Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DORP BEREIDT ZICH VOOR OP INVASIE VAN 'HONDERDDUIZEND MENSEN' OP TWEEDE PAASDAG

Liempds partizanenleger verdedigt 't Broekegangske

PÅL JANSEN

Het gaat weer knetteren in 't Broekegangske tijdens de Boeremèrt op tweede paasdag. Vormde het steegje tussen café D'n Durpsherberg en het voormalig Chinees restaurant vorig jaar nog een sportief strijdtoneel voor een wielerpeleton, daar zal over enkele weken een heuse 'slag' plaatsvinden. Inzet: niets minder dan het tegenhouden van een invasie van bezoekers. ,,We verwachten honderdduizend mensen!", zegt Paul Saris.

Uiteraard vindt er geen echte veldslag plaats, maar draait het om een ludiek schouwspel. Vorig jaar zorgde dezelfde groep mannen voor de nodige hilariteit doordat zij deelnamen aan de wielerwedstrijd Omloop van 't Broekegangske met een 'dramatische valpartij' vlak voor de finish. Direct na het wielrennen, ontstonden alweer de nieuwe ideeën.

De Slag om 't Broekegangske is ook een strijd, maar dan iets 'gewelddadiger' en wat verder terug in de tijd. De Boeremèrt is vorig jaar 'van alle tijden' geworden en daarom worden er meerdere periodes aangehaald. In 2018 de jaren vijftig en zeventig, maar dit jaar zijn er weer allerlei andere tijdperken (lees ook elders op deze pagina).

Het Liempdse 'vreemdelingenlegioen' bestaat uit louter vrijwilligers en moet zijn steentje bijdragen aan de veiligheid tijdens de Boeremèrt, want dan wordt een invasie van 'honderdduizend mensen' verwacht. ,,Er is in de omgeving een aantal strategische verbindingszones", legt Saris uit. ,,We hebben de spoorbrug bij het Duits Lijntje, de brug naar Kasteren en natuurlijk 't Broekegangske om de doorsteek vanuit Keefheuvel naar het centrum te dichten."

Dit alles gebeurt onder de bezielende leiding van commandant-generaal F. Leeghuis (François Legius). Met in totaal circa vijftien mensen 't Broekegangske verdedigen tegen honderdduizend mensen, lijkt een onmogelijke opdracht. Maar hij gaat een tactiek hanteren die ooit eerder succesvol bleek. ,,Heb jij de film 300 ooit gezien", verwijst Leeghuijs lachend naar de kaskraker uit 2006.

'DE ANDERE KANT'

Zaterdag maakte het Liempdse legioen zich klaar voor het evenement op tweede paasdag. De drie locaties werden 'verkend'. Luid marcherend over de brug naar Kasteren over rivier de Dommel -'links-twee-drie-vier'- bleek er al geen doorkomen aan voor weggebruikers. Ook werd een van de soldaten (Patrick van de Ven) het water ingestuurd om te kijken of de vijand via de rivier Liempde benadert. ,,Jongens, ze komen van de andere kant. De andere kant! Honderdduizend", schreeuwt hij al dobberend op de rivier naar zijn medesoldaten die vanaf de spoorbrug de verkeerde kant uitkijken.

Tijdens de Boeremèrt trekt het leger zich terug naar het Liempdse centrum, waar het vervolg van dit schouwspel zich afspeelt. Hoe dit alles afloopt, is te zien tijdens de Slag om 't Broekegangske.

FOTO BOVEN: Tot de tanden bewapend zijn de soldaten van het Liempdse vreemdelingenlegioen. Naar verwachting arriveert 'de vijand' op tweede paasdag in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).


ACHTERTUIN VAN BEZOEKERSCENTRUM D'N LIEMPDSEN HERD NADERT VOLTOOIING

'De stenen laten zien dat het huisje echt oud is'

PÅL JANSEN

Driek Termeer en Bert Timmermans hebben vrijdag de meetinstrumenten erbij gepakt. Het tweetal bouwde de afgelopen maanden aan de bijgebouwen in de tuin van bezoekerscentrum D'n Liempsden Herd: een bakkershuisje en een historische klompenwerkplaats, een voorheen vervallen gebouwtje dat aan het Cattestraatje lag. Nu gaat het duo met hun clubgenoten beginnen aan de grote schuur van zes bij zeventien meter voor nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd.

De huisjes in de achtertuin van het bezoekerscentrum staan, nou ja, als een huis. De binnenkant moet nog opgeruimd wordenl; er staan nog wat bouwmaterialen en gereedschappen. Ook zal Timmermans nog enkele kozijnen afwerkenen zo zijn er nog een paar details, maar tijdens het evenement op Tweede Paasdag is dat allemaal wel afgerond, weten de bouwers Driek Termeer en Bert Timmermans.

Het klompenmakershuisje stond voorheen aan het Cattestraatje. Deze werkplaats is gebouwd in 1889. Plannen om dit bouwwerk te verplaatsen en renoveren, dateren al uit 2004. De muurstukken zijn uiteindelijk in 2013 ingepakt en bewaard gebleven. ,,Hier heb je nog een heel deel waarvan de bakstenen zijn afgebrokkeld. Dat hebben we niet opgevuld, maar expres zo gelaten om te laten zien dat de stenen echt oud zijn."

HOUT UIT DE REGIO

Hout voor het geraamte aan de binnenkant en het dak komt uit de regio. Een balk van een stam uit De Geelders stut de zolder, er is gewerkt met douglas-hout uit buurtschap Heult en de planken komen uit populieren van platform We Houden Jullie Hier die langs rijksweg A2 zijn gekapt. Hetzelfde geldt voor de binnenkant van het bakkershuisje. Beide gebouwen kunnen bezocht worden tijdens de Boeremèrt. ,,Alleen het bakkershuisje kunnen we nog niet gebruiken", zegt Termeer. ,,De wanden aan de binnenkant van de oven zijn dan nog niet droog genoeg."

Momenteel wordt de oven op een laag pitje verwarmd voor het droogproces. Maar als er brood gebakken moet worden, dan wordt de binnenkant verhit tot 220-230 graden Celsius. Het vuur wordt ín de oven gestookt en de hitte kan er maar aan één kant uit: bij het luik. ,,Als de stenen heet genoeg zijn, wordt het vuur eruit geschept en kan door de hitte het brood gebakken worden. Daarom is de schoorsteen ook aan de voorkant gebouwd", wijst hij naar de roetvlek die omhoog schiet bij het ovenluik (zie afbeelding). ,,Anders ontsnapt alle warmte aan de achterkant."

Zodra het droogproces is afgerond, zullen vier bakkers tijdens activiteiten en evenementen broden maken. Ook het klompenmakershuisje wordt tijdens evenementen ingezet. In de Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode worden diverse mensen door stichting Brabantse Klomp opgeleid tot ambachtelijk klompenmaker. Termeer: ,,Hoeveel precies weet ik niet, maar ik weet wel dat er een wachtrij is!"

Tijdens de Boeremèrt worden de eerste klompen gemaakt in de tuin van D'n Liempdsen Herd; het is een kwestie van enkele afrondende werkzaamheden. Zo worden nog de tegels gelegd. ,,Dat zijn dezelfde als die in het bezoekerscentrum, maar deze waren nog over", zegt Termeer. ,,Alles gebruiken we!"

En dat is geen sinecure. De brokstukken van het oude klompenhuisje, ruim tienduizend stenen (ook voor D'n Liempdsen Herd), de tegels: veel moest 'nog even' worden gebikt en schoongemaakt.

Termeer en Timmermans en tal van andere vrijwilligers die hebben gewerkt aan het bezoekerscentrum inclusief de achtertuin zien het einde in zicht raken. De huisjes worden klaargestoomd voor de Boeremèrt en na Tweede Paasdag begint het laatste project: de schuur van honderd vierkante meter vloeroppervlak voor nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd, waar Termeer en Timmermans ook bij horen. ,,Als we daar volop aan bouwen met z'n allen, moet dat deze zomer klaar kunnen zijn. Dat doen we met allemaal vrijwilligers, alleen de betonstorter wordt betaald. Die gaat er een vlindervloer in plaatsen en dan kan er niets meer mee gebeuren", zegt Termeer. ,,We financieren het als vereniging zelf. En het recht van overpad en van opstal hebben we bij de notaris goed geregeld. Mocht er bijvoorbeeld iets met D'n Liempdsen Herd gebeuren, dan heeft dat geen invloed op onze schuur."

OUDERWETSE PLEE

Het zijn de laatste loodjes dus voor D'n Liempdsen Herd, waarvan de renovatie in 2015 van start ging. ,,Het mooie van de projecten in de achtertuin is dat we er onze eigen ideeën in kwijt konden. Onder de oven van het bakkershuisje hebben we een extra ruimte gecreëerd. En aan de buitenkant hebben we een ouderwetse plee gemaakt!", wijst hij naar het houten buitenhuisje.

Schik hebben Termeer en Timmermans in ieder geval nog altijd in hun werkzaamheden. Termeer: ,,En anders was ik er allang mee gestopt."

KLEINE FOTO BOVEN: Driek Termeer stookt voorzichtig om het droogproces te bevorderen. Om schade te voorkomen, kan het bakkershuisje tijdens de Boeremèrt nog niet in gebruik worden genomen. (Foto's: Albert Stolwijk).

FOTO LINKS: De tuin achter bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd vordert gestaag. Na de Boeremèrt op tweede paasdag start nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd met de bouw van hun schuur, die links voor het klompenmakershuisje komt te staan.

Afbeelding
Afbeelding