Afbeelding
Foto: Daisy Renders

FESTIVAL BOER ZOEKT BAND 2019 HEEFT VOOR HET EERST SILENT DISCO

Boxtelse bands beuken bij 'D'n Boer'

JULES HAMELEERS

Wat begon als een middagje muziek maken met vrienden, is een tweedaags festival geworden dat elk jaar weer populairder wordt. Boer zoekt Band vindt voor de twaalfde keer plaats op 11 en 12 mei in en voor café d'n Boer aan de Corpus in Boxtel, met op zaterdagavond coverbands en op zondag de hele dag muziekgroepen met eigen werk. Mede-organisator Guido van Eijk: ,,Het draait écht om de muzikanten. Dat er dan mensen komen kijken, is mooi meegenomen."

In 2008 speelde Van Eijk samen met Jeroen van Lier in een band: Heaven Amigo. Ze schreven eigen muziek en wilden dat wel eens te gehore brengen. Een set van een klein uurtje hadden ze bij elkaar bedacht, maar daar is natuurlijk geen avond mee vullen. Daarom vroegen Van Lier en Van Eijk om zich heen en zo maakten ze een vol programma. Twaalf jaar later wordt Boer zoekt Band bezocht door honderden mensen.

TUSSENSTAP

,,We komen voornamelijk aan muzikanten doordat ze zich zelf bij ons aanmelden, want het praat zich natuurlijk rond", vertelt Van Eijk. ,,We kijken dan of de muziek past en of we het zelf wat vinden. Maar dat, en ook de kwaliteit, is eigenlijk niet zo belangrijk. We willen artiesten een podium bieden en ze met elkaar in contact brengen, daar gaat het om. We zijn een beetje de tussenstap tussen een cafépodium en een groot festival."

Van Eijk: ,,We hechten er veel waarde aan dat we de mensen die optreden minimaal een onkostenvergoeding kunnen bieden." Wanneer Boer zoekt Band dat alleen moet doen aan de hand van sponsoring, krijgt het evenement het moeilijk. Daarom hebben ze een gelijknamige stichting opgericht. ,,Door een tientje bij te dragen word je een 'officiële muziekvriend', zoals wij dat noemen", vertelt de mede-organisator. ,,Daar krijg je dan een verrassingsoptreden voor terug. En we weten dit jaar natuurlijk wie het is, maar niet wat hij gaat doen", lacht Van Eijk.

PLATENCOLLECTIE

Hoewel Michel Geelen en Eugene Broeren al met meerdere formaties op Boer zoekt Band hebben gestaan, is het de eerste keer met hun nieuwe project Death Star Discotheque. Zaterdag staat de band op Boxrock en op Boer zoekt Band spelen de muzikanten op zondag in het café om 19.15 uur. Het geluid van de band omschrijven vindt Geelen moeilijk: ,,Iets van indie en postpunk of zo. Maar mensen moeten vooral luisteren en dat dan voor zichzelf bepalen."

Geelen speelt gitaar en zingt, Broeren is ook gitarist en Roelof van Driel drumt. ,,Drie jaar geleden leerden Eugene en ik elkaar kennen tijdens Boer zoekt Band", vertelt de leadzanger. ,,We kwamen erachter dat het heel erg klikte wat betreft onze muzieksmaak en zijn toen eigenlijk meteen samen gaan schrijven." Broeren, lachend: ,,Onze platencollectie bestaat ook grotendeels uit dezelfde cd's, ontdekten we."

De afsluitingsact van het Boxtelse festival is Mr. Joe Abe. Deze vierkoppige formatie begint buiten om 20.00 uur en bestaat uit Roy Maurix, Merlijn van Minderhout (beiden gitaar), Jeroen Pijnenburg (drums) en Bas van den Biggelaar (bas/geluidseffecten). Alle bandleden zingen daarnaast. ,,We doen eigenlijk precies waar we zin in hebben", vertelt Van den Biggelaar. ,,Het is vooral energiek en alles kan. We gaan gewoon een avond lekker herrie maken en een feestje bouwen".

Zelf treedt Van Eijk niet meer op. ,,Maar Jeroen wel. Hij heeft speciaal voor Boer zoekt Band een nieuw project opgericht: Remembering Buffalo. Het festival is een stok achter de deur." Van Eijk vindt het belangrijk om een praatje te maken met alle artiesten en ze thuis te laten voelen. ,,En dat gaat niet goed als ik zelf ook moet spelen."

Hoelang ze het nog willen blijven doen, weet Van Eijk niet. Hij grijnst: ,,Het kost natuurlijk wel veel tijd, het is soms net werk. Maar mensen vinden het nog te leuk, we mogen niet stoppen."

Boer zoekt Band vindt plaats in het weekeinde van 11 en 12 mei. Zaterdag vindt de eerste show om 20.30 uur plaats. Zondag begint het programma om 14.00 uur met het verrassingsoptreden voor donateurs. Wie wil weten wie allemaal speelt, kan kijken op: www.stichtingboerzoektband.nl. Naast muziekacts, is er sinds dit jaar ook een silent disco aanwezig. Het festival is gratis toegankelijk.

FOTO BOVEN: Onder andere door het stralende weer was Boer zoekt Band vorig jaar een groot succes. (Foto: Daisy Renders, 2018).


'Duurzaamheid is letterlijk hot issue'

Boxtelaar David Andreae, die zich lokaal inzet voor duurzaamheid, houdt in de week dat de internationale Dag van de Aarde plaatsvindt de lezing 'denken vanuit gehelen: participatie in duurzaamheid'.

Duurzaamheid is niet alleen figuurlijk, maar sinds de hete zomer van 2018 bij het grote publiek ook letterlijk een hot issue geworden. Met welke maatregelen gaan de regeringen de opwarming van de aarde afremmen, vraag Andreae (zie foto) zich af. ,,Men zou een stuk verder kunnen komen met bijvoorbeeld schone technologie en een groen belastingstelsel. Tegenwoordig raakt de problematiek iedereen", aldus de Boxtelaar. Zijn lezing start donderdag 25 april om 20.00 uur in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel. Entree kost 2,50 eruo en de organisatie is in handen van (Ver)andercafé, een initiatief van Transitie Boxtel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding