Bijen tellen bij imkervereniging Sint-Ambrosius

Twee keer kunnen Boxtelaren deze maand bijen tellen. Op zaterdag 13 of zondag 14 april in de eigen tuin, als deelnemer aan de Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt. En zondag 28 april is de traditionele bijen- en plantenmarkt in park Molenwijk.

De bijentelling is een initiatief van Nederland Zoemt. Deze organisatie zet zich in voor betere leefomstandigheden voor wilde bijen, hommels en zweefvliegen, zoals meer voedselplanten en nestgelegenheden. Tijdens de telling kunnen mensen in hun eigen tuinen kijken welke bijen ze op de bloemen zien. Dit vergroot de kennis over deze insecten én de betrokkenheid van mensen. Meer informatie over de telling is te vinden op de website www.nederlandzoemt.nl. Voorzitter Jasper Derks van Sint-Ambrosius: ,,Wij imkers snappen heel goed dat er méér bijen zijn dan alleen onze honingbij. En dat die belangrijk zijn voor de natuur. We roepen mensen daarom op om mee te doen met de Nationale Bijentelling. Het kan makkelijk. Op die website staat een handig overzicht met de twintig meest voorkomende bijen en hommels.''

Derks slaat tegelijk een bruggetje naar die andere bijentelling, tijdens de bijenmarkt van Sint-Ambrosius op 28 april. Met een lach: ,,Daar laten we mensen altijd tellen of raden hoeveel bijen er in een demonstratiekastje zitten. Vooral kinderen vinden dat prachtig. En ze kunnen er iets mee winnen.''

Op de bijen- en plantenmarkt staat de honingbij centraal. Maar aandacht voor wilde bijen is er zeker. Zo biedt de Boxtelse imkervereniging plantjes aan die voor veel insecten nuttig zijn. Ook hebben de leden een flink aantal bijenhotels gemaakt.

De 46e Boxtelse bijenmarkt is zondag 28 april van 10.00 tot 15.00 uur in park Molenwijk aan de straat Essche Heike.


Expo Huub Thorissen

Beeldend kunstenaar Huub Thorissen uit Boxtel bemant zaterdag 13 en zondag 14 april stand 92 op Art Eindhoven. De kunstbeurs omvat een rijk scala aan kunstwerken, schilderijen, beelden, foto's en meer. Kijk op www.arteindhoven.nl voor aanvullende informatie.