'Eeuwenlang stond alles op Velder in teken van de jacht'

Natuurwerkgroep Liempde (NWG) houdt zondag 14 april een wandeling over Velder. Dat gebeurt in samenwerking met mede-eigenaar Frans van Boeckel van het landgoed. Centraal staat niet alleen de natuur, maar ook het gebied als voormalig jachtdomein.

Gids Van Boeckel is niet alleen een van de vier landgoedeigenaren, maar ook bomenkenner bij uitstek en fungeert als gids tijdens de wandeling door het gebied, dat al generaties in het bezit is van zijn familie.

Iedere natuurliefhebber kent Velder, dat op de grens tussen Boxtel en Oirschot ligt: de omgeving is karakteristiek voor de natte leembossen in Het Groene Woud, het gebied tussen 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. ,,Eeuwenlang was het een afgesloten jachtdomein; alles stond in het teken van de jacht. De grenswallen en het sterrenbos vormen tastbare herinneringen aan dat roemruchte verleden. Maar ook het schitterende landhuis en bijgebouwen, de fraaie vijver en de imposante lanen mogen niet onvermeld blijven", licht de werkgroep toe. De boeiende flora en fauna komen ook uitgebreid aan bod.

AANLEG WILDVIADUCT

Een recente ontwikkeling is de aanleg van een wildviaduct over de spoorlijn tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven. Dit viaduct maakt het voor het wild straks mogelijk om zich veilig vanuit De Scheeken te verplaatsen naar Velder.

Deelnemers verzamelen om 09.00 uur bij de hoofdingang van landgoed Velder aan het einde van het Spoorpad. Stevig schoeisel of laarzen is aan te raden.