Afbeelding
Foto:

Duel eindigt als de laatste man is gevloerd...

JOLEEN VAN ROOIJ

Historical Medieval Battle is voor Liempdenaar Bart de Laat dé ultieme full-contact vechtsport met toernooiregels uit de middeleeuwen. Beoefenaars dragen harnassen geïnspireerd op die uit de periode 1200-1699 en maken gebruik van botte wapens. Een gevecht is pas afgelopen wanneer de tegenstander blijft zitten of liggen. Begin mei neemt De Laat met de Lions of Steel deel aan de wereldkampioenschappen in Servië, maar op tweede paasdag wordt de sport eerst nog in Liempde gedemonstreerd tijdens de Boeremèrt.

Zondagavond keken enkele inwoners van Liempde vreemd op toen bij de kiosk een ridder in vol ornaat poseerde voor de fotograaf van deze krant. Het is dan ook geen alledaags gezicht. Maar voor Bart de Laat (25) uit Liempde is de uitdossing zowat dagelijkse kost. ,,Historical Medieval Battle is een serieuze internationale vechtsport. De zware uitrusting en de verschillende technieken vereisen veel training, doorzettingsvermogen en offers", legt de Liempdenaar uit.

SMEEDWERK

Zijn club de Lions of Steel traint wekelijks in Apeldoorn en tweewekelijks in de Liempdse sporthal Pius X, waar zowel binnen als buiten conditie- en vechttechniekoefeningen plaatsvinden. Teamcaptain Martijn Elbers (27) uit Oss is manager van de Lions of Steel: ,,Wij spelen veel internationale toernooien. Hier komt een fikse organisatie bij kijken. Bovendien moet de uitrusting voldoen aan strenge regels. Het is onder meer mijn taak om erop toe te zien dat alle uitrustingen in orde zijn. Dit is óók een verantwoordelijkheid voor de sporter zelf. Het smeedwerk kunnen we uitbesteden aan twee teamleden, voor de tabberd hebben we weer andere contactpersonen."

ERKENNING

Ondanks dat deelnemers in topvorm moeten zijn voor deze sport, blijven de financiële middelen en nationale erkenning nog achterwege. ,,In Rusland worden de teams gesponsord; daar is het een topsport. Die atleten hebben uiteraard veel meer mogelijkheden. Wij moeten alles zelf betalen; de uitrusting, de reis, het verblijf. Op dit moment staan wij aan de top in Nederland. Wij willen er alles aan doen om deze positie te behouden. Dagelijks werken we aan onze conditie en we besteden veel aandacht aan voeding en beweging", vertelt De Laat.

BLESSURES

Het kost de Liempdenaar dus nogal wat geld en regelmatig heeft hij blessures, maar los daarvan staat voor hem één ding als een paal boven water: ,,Dit is voor mij de mooiste sport die er is! Werken in groepsverband, de kick, het zware fysieke werk in combinatie met historische achtergrond: prachtig!"

Op tweede paasdag zijn de Lions of Steel te bewonderen tijdens de Boeremèrt. De Laat: ,,Wij houden ter voorbereiding van het wereldkampioenschap in Servië onze training op evenemententerrein D'n Tip. Bezoekers zien heftige duels en groepsgevechten die pas eindigen wanneer de laatste man is gevloerd..."

FOTO ONDER: Liempdenaar Bart de Laat (25) beoefent Historical Medieval Battle, een extreme vechtsport die gebaseerd op de middeleeuwse strijdtechnieken. (Foto: Albert Stolwijk).