Afbeelding
Foto: Gimmese Klets

TEUN VAN OORSCHOT ONTVANGT AANMOEDIGINGSPRIJS KOM OP-KAN

Jan Schellekens wint de Christ-cup

Alleen in Gemonde kunnen ze van één Kei zes huizen maken. Goedkoper wordt er nergens gebouwd. Zes romkankletsers strooiden vrijdag, zaterdag en zondag grappen en grollen uit over een volle zaal Kloosterzicht als geraspte kaas over een pizza. De beste tonprater bleek Jan Schellekens, oftewel Dr. Anders. Hij won alle dagprijzen en sleepte daarmee de algehele overwinning met de bijbehorende wisseltrofee in de wacht.

Jan Schellekens was eerst stratenmaker, maar door slecht zicht liet hij zich omscholen tot dokter. Zijn praktijk bevond zich ergens in Gemonde achteraf: want achteraf stel je de beste diagnose. Met zijn teksten en mimiek kreeg Schellekens de lachers op zijn hand.

De eerder genoemde pizza kwam niet uit de lucht vallen. René Goossens, alias Karel Zone, verscheen als pizzakoerier ten tonele. Hij bracht de specialiteiten rond op zijn brommer, die door zijn maat Bert Olie was opgevoerd. Goossens had zichzelf voor de gelegenheid een sterk Italiaans accent aangemeten, dat hij de hele buut vast wist te houden: voer voor lachsalvo's.

Willian Schellekens, Hanniebal op het podium, bleek een unieke testikel te hebben: een glazen bal. Daarin kon hij al het lief en leed van de mensen zien. Eerst was hij politicus, daarna werd hij ziener, zodat hij dingen kon vertellen die wel uitkomen.

Wat sluit er beter aan bij een glazen bal dan een professionele zaaddonor? Ootje, het alter ego van Paul van der Heijden, werkt alleen op zaaterdag. Bij de keuring kwam naar voren dat zijn maat Den Hak meteen na zijn geboorte was besneden vanwege zijn roomskathojoods geloof. Dat was zo pijnlijk dat hij het eerste jaar niet heeft kunnen lopen.

KIPPENVEL

Nestor Ben van der Sangen hield als altijd een energiek en enthousiast betoog in de romkan. Als de jarige vermaakte hij het publiek. ,,Toen mijn vrouw 's ochtends 'lang zal hij leven' zong, kreeg de haan spontaan kippenvel", aldus de komiek.

De man met de minste ervaring in de romkan mocht elke avond het spits afbijten. Teun van Oorschot maakte zijn debuut in de ton als Cor Nuit, de ober van Kloosterzicht. Hij wist zijn baas Joost op z'n eerste werkdag te vertellen dat China niet ver weg ligt, want hun Chinese gasten waren op de fiets gekomen.

Presentator Hans Geerts praatte de kletsavonden op zijn bekende, vlotte wijze aan elkaar. Christ Goossens: ,,Het romkankletsen is weer goed verlopen. Met de oude rotten, het toetreden van debutant Teun en de nieuwe organisatie zie ik de toekomst van dit Gemondse feestje vol vertrouwen tegemoet. Het dorp herbergt voldoende talent."

De 37e editie van het romkankletsen is in het weekend van 20, 21 en 22 maart 2020.

FOTO BOVEN: Jan Schellekens, de grote winnaar van het romkankletsen 2019, houdt zijn trofee omhoog, geflankeerd door de andere vijf komieken. Ze hebben de Gemondenaren drie vrolijke avonden bezorgd. (Foto: Gimmese Klets).