Afbeelding
Foto: Hans Slegers

FRAAI GESCHENK VOOR EETPUNT EN RIETSTOK GEMONDE

Eetpuntstoelen Rietstok zijn als nieuw

Het Eetpunt in Gemonde viert dit jaar zijn eerste lustrum. Deze tweewekelijkse gezamenlijke maaltijd voor met name ouderen is altijd in de recreatieruimte van seniorencomplex De Rietstok. Het lustrum krijgt een extra feestelijk tintje, want de stoelen zijn onlangs opgeknapt.

De opknapbeurt van het meubilair werd mogelijk door de bewoners van De Rietstok en een gift van de parochiële charitatieve instelling (PCI). Eetpunt Gemonde is een initiatief van de plaatselijke leefbaarheidsgroep. Die kwam in 2014 op het idee om een maaltijd te gaan serveren voor met name de senioren in het dorp. Na een voorzichtig begin komen er nu iedere twee weken ruim dertig Gemondenaren genieten van een driegangenmenu. Plaatselijke cateraar Mari van Esch bereidt de maaltijden, vrijwilligers serveren ze uit. De laatste tijd is er ook steeds een jongere actief die zijn of haar maatschappelijk stage bij het Eetpunt verricht.

SAMENWERKEN

Eetpunt Gemonde huurt de recreatieruimte van De Rietstok voor een schappelijke prijs, aldus de leefbaarheidsgroep. De bewoners van het seniorencomplex hebben de gespaarde huurinkomsten, met de bijdrage van de PCI, gebruikt om de stoelen op te laten knappen. Een vorm van samenwerken waar de leefbaarheidsgroep blij mee is, zegt Hans Slegers. ,,Hierdoor kunnen dit soort initiatieven blijven bestaan."

Wie mee wil eten, betaalt 7,50 euro voor een maaltijd. Dit is mogelijk dankzij ondersteuning vanuit de PCI. Slegers: ,,Er is veel belangstelling voor het eetpunt. Het kan zijn dat iemand na aanmelding nog niet meteen kan deelnemen." Meer informatie over Eetpunt Gemonde is te vinden op www.leefbaarheidsgroepgemonde.nl.


Liempds museum De Kleuskes in het teken van klomp

Expositieruimte De Kleuskes houdt zondag 14 april een open dag vanwege de Museumweek en April Klompenmaand. De expositieruimte, beheerd door stichting Kèk Liemt, wordt gevuld met voorwerpen die te maken hebben met het houten schoeisel

Het museum aan de Oude Dijk 19-21 is tussen 11.00 en 16.00 uur geopend. Er zijn tal van activiteiten voor jong en oud. De oude gereedschappen die de hand-klompenmakers gebruikten, zijn aanwezig. Bovendien is ook het oude beroep van klompenmaker op film te zien. En natuurlijk allerlei Liempdse foto's van klompenmakerijen van weleer zijn verzameld voor de tentoonstelling. Mensen kunnen met een heuse kroontjespen schrijven, er is een quiz én een verzamelbak met veel oude foto's waarvan Kèk Liemt graag wil weten wie erop staan.

Ook deelnemers aan de klompenwandeling die om 10.00 uur vertrekt vanuit bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, lopen langs het museum. De toegang is gratis, doneren wordt op prijs gesteld.

FOTO BOVEN: Eetpunt Gemonde is na vijf jaar niet meer weg te denken uit het dorp. Dit weekend vieren de vrijwilligers het vijfjarig bestaan van het initiatief in seniorencomplex De Rietstok. (Foto: Hans Slegers).


Essche dijken

Waterschap De Dommel begint dit jaar nog met het ophogen van de dijken langs de Essche Stroom in Esch. Vorig jaar werd bekend dat de waterkeringen hoger moesten dan eerder gedacht, vanwege nieuwe inzichten over klimaatverandering. Woensdag 17 april is er vanaf 19.45 uur een bijeenkomst in dorpshuis De Es aan de Dorpsstraat 5A.

NWG Liempde

Het Bossche Broek staat vanavond, donderdag 11 april centraal in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23. Dan organiseert de Natuurwerkgroep Liempde (NWG) een lezing gegeven door Peter Verhagen. Hij is de auteur van het boek 'Parels van het Bossche Broek'. De activiteit start om 20.00 uur, entree is gratis.

Naaldvilten Liempde

In het kader van April Klompenmaand van stichting Brabantse Klomp, houdt Oplage 12 op vrijdag 12 april tussen 14.00 en 15.30 uur een workshop 'klompje naaldvilten' in café Het Wapen van Liempde. De kosten, inclusief materiaal, bedragen 17,50 euro. Meer informatie via e-mail: oplage12@gmail.com.