Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

EXPLOITANT PAKT ORGANISATIE ZELF OP

'Kermis Esch is vooral voor de kinderen, maar net zo gezellig'

RENS VAN DEN ELSEN

Het was even onzeker of de kermis in Esch dit jaar door zou gaan. De organisatie Stichting Kermis Haaren gooide na een jaar de handdoek namelijk alweer in de ring voor het dorp. Maar exploitant Peter Regter uit Oss pakt deze nu weer op. Hij denkt dat hij er zonder tussenpersoon nog een zakcentje aan over kan houden.

Het lijkt lastig om de kermis in Esch te organiseren. Twee jaar geleden was deze nog in juli en onder de hoede van Kermis Organisatiebureau Verdonk. Die verbruide het al snel omdat enkele exploitanten nog voor het einde van de kermis hun boeltje pakten. Daarom kwam de Stichting Kermis Haaren in beeld. Maar vlak na de Essche kermis van vorig jaar constateerde Joffrey Pullens, kartrekker van de stichting, dat deze niet voldoende leeft om er iets aan te verdienen.

GEZELLIG

Nu heeft Regter de organisatie in handen. Hij trommelde een aantal collega's op om de kermis te gaan exploiteren. ,,Het is vooral leuk voor de kinderen, ouders en opa's en oma's. Maar dat maakt hem niet minder gezellig", vertelt Regter. Hij kan het weten, want de exploitant komt er al dertig jaar. De laatste jaren met zijn botsauto's en grijpmachines. Ook nu staat hij er weer van 19 tot en met 22 april. Het paasweekend is volgens Regter een prima periode om een kermis te draaien. ,,Mensen hebben toch vrij en komen met de kleintjes even kijken. Daar moeten we het toch van hebben. Er komt wel wat jeugd, maar zoals vroeger is het niet meer. Toen was er nog wat meer horeca, zoals de Keulse Kar", aldus de exploitant.

Michel van de Sande van Ons Café opperde nog om de kermis bij hem voor de deur te houden. ,,Maar daar is de ruimte te beperkt voor de botsauto's", constateerde Regter al snel.

Tijdens de Essche kermis zijn er naast de botsauto's en een grijpkraam ook een draaimolen, boksbal, snoepkraam, eendjes vissen en een schietsalon. De kermis is elke dag van 14.00 uur tot middernacht open. De laatste dag gaat het terrein eerder dicht, omdat de exploitanten voor een groot evenement naar Apeldoorn moeten.

FOTO ONDER: Exploitant Peter Regter staat al jaren met botsauto's op de kermis in Esch. (Foto: Gerard Schalkx, 2018).