VIER GYMNASTEN IN DE VOLGENDE RONDE

Tabitta-turners door naar finale van het NK

Vier van de vijf turners die zondag namens turnvereniging Tabitta in actie kwamen, zijn door naar het Nederlands kampioenschap. Zij bemachtigden in Leusden een ticket.

Mollie McCluney en Myrthe Widlak, die uitkomen in de klasse Jeugd 1 N3 waren namens de Boxtelse gymnastiekvereniging als eersten aan de beurt. Zenuwen speelden hen parten. Mollie werd ondanks een val op balk toch nog negende en mag daardoor meedoen aan de NK-finale. Clubgenoot Myrthe viel op brug en balk en eindigde daardoor op de 22e plaats. Niet voldoende door te gaan, maar desondanks was de halve finale al een puike prestatie.

INCASSEREN

Guylene Brunneman, Celeste Canaan en Romy Schepens waren vervolgens aan de beurt. Celeste turnde door een blessure alleen op balk. Met succes: ze werd eerste en mag daardoor turnen tijdens de landelijke toestelfinale op de balk. Romy en Guylene turnden allebei de meerkamp. Ook hier speelden zenuwen een rol en werden er vallen geïncasseerd. Desalniettemin: beide Tabitta-leden plaatsen zich voor de strijd om de nationale titel. Romy werd vierde en tweede op vloer. Daardoor komt ze naast de meerkamp ook uit op de toestelfinale voor dit onderdeel. Guylene eindigde op een negende plaats.

FOTO ONDER: Van links naar rechts: Romy Schepens, Celeste Canaan en Guylene Brunneman mogen namens Tabitta de finale van het Nederlands Kampioenschap turnen. Ook Mollie McCluney (niet op de foto) bemachtigde zondag een ticket tijdens de halve finale in Leusden. (Foto: GV Tabitta).

BOXTELSE PLOEG WINT IN OISTERWIJK

Handbalsters HCB '92 sluiten af met zege: 15-20

De laatste zaalcompetitiewedstrijd van de handbalvrouwen van HCB '92 stond zondag op het programma. De Boxtelse formatie nam het in Oisterwijk op tegen Taxandria.

In het begin van de wedstrijd was het vooral aftasten en werden de eerste aanvallen door beide verenigingen zonder precisie afgerond. Na vijf minuten spelen werd er in de Boxtelse defensie ingegrepen, maar de toegekende penalty aan Taxandria werd uitstekend gestopt door doelvrouw Mary Swinkels.

Manon Foolen onderschepte even daarna een pass en door een snelle break-out kon Inge Brom afronden waardoor de nul van het scorebord verdween. Vervolgens wist Gitte Vanhout vanuit de rechterhoek te scoren. Ook Taxandria bleef niet achter en bracht de stand weer gelijk: 2-2.

TIJDSTRAF

Na tien minuten spelen kreeg Taxandria wederom een penalty die ditmaal wel benut werd. Ellen Persoons kreeg voor haar overtreding een tijdstraf van twee minuten. Met één verdediger minder aan Boxtelse kant nam Taxandria de leiding over. HCB '92 zette een tandje bij en dankzij doelpunten van Annemarie Sens en Foolen kwam HCB '92 toch weer op voorsprong.

Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Na een overtreding op de hoekspeelster, nam ook HCB '92 een penalty en die werd uitstekend ingeschoten door Sens. Ondanks een doelpunt door een verrassend afstandsschot van de opbouwster van Taxandria, stond het bij rust nog 8-9 in het voordeel van de Boxtelse ploeg.

In pauze kregen de spelers van coach Mirjam van Weert te horen dat zij sneller aanvallen moesten opzetten en tegenstanders in de verdediging eerder aan te pakken waardoor penalty's achterwege zouden blijven. Ondanks dat er in de Oisterwijkse defensie meer gaten ontstonden, verzuimde HCB '92 te verzilveren. Taxandria maakte wel de doelpunten en dus liep de uitploeg achter de feiten aan. Met doelpunten van Linda Zwiers en Foolen echter werd de stand weer omgebogen naar een nipte voorsprong: 11-12.

ONVERKLAARBAAR

De definitieve ommekeer in de wedstrijd kwam na twintig minuten in de tweede helft toen cirkelspeelster Foolen keer op keer goed werd vrij gespeeld en doelkansen verzilverde. Een pass van Sens die op onverklaarbare wijze achter de keepster belandde, was dan kan ook een bevrijdend moment: het team uit Boxtel bracht daarmee het verschil naar drie.

Vrijwel direct daarna schoot Brom een vrije worp in de kruising. Met nog vijf minuten op de klok gaf HCB '92 dit niet meer uit handen. In de slotfase stopte keeper Swinkels nogmaals een penalty van Taxandria. Susan van der Berg maakte het laatste doelpunt aan Boxtelse zijde. Eindstand: 15-20.

Scouting Boxtel behaalt zilver in regiowedstrijd

Meer dan honderd scouts gingen afgelopen weekend de strijd met elkaar aan in een regionale wedstrijd. In Alphen werd gebouwd met hout en touw, gekookt en een tocht gelopen. Een van de groepjes van de Boxtelse club eindigde als tweede, Scouting Gillesa uit Gilze werd eerste.

Om dit resultaat te behalen moest de Boxtelse jeugd ook nog tenten opzetten en een presentatie geven in het thema van de wedstrijd in de regio Hart van Brabant: 'Cowboys en indianen in 4D'.

Vanwege het wedstrijdelement kregen de scouts geen hulp van de leiding, waardoor een goede samenwerking noodzakelijk was. De deelnemers leerden zich sociaal opstellen en verlegden hun grenzen.

Door de zilveren medaille zijn de leden van Scouting Boxtel uitgenodigd om deel te nemen aan de landelijke scoutingswedstrijden in Baarn in het pinksterweekend, op zondag 9 en maandag 10 juni.

FOTO RECHTS: Scouting Boxtel pakte afgelopen weekeinde zilver tijdens een regionale wedstrijd, waardoor de vereniging deel mag nemen aan de landelijke competitie in Baarn. (Foto: eigen collectie).