Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

• SPAR VRAAGT HULP INWONERS • NOODOPROEP OP FACEBOOK

'Supermarkt behouden voor dorp Esch'

RENS VAN DEN ELSEN

Supermarkt Spar in Esch heeft het zwaar. Onlangs plaatste eigenaar Waldo Kuijpers nog een oproep op Facebook en in het Esscheblad. ,,Wij hebben jullie hulp hard nodig om in het dorp te mogen blijven", liet hij optekenen. Vooral de grote concurrentie en langere openingstijden hebben zijn weerslag op de kleine buurtsuper.

Dinsdag halverwege de middag zijn er toch wel wat klanten binnen. De kassamedewerkster heeft tussen de bedrijven door nog net tijd om de vakken aan te vullen, maar moet regelmatig naar de counter. Het geeft Kuijpers wat ruimte om de administratie bij te werken. Esch gaat de supermarkteigenaar aan het hart. Al zeventien jaar runt hij de Spar aan de Looiershof. Ondertussen is hij nauw verweven met het dorpsleven. Zo verzorgt hij al vele jaren de brunch voor de nieuwe inwoners tijdens het Essche Bierpompfeest.

Het zijn zulke momenten waarmee de supermarkt haar waarde voor het dorp kan laten zien. Maar de concurrentieslag met grootgrutters als Albert Heijn en Jumbo in Boxtel en Vught is zwaar. ,,Ons assortiment is weliswaar niet zo uitgebreid als elders, maar je kunt hier prima slagen voor de wekelijkse boodschappen", geeft Kuijpers aan. ,,Ik wil de Esschenaren op het hart drukken dat we écht meer klandizie nodig hebben om te kunnen overleven. Het zou eeuwig zonde zijn als de supermarkt verdwijnt, want er komt niet zomaar een nieuwe voor terug. Ik kaart het nu aan zodat we het tij nog kunnen keren", licht Kuijpers zijn oproep toe.

ZONDAG OPEN

Ook de ruimere- en zondagse openingstijden die mensen gewend zijn hebben de Essche Spar gedwongen om actie te ondernemen. ,,Sinds januari zijn we ook op zondag open. Dat is hard werken, maar ik doe het met alle liefde en plezier. Het moet ook wel, om mee te gaan met de ontwikkelingen bij andere supermarkten", geeft hij aan. De eigenaar is trots dat hij de inwoners allerlei extra services kan bieden in zijn winkel, van post en stomerij tot een fietsreparatie en apotheek. ,,Maar helaas kunnen we van service alleen niet bestaan, net zoals we niet alleen open kunnen blijven voor ouderen die elders geen boodschappen kunnen doen."

SCHOUDERS

De oproep staat in schril contract met de wens van veel Esschenaren om een voorziening als de Spar te behouden voor de gemeenschap. Binnen het Platform Esch Perspectief (PEP) is een werkgroep bezig om in kaart te brengen hoe die behoefte zich onder alle inwoners manifesteert. ,,Het lijkt natuurlijk wat vreemd als er in ons netwerk wordt aangegeven dat een buursuper belangrijk is voor het dorp en vervolgens veel inwoners daar geen gehoor aan geven. Uiteindelijk moeten we hier met z'n allen de schouders onder zetten. Dat geldt niet alleen voor de Spar, maar voor alle lokale ondernemers en verenigingen. Binnen de PEP-werkgroep zijn we aan het uitzoeken op wat voor manier we hiermee kunnen helpen", aldus Adri Verbruggen, bestuurslid van het Essche platform. Eind juni presenteert PEP het eerste concept van haar toekomstvisie voor het dorp. Daar komt ook in te staan welke richting de inwoners op moeten om alle dorpse voorzieningen te behouden.

Tot die tijd probeert Kuijpers met de oproep en een charmeoffensief (een gratis appeltaart bij besteding van veertig euro) de Esschenaren te bewegen weer boodschappen te doen in hun eigen kern. Zo hoopt hij ook in 2020 zijn achttiende jaar vol te maken.

FOTO BOVEN: Supermarktmanager Waldo Kuijpers runt met liefde zijn zaak in Esch, maar ziet ook steeds meer klanten vertrekken. (Foto: Albert Stolwijk).


'Dorpscoöperatie moet pastorie en tuin ontwikkelen'

Leo de Beer uit Liempde wil de pastorie met bijbehorende tuin ontwikkelen met andere inwoners uit het dorp. Om dit plan verder uit te werken, zoekt hij naar mensen die hem daarbij ondersteuning kunnen bieden.

Momenteel zijn er bouwplannen voor elf seniorenwoningen in de pastorietuin. De voormalige pastoorswoning is in bezit van iemand anders en staat weer te koop. De Beer heeft het voornemen dit over te nemen door middel van een coöperatie.

ONTMOETINGSPLAATS

De tuin en pastorie kunnen dan worden ontwikkeld tot ontmoetingsplaats, kenniscentrum op gebied van natuur, duurzaamheid, bewustwording en educatie worden voor jong en oud. Aanmelden kan via e-mail: allenvoorliempdevoorallen@hotmail.com of telefoonnummer 06-46 58 51 04.

Meer informatie staat op de website www.leodebeer.nl.

De Zonnebloem presenteert 'gouden' boek

De Zonnebloem Liempde vierde in 2018 het vijftigjarig bestaan. Naar aanleiding daarvan wordt zondag 14 april om 11.00 uur een jubileumboek gepresenteerd in De Kloosterhof.

Het boek is gemaakt om alle activiteiten van het gouden jubileum in beeld en woord vast te leggen. Maar ook de geschiedenis, de hoogtepunten en de ontwikkelingen van Zonnebloem Liempde worden daarin getoond. Er zijn ook enkele interviews in opgenomen, onder meer met twee vrijwilligers van het eerste uur. Het boek illustreert de activiteiten en de betekenis daarvan voor de gemeenschap gedurende de afgelopen halve eeuw.

Het boek is gemaakt in samenwerking met fotograaf Gerard Schalkx (onder meer werkzaam voor Brabants Centrum), woordkunstenaar Joop van der Pol en vormgever Roy Peijnenburg. Tijdens de bijeenkomst in dienstencentrum De Kloosterhof ontvangt wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel het eerste exemplaar.