Afbeelding
Foto:

What's Up, examenkandidaten?

De leerlingen in groep zeven van basisschool De Hobbendonken, de klas van docenten Gerry en Dirk, zitten over hun boekjes gebogen. In het klaslokaal wordt zichtbaar hard gewerkt. Op basisscholen in het hele land legden leerlingen deze week hun theoretisch verkeersexamen af, al dan niet digitaal. Het praktijkgedeelte volgt in mei. Floor Potters, Borre Schellekens, Joost van Krieken en Jip Kuijpers zijn net klaar met hun toets.

Wat hebben jullie precies gemaakt? Jip: ,,Het theoretisch verkeersexamen van VVN. Dat is een afkorting voor Veilig Verkeer Nederland. Over een week of vier, vijf mogen we het fietsexamen doen."

Hoe werkt deze toets? Floor: ,,We hebben een boekje met veel vragen en foto's. We moesten antwoorden aankruisen."

Vonden jullie het examen moeilijk? Borre: ,,Nee, het viel wel mee." Joost vult aan: ,,Ik vond het wel leuk." Floor en Jip knikken instemmend.

Waar gingen de vragen zoal over? Jip: ,,Over borden en over wie je voor moet laten gaan." Borre: ,,Over hoe je over moet steken."

Hebben jullie in de weken voor het examen verkeersles gehad? Floor: Ja, we hebben het over verkeersborden gehad en over veilig fietsen." De kinderen fietsen alle vier zelfstandig door het dorp en weten dus al het een en ander over kruispunten, rotondes en verkeerslichten. ,,Ik vind het niet echt druk in Boxtel", aldus Jip.

Waren jullie zenuwachtig voor de toets? Joost: ,,Nee, niet echt." Ook zijn medeleerlingen schrokken niet terug voor de verkeerstheorie, vertellen ze.

En, heerst er spanning voor jullie fietsexamen? ,,Dat vind ik wel een beetje spannend", bekent Floor.

Om praktijkexamen te mogen doen, moet je fiets tiptop in orde zijn. Hoe is het met die van jullie gesteld, komen ze door de keuring? ,,Die van mij wel", denkt Borre. ,,Die van mij ook", meent Joost. Ook Floor geeft aan dat het met haar fiets wel goed zit. Jip: ,,Volgens mij moet er nog een achterlicht op gezet worden, maar dat weet ik niet zeker." (Foto: Jan Hermens).