Museum Vekemans houdt historische verkleedpartij

Museum Vekemans aan de Stationsstraat in Boxtel neemt in het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 april deel aan de Nationale Museumweek. Op zaterdagmiddag worden nieuwe collecties onthuld. Daags erna zijn kinderen welkom om zich te verkleden als hun leeftijdsgenootjes in 1910.

Met de verkleedpartijtjes lokt museum Vekemans jonge bezoekers. Het is een doelgroep die de weg naar het museum sowieso al heeft gevonden dankzij het onderwijsproject 'Op stap met Jet en Jan'. Tussen 13.00 en 15.00 uur is de jeugd ook welkom om zich te verkleden als Jet en Jan. Hun ouders en grootouders kunnen vrijblijvend foto's en films maken. Het museum beschikt over een indrukwekkende verzameling boerenkleding, petten, hoeden, mutsen en poffers. Een deel van de collectie mag door kinderen gedragen worden.

KLOOSTERORDEN

Het museum aan de Stationsstraat, dat bestaat uit het Wasch- en Strijkmuseum en de collectie Brabant Goedgemutst, staat op zaterdag in het teken van de nieuwe collecties. De afgelopen maanden hebben vrijwilligers vele uren besteed aan de herinrichting van het museum. Ook is een bijzondere expositie opgezet die de historische kleding van zeven Boxtelse kloosterorden laat zien.

Daarnaast is een doopkamer ingericht met tal van kledingstukken en historische attributen. Een van de pronkstukken is een 19e-eeuwse wieg waarin museumdirecteur Bernard Vekemans zelf heeft gelegen. Andere blikvangers zijn de vele doopjurkjes van Brussels kant. In andere museumvertrekken zijn de door Ans van den Bosch geboetseerde en aangeklede poppen te zien.

ZANG EN POËZIE

De nieuwe collecties worden zaterdag om 14.00 uur officieel opengesteld voor het publiek. Daaraan gaat een optreden vooraf van de Belgische zangeres Kaat van Eijndhoven. Ze begeleidt zichzelf op een ukelele en zingt spottend over alledaagse zaken. De zangeres is bekend van een lied dat ze schreef over koningin Máxima. Het nummer wordt door de toeristische organisatie Vestingfietsen ten gehore gebracht tijdens vaartochten over de Dommel.

In Museum Vekemans kan het publiek tijdens de openingsfestiviteiten ook genieten van poëzie van Elianne van Elderen uit Arnhem. De dichteres nam drie jaar op rij deel aan de Boxtelse poëziewedstrijd DichtSlamRap en zal meerdere optredens verzorgen.

Om 14.30 en 15.30 uur verzorgen mannequins van het museum een modeshow met kleding die honderd jaar geleden in Boxtel werd gedragen. Tijdens de modeshow wordt uitleg gegeven over de betekenis en de functie van de verschillende kledingstukken. Meer informatie over het Boxtelse museum is te vinden op de website www.museumvekemans.nl.