Wie gunt u een goed belegde boterham?

Echt fijn, een supermarkt in Liempde. Met bijna vijfduizend inwoners is dat volgens de norm niet zo bijzonder. Maar met de supers in Boxtel nabij vind ik het best een prestatie. De Coop-winkelier zorgt waarschijnlijk voor een uitgekiend assortiment, nette prijzen, kwaliteit en gezelligheid. Maar de echte bestaansreden voor een winkel zijn uiteindelijk de klanten. Zij zorgen voor omzet en winst. Dit lijkt me gewoon de definitie van een goedlopende winkel.

De Boxtelse Jumbo wil groeien. Snap ik. Ze moeten nu woekeren met magazijn, pick-up en servicebalie. De kassa's staan zowat bij Meesterschoenmaker Bas en Keurslager Stanley tussen de elegante beenmode en fijne vleeswaren. Het bevoorraden kan vast efficiënter. En als je momenteel in de Jumbo iemand treft, moet je steeds verkassen om anderen bij de boter, kaas en eieren te laten. U ziet de scharrelroute zo voor u. Geeft niks, maar een ruime winkel is gewoon een stuk comfortabeler. Hoe dan ook, vergroting betekent meer omzet en winst, anders zou Jumbo er vast niet aan beginnen.

Nou is men in Liempde, de Coop voorop, bang dat een grotere Jumbo in Boxtel ten koste gaat van klandizie in Liempde. Huh? Dat snap ik niet. Het verschil in assortiment wordt nauwelijks groter. De prijzen zullen niet veranderen. De reisafstanden blijven zo ze zijn. Waarom zouden huidige Coop-klanten straks naar Jumbo gaan? Boodschappenwinkels in Liempde draaien vooral op inwoners van Liempde en omgeving, neem ik aan. Een grotere Jumbo is alleen en vooral vervelend voor Albert Heijn en Plus. Zij vissen in dezelfde klantenvijver.

Goedlopende winkels. Hoe meer hoe beter. Het Boxtels centrum kan er over meepraten. Daarom gun ik elke super het beste. Laat concurrentie zijn nuttige werk doen. Supers, doe je best! Niet door flauw af te geven op je concurrent, maar door je klanten te behagen. Als de Liempdse harten daadwerkelijk bij het Liempdse winkelhart liggen, zal Coop nimmer vergaan!

        PEER DOEVENDANS


Burgemeester met 'ballen'!

Het is toch jammer dat Boxtel gaat kiezen voor een burgemeester met ballen. Onze vrouwelijke soortgenoten worden hierdoor afgeserveerd door het van nature ontbreken van deze mannelijke faciliteiten. Kom op 'meisjes', ga ervoor én solliciteer. Jullie kunnen het misschien wel beter!

        BEN J.J. KALVERBOER

Over politieke correctheid

Verwarde man in plaats van terrorist; ongedocumenteerd in plaats van illegaal; wit in plaats van blank; verstop-eitjes in plaats van paaseitjes; schietincident in plaats van terreuraanslag; winterfeest in plaats van kerstfeest; tuinmens in plaats van tuinman; jij-dag in plaats van moederdag; indiaantje spelen verboden; klimaatkritiek, Baudet, Trump verwerpelijk....

Nederland glijdt af van een DEMOcratie naar een POCOcratie. PoCo staat voor Politiek Correct, een term die oorspronkelijk de correcte uitleg van het communistische partijprogramma in de Sovjet-


Unie betrof. Communisten hanteerden politiek-correcte taal om het volk te disciplineren. Zelfstandig denken was streng verboden.

De afgelopen decennia heeft de linkse elite in ons land deze werkwijze overgenomen. Deze elite is machtig dankzij sleutelposities in de politiek, openbaar bestuur, ambtenarij, onderwijs, maatschappelijke instituties en de media. Zij haat en veracht de gewone man die in haar ogen zo dom is dat zijn mening er volstrekt niet toe doet. Als een Orwelliaanse verplichte-mening-politie eist zij van gewone mensen dat ze feiten die niet passen in haar ideologie verzachten, verdraaien of ontkennen. Daarbij wordt morele druk noch geweld geschuwd: 'Volkert, waar ben je?', twitterde een universitair docent. Wie zich tegen deze aanval op de vrijheid van meningsuiting verzet, wordt weggezet als racist, populist, nazi, fascist, dom, slecht, idioot of anderszins geïntimideerd. Gevolg is dat veel kritische mensen, waaronder talrijke jongeren, hun mening over onderwerpen als sinterklaas, klimaatbeleid, immigratie, politiek en islam verbloemen of verzwijgen.

Daarnaast voeren deze links-elitaire beroepsdeugers vanuit hun morele superioriteitscomplex een onafgebroken haatcampagne tegen kritische journalisten, politici, wetenschappers en andere zelfstandige denkers. De linkse media, waaronder de NPO, spelen dit spel schaamteloos mee. Na de overwinning van Baudet bij de afgelopen verkiezingen voor Provinciale Staten vlogen schofferingen aan het adres van de 'ranzige onderklasse die niet netjes omgaat met de democratie' ons vanuit deze media om de oren.

Daarmee wordt welbewust hetzelfde opinieklimaat gecreëerd dat in 2002 leidde tot de moord op Fortuyn door links-extremist Volkert van der Graaf. Extreemlinks is sinds 2002 niet veranderd. Onlangs stuurden Volkerts links-extremistische vrienden dreigbrieven naar sceptische klimaatwetenschappers, ze willen hun tegenstanders zelfs 'van een ster voorzien'! Dit is misselijkmakend. Laten we ons verzetten tegen deze giftige ontwikkeling richting pococratie door voortdurend zelf te blijven nadenken en ons niet de mond te laten snoeren.

        HANS PEL