me daar in gaan specialiseren. Het is een ontzettend interessante markt die veel in beweging is en een steeds jonger publiek aanspreekt", vervolgt Janssen.

IMAGO

Het is echter niet zo dat Jack Leijten Bike Totaal alleen nog maar e-bikes verkoopt. Integendeel, wie door de winkel loopt, ziet dat er nog voldoende keuze is uit fietsen die zonder ondersteuning voortgestuwd moeten worden. Voor kinderen, voor in de stad of zelfs voor mensen met een beperking. Janssen ziet ook daar een elektrische toekomst in: ,,Toen wij zestien jaar oud waren, wilden we een scooter, tegenwoordig wil de jeugd een elektrisch rijwiel. Het imago dat alleen ouderen hierop rijden ligt inmiddels ver achter ons. Vrijwel alle merken hebben ook hippe modellen in het assortiment en natuurlijk staan die ook uitgestald in onze zaak. We volgen de trends op het gebied van e-bikes dan ook nauwgezet."

De kracht van de Boxtelse fietsenzaak ligt volgens José niet alleen in de ruime opzet van de winkel, maar ook in de uitgebreide werkplaats en vakkundig opgeleid personeel. ,,Reparaties zijn over het algemeen binnen een dag klaar. Als we merken dat er meer aan de hand is, bellen we altijd even met de klant voor reparatie-advies zodat die niet voor verrassingen komt te staan bij het ophalen van de fiets", licht ze toe. Daarnaast zijn er bij Bike Totaal ook voldoende accessoires voor het stalen ros te koop, van helmen tot verlichting. José: ,,Zodra het goed weer is, gaan mensen in Boxtel sneller op de fiets boodschappen doen, de fietstassen doen het dan altijd goed. Zo is ieder seizoen weer anders."

ACTIES

Hoewel een jubileum om een feestje vraagt, houden de medewerkers van Jack Leijten Bike Totaal het klein. ,,Het is een mooie mijlpaal, maar we schreeuwen het ook weer niet van de daken. Om het toch een beetje te vieren hebben we leuke acties. Zoals twintig procent korting op onder meer hogedrukpompen en fietstassen. En onze klanten blijven we gewoon helpen zoals we altijd hebben gedaan, goed en klantvriendelijk", aldus Janssen. José knikt instemmend en voegt daar aan toe: ,,Kortom, wie een fiets nodig heeft, kan hier slagen, want we zijn er voor alle fietsers."

FOTO BOVEN: Het team van Jack Leijten Bike Totaal in de ruime werkplaats. José grinnikend: ,,Al staan ze hier als het druk is nog wel eens rug tegen rug." (Foto: Albert Stolwijk).


Inspiratie-avond Podium Circulair op Kleine Aarde

Podium Circulair houdt dinsdag 16 april een inspiratie-avond in het bezoekerscentrum op het terrein van De Kleine Aarde (DKA) aan het Klaverblad 13. Vraag die centraal staat: hoe kan de relatie tussen natuur, mens en cultuurlandschap versterkt worden?

Voor de bijeenkomst zijn diverse interessante partijen uitgenodigd. The Turn Club van de Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven, die tevens de regie voert over de bijeenkomst, kijkt vanuit een kunstenaarsoogpunt naar de 'grote uitdagingen van deze tijd'. In dat kader brengt ook ontwerper/architect Elmo Vermijs een bezoek aan de bijeenkomst. Fotograaf en freelance-journalist Peter de Koning presenteert zich als Ambassadeur van de Aarde. Ook columnist Gerard Rooijakkers en dichter Nic Castle leveren bijdragen.

Populierenplatform We Houden Jullie Hier licht toe hoe het coulissenlandschap van weleer weer terug kan keren in de regio. Deze club wil de vraag naar populierenhout stimuleren. Bijvoorbeeld door het te gebruiken voor woningbouw, meubels en andere duurzame toepassingen.

De bijeenkomst start 16 april om 19.00 uur, toegang kost vijftien euro. Studenten betalen vijf euro entree.