Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EEUWIG EERBETOON AAN BEKENDE BOXTELSE TROMMELAAR

Buurt: 'Jan was unne goeie jongen'

Jan van der Mee, alias Jan de Trommelaar is weer thuis. De herinnering aan de markante Boxtelaar hangt aan de gevel van de nieuwe appartementen aan de Hendrika van Haeftenstraat. Kees, de broer van Jan, onthulde donderdag samen met directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph een plaquette.

RENS VAN DEN ELSEN

,,Dit is een heel mooi gebaar. Je wordt gemist, door mij, maar ook in Boxtel. En je hoorde er echt bij. De buurt sloot je in hun hart en in mijn herinnering leef je voort." Op die woorden van Kees van der Mee klonk het instemmend vanuit het publiek: 'hij was unne goeie jongen'. Een uitspraak die Jan zelf ook altijd deed en op het gedenkplaatje staat. Onder tromgeroffel van drummer Marcel van Vught werd de plaquette zichtbaar gemaakt.

Jan woonde ruim dertig jaar aan de Hendrika van Haeftenstraat en overleed vorig jaar mei. Veel buurtbewoners kwamen opdagen om de trommelaar te eren. Een aantal legde bloemen neer bij het gedenkteken. ,,Jan is nu weer thuis, op de plek waar hij altijd graag op het bankje zat en regelmatig een drumsolo weggaf", liet Kees de aanwezigen weten.

AUTODAK

Overbuurman Martin van de Tillaart nam vlak na de dood van Jan het plan op om hem te gedenken: ,,Ik kende 'm goed, we hebben regelmatig staan buurten. En als hij iets nodig had, klopte Jan vaak bij mij aan. Hij was altijd ontzettend vriendelijk. Ik vond dat er een eerbetoon voor hem moest komen. Het is alleen jammer dat hij dit zelf niet meer meemaakt." Van de Tillaart kwam in contact met Ineke van den Oetelaar en Niels Vader van Sint-Joseph en samen kwamen zij tot het ontwerp van de plaquette.

Ook directeur Dekker van Sint-Joseph had positieve ontmoetingen met de Trommelaar en was dan ook enthousiast toen Van de Tillaart met het idee bij de woonstichting kwam. ,,Jan kwam drie tot vier keer per week bij ons koffie drinken. Hij was altijd vriendelijk en wilde graag zijn drumkunsten tonen. Dat heeft me ooit bijna het dak van m'n auto gekost", deelt de directeur grinnikend zijn herinnering.

KIJKDAG

Sint-Joseph combineerde de onthulling donderdag met een kijkdag voor toekomstige bewoners van de nieuwe huurwoningen aan de Van Hugenpothstraat en de Hendrika van Haeftenstraat. Na de onthulling van het gedenkplaatje voor Jan, konden zij kennismaken met de aanwezige buurtgenoten.

Sylvia van der Schoot is enthousiast over haar nieuwe huis. ,,Er is hard gewerkt zie ik wel. Ik vind het wel spannend; het is voor mij een nieuwe start en daar heb ik erg veel zin in. Het is een leuke wijk. Ons moeder woont hier vlakbij en hield de hele bouw goed in de gaten", vertelt ze met een glimlach terwijl ze de eerste voet over de drempel zet. ,,Nu gauw kijken of mijn bestelde meubels wel in huis passen." De eerste bewoners krijgen vanaf 1 mei de sleutel van de appartementen.

FOTO BOVEN: Kees van der Mee, de broer van Jan de Trommelaar, wordt hier geflankeerd door Martin van de Tillaart initiatiefnemer voor het gedenkteken en drummer Marcel van Vught. (Foto: Peter de Koning).


ORGANISATIE WIL MEER OPTREDENS

Oktoberfest Boxtel naar één 'megagroot feest'

In plaats van twee dagen, zal Oktoberfest Boxtel dit jaar op één dag worden gehouden. ,,We focussen ons op één grote, succesvolle avond vol show zodat we een uitgebreid en verrassend programma kunnen presenteren aan de bezoekers", aldus organisatoren Willem en Riekske van Dinther, Mike van Dijk en Luuk Hendriks.

Hoewel de zaterdag altijd beter bezocht is geweest, wisten ook veel mensen de vrijdagavond van het feest te vinden. Zo waren er vorig jaar zo'n 450 feestvierders waar er maximaal 750 naar binnen mochten. ,,Na twee jaar met De Aggemarvanhuisaf Band en daarna nóg een liveband willen we een wat modernere versie neerzetten met meer gevarieerde artiesten.

MEGAPARTY

Het Oktoberfest krijgt vanwege de koerswijziging daarom dit jaar de titel Oktoberfest das Megaparty mee", laat de organisatie weten. ,,Anders dan de voorgaande twee edities is dat na het optreden van de Boxtelse blaaskapel verschillende andere artiesten zullen optreden, waaronder een tribute-optreden voor Helene Fischer (bekend van de internationale hit Atemlos durch die Nacht' - red.). Meer namen worden in een later stadium bekendgemaakt."

ORIGINEEL DUITS FEEST

Gisteravond is via de Facebookpagina van Oktoberfest Boxtel de ticketverkoop gestart. Dit jaar zijn er óók losse kaarten te koop en twee verschillende soorten tafels beschikbaar: statafels in de zaal en zittafels op een verhoging aan de zijkant (ook toegankelijk voor mindervaliden). ,,Hoewel er een aantal zaken gewijzigd is, houden we vast aan de sfeer van eerdere edities: een Oktoberfest dat dicht bij het originele Duitse feest blijft."

Naast de lederhosen en dirndl ook een ski-outfit toegestaan. Tickets kosten 15 euro per stuk in de voorverkoop, daarna 17,50 euro per stuk. Een statafel inclusief tien toegangskaarten kost 175 euro, een zittafel kost 300 euro. Meer informatie is verkrijgbaar via oktoberfestboxtel@gmail.com.

Kort Nieuws

Klompenwandeling

Wandelaars krijgen zondag 14 april diverse wetenswaardigheden over de historie van de klomp te horen. Dit tijdens een excursie onder leiding van een Gastvrij Liempde-gids. Deelname, inclusief koffie of thee, kost vijf euro; vertrek om 10.00 uur vanaf bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg in Liempde.

Garagesale

De Boxtelse buurtvereniging Tussen de Dekens organiseert op zondag 14 april een garageverkoop. Op een aantal adressen aan de Deken Spieringstraat, Molenweide en Dr. P.M. Hoekstraat bieden buurtbewoners tussen 10.00 en 16.00 uur spullen aan. Ook is er een kraam voor iets te drinken en een versnapering.